Marja

Den långa resan.

En hel timmes köande.

I går eftermiddag for jag till min vårdcentral på Mariehem för att få influensasprutan.

Tid för vaccination var kl 16.00-18.00. När jag kom dit kl 16.05, ringlade kön för anmälan i receptionen ner genom en lång korridor.
I exakt en timme stod jag i denna kö. För mig gick det bra, för jag hade mycket trevligt sällskap av två (okända) kvinnor som jag pratade och skrattade med hela tiden, men de flesta i kön var äldre än jag och blev säkert mycket trötta av att stå så länge. Det fanns inga stolar att sitta på och det blev varmt och svettigt.

Det måste väl finnas ett bättre system än att låta gamla människor stå och hänga på väggarna i en korridor i en timme? Varför använder man inte kölapparna, som man gör under ordinarie verksamhet? Systemet finns ju. Man kunde väl åtminstone placera ut några stolar för dem som har svårt att stå.

Stolarna stod däremot på rad i nästa korridor när man hade passerat receptionen. Men då fick man bara sitta i fem minuter innan man blev uppropad. Själva vaccinationen tog två sekunder.

Det har påpekats i massmedia att färre människor har kommit in för vaccination än tidigare år. I Umeå har man då varit mycket dåliga på att informera om tiderna i tidningen. Det har funnits en annons från Landstinget där man informerat om att vaccinationer ska påbörjas, vilka riskgrupper man har bestämt och sedan fanns det en rekommendation att gå in på hemsidan för att se tiderna för respektive vårdcentral, eller att ringa till vårdcentralen för information. Jag gick in på hemsidan, men hur många av de äldre kan göra det?
Efteråt har det kommit in små annonser från ett par vårdcentraler om vilka tider som gäller, men inte från min vårdcentral. Jag kan tänka mig att den dåliga informationen ligger bakom det faktum att så få människor kom till det första vaccinationstillfället.

Jag valde att ta sprutan även i år, trots att det råder delade meningar om huruvida den är bra eller inte och om eventuella biverkningar.
Det fånigaste argumentet mot, tycker jag är: “Jag är aldrig sjuk”, förstås sagt av en man.
Det näst fånigaste argumentet är att det är bra att få influensan, för då blir man immun. Men HALLÅ, det är olika virus nästan varje år, så det kommer att krävas många sjukdagar att bygga upp det immunförsvaret.
Det näst näst fånigaste argumentet är att man varje dag kommer i kontakt med så många olika människor och säkert har byggt upp ett bra immunförsvar. Det kallar jag att stoppa huvudet i sanden.

Ha en trevlig tisdag <3

4 kommentarer

  1. Maria Lundmark Hällsten

    Det skulle vara smärtfriast om dom fixade en walk thrue, istället, så lång tid tar det ju inte och sen fick dom väl ta dom som behöver extra omvårdnad och som kanske är spruträdda, vid sidan om. Hupp two three, fram med armen och sedan NÄSTA!!!
    Ha en fin dag!

  2. Babs

    Det där borde kunna organiseras bättre.
    Vart tredje år tar jag spruta mot fästingarnas smitta TBE, vilken service det är då, det kommer fästingbussar till varenda ort, fästingbåtar där det finns hamnar eller så går man till vårdcentralen – perfekt.
    Kram

  3. Marja Granqvist

    Svar till Maria Lundmark Hällsten (2010-11-03 11:08)
    Det är ju betalningen som är problemet. När man väl har betalat tar det inte många minuter innan man är klar.
    Ha en bra kväll.

  4. Marja Granqvist

    Svar till Babs (2010-11-03 11:21)
    Det sprang en massa personal i korridorerna som såg hur det var, men ingen tar väl upp det på något möte, eftersom det har varit så i många år.
    Kram

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.