Marja

Den långa resan.

Utebliven tidning gav spännande läsning.

Vilket åskväder vi hade i natt. Jag vaknade strax efter kl 4 av att det dånade och mullrade. Sen började det ösregna.

Hoppas inte tidningsbudet råkat ut för något i ovädret, för i dag fick jag ingen morgontidning. Ringde med detsamma och man lovade skicka en till mig snarast. Jag har inte fått någon än. Bu!

Vad skulle jag då läsa till morgonkaffet? Jag tog några tidningar ur högen jag lånat ur bokhyllan i tvättstugan. Först en gammal skvallertidning med gammalt skvaller. Fast det gör ju ingenting om det är gammalt eller nytt, det är ju ändå inte sant . Sen blev det spännande läsning av Kuriren. Finlandssvenskarnas veckotidning. Nummer 19/20 2009, alltså julnumret.

Allra först finns en artikel om en kvinna som arbetar som ‘barnträdgårdslärare’. Finlandssvenskan är ibland underbar. Barnträdgårdslärare är förskolelärare, eller dagisfröken i allmänt tal. Det tyska ordet Kindergarten (barnträdgård) ligger antagligen bakom. På finska heter det lastentarha’; ‘lasten’ = genitiv av barn, ’tarha’= inhägnad. Trädgård heter ‘puutarha’.

Eftersom det är julnumret, finns det en hel del matrecept och däribland ‘klimatvänliga’ alternativ till det traditionella julbordet. Vad sägs om vegetarisk “senapssill” med aubergine eller squash? Man kokar auberginen i “filéer”, lägger in i senapssås och garnerar med saltgurka och rödlök.

Karkmo gård frestar med efterrätten “Crème rouge au cinnamon” på sin nyårsmeny. Det är kräm gjord på glögg, avredd med potatismjöl, som serveras med en klick vispad grädde och crème fraiche smaksatt med socker och kanel.

Andra intressanta recept är rödbetspatè och chokladcheesecake. Till cheescaken skall man smula Dominokex. Nu blir jag nostalgisk. Fazers Dominokex är dubbla chokladkex med chokladkräm mellan. Mums! Som Ballerinakex, fast tusen gånger smarrigare.

Vilken fin tidning jag fick i min hand! Nu ska jag gå ut och se om Vk har kommit.

Ha en trevlig måndag <3

8 kommentarer

 1. Mii

  Åska är inte ett ”dugg” trevligt!
  Det är värst när man bor på landet,utan åskledare,usch!

  Kul att du hittade en bra tidning,när inte den andra kom. Det va mycket recept,tänk att man kan göra kräm på glögg med potatismjöl som redning,spännande.
  Kram
  Mii

 2. Marja Granqvist

  Svar till Mii (2010-07-05 18:54)
  Jag är inte så värst rädd för åska, trots att jag sett vad blixten kan ställa till med.
  Har nästan lust att pröva glöggkrämen till jul.:)
  Kram

 3. Marja Granqvist

  Svar till Babs (2010-07-05 19:54)
  Kanhända att Dominokexen finns i Sverige. Jag har bara inte sett. De fanns redan i min barndom och smakar mycket choklad.
  Jag tycker om aubergine, men äter den nog helst som grönsak, inte sill.:)
  Kram

 4. Marja Granqvist

  Svar till Helena Nilsson Springare (2010-07-05 21:20)
  Ja, åska kan vara både skrämmande och kusligt. Jag var uppe på toaletten och sedan låg jag under täcket och lyssnade på mullret. Ibland brakade det till ordentligt.
  Kram

 5. Sus

  Härlig finlandssvenska! Undrar om jag inte har en kusin som jobbar just… nej, just det, hon jobbar med sjuka barn.

  Kanske de där kexen finns på Åland, tror du det?(!) Och glöggkrämen låter ju bara för kul… 🙂

  Kram
  Sus

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.