Marja

Den långa resan.

Den långa resan. Svar på frågor.

Äntligen ska ni få svar på de frågor ni ställt ang. “Den långa resan”.

Jag gör en sammanfattning.

Mina föräldrar kom från Karelen, från en socken utanför Viborg. Efter kriget tillföll det området Ryssland. Under kriget evakuerades mamma och mina äldre syskon och de hamnade till slut i Björneborg. Mina äldre syskon skickades som krigsbarn till Sverige.

När kriget var slut, bosatte sig mina föräldrar i Björneborg. De byggde hus och bodde där resten av sitt liv.

Mina äldre syskon kom tillbaka till Finland efter kriget. Leena bodde hela sitt liv i Björneborg, men båda mina bröder flyttade tillbaka till Sverige i vuxen ålder och bor fortfarande här.

Jag var alltså 9 år när jag kom hem till mina föräldrar. Jag kunde ingen finska, så jag fick gå i en svenskspråkig skola och läsa finska som ett främmande språk. Jag tog studenten när jag precis fyllt 18 år och flyttade hemifrån för att studera vid Åbo Akademi.

Jag träffade min man i Åbo, vi gifte oss 1967 och flyttade till Haparanda. Vi hade båda utbildat oss till lärare och jobbade på Tornedalsskolan i Haparanda i nio år. På somrarna var vi i Finland. Sen bodde vi tre år i Luleå och kom till Umeå 1980. ‘And the rest is history‘, som man säger.

När jag kom hem till Finland som nioåring, hade jag en 2 månader gammal lillebror. Det blev en stor omställning i mitt liv. Jag kunde inte prata med mina föräldrar och de var främlingar för mig. Som tur var, bodde både Leena och en av mina äldre bröder kvar hemma. De kunde prata svenska och hjälpa mig till rätta. Leena gick dessutom i samma skola som jag under det första året.

Jag kunde göra mig förstådd på finska redan efter några veckor. Barn i den åldern lär sig snabbt. Jag fick både finsktalande och svensktalande kompisar och jag fick snabbt en svensktalande ‘bästis’.

Jag kan inte säga att jag längtade efter mina föräldrar när jag bodde i Fåglum. De var så långt borta i ett annat land. Jag visste att de fanns, hade kort på dem och skrev brev. Däremot längtade jag efter varje sommar och att Leena skulle komma. Hon blev väl egentligen min mamma.

När jag kom hem accepterade jag mina föräldrar direkt. De var min mamma och pappa och jag ifrågasatte aldrig varför de låtit mig vara kvar i Sverige så länge. Jag längtade inte tillbaka till Fåglum och tanterna. Tant Gerda var död och mitt liv skulle gå vidare.

Livet i Finland var helt annorlunda, men jag lärde mig snabbt de nya koderna, var duktig i skolan och levde tonårsliv med kompisarna. Leena flyttade hemifrån, men vi var ändå mycket tillsammans. Jag var ofta hemma hos henne och hjälpte henne med barnen.

Jag bodde ju bara drygt åtta år hemma hos mina föräldrar, innan jag flyttade hemifrån. Hinner man lära känna varandra på åtta år?

Stannar här för i dag. Ställ gärna fler frågor om ni fortfarande undrar över något.

Ha en skön tisdagskväll <3

8 kommentarer

 1. Helena Nilsson Springare

  Din berättelse är sorglig och lycklig på samma gång på nåt sätt.. och den vittnar om människans förmåga att anpassa sig och överleva under de förutsättningar vi ibland blir tilldelade.

 2. Streckgubben

  Det här värmer vännen. Så fort du pratat om ämnet, nu flera år som vi känt varandra, får jag bättre förståelse för mitt ex och hennes släktrelationer. Ingenting är lätt, men allt går att lära sig.

 3. Marja Granqvist

  Svar till Helena Nilsson Springare (2010-06-01 19:07)
  Livet ger en erfarenheter som är både positiva och negativa. Man lär sig av alla. Jag skulle inte vilja ha det på något annat sätt.
  Kram

 4. Babs

  Tack, nu fick jag svar på mycket men svaren föder nya frågor.
  När du flyttade till Sverige med din man och sedan fick barn (Johanna), blev det ett bra mormor och morfar/föräldraskapförhållande med dina föräldrar då?
  Eller var det Leena som hade den rollen hela tiden?
  Lillebror då, höll ni kontakten?
  Nu ska jag sluta annars tar det aldrig slut för dig!
  Kram

 5. Sus

  Tack för svaret! Men som Babs säger, det föder nya frågor och vi kunde nog hålla på i all evighet med det här… fick du t.ex. brev tillbaka från dina föräldrar?

  Om man lär känna varandra efter åtta år… vad känner/kände du själv…? Och hur var kontakten när du flyttat hemifrån?

  Pratade ni någonsin i vuxen ålder om vad som hänt…?

  Men som sagt, kanske ska vi låta ditt avlutande av berättelsen vara avslutet snart…

  Tack än en gång
  Kram

 6. Marja Granqvist

  Svar till Babs (2010-06-02 10:36)
  Jag kan skriva lite om kontakten med mina föräldrar. Det blev lite tvärt slut i går, för jag var tvungen att tänka efter…
  Kram

 7. Marja Granqvist

  Svar till Sus (2010-06-02 13:44)
  Ja, det kom brev från Finland, till mig eller tanterna. Jag har fått kontakt med en man som bodde i huset på 60-talet och hittade en låda med brev på vinden i hönshuset. Han var bara intresserad av frimärkena och de breven finns knappast kvar… Vi gör efterforskningar.
  De andra frågorna ska jag försöka svara på i ett inlägg.
  Kram

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.