Marja

Den långa resan.

Dansbanan i Täfteå.

Gårdagens snackis vid fikaborden i Umeå med omnejd var utan tvekan dokumentären “Dansbanan i Täfteå” i SVT 1. I sex program ska vi få följa livet kring och på dansbanan sommaren 2010.

Jag älskar dansbanor. Under några somrar i min ungdom i Finland åkte jag varje lördag till någon utedansbana utanför Björneborg. Många gånger fick jag skjuts på motorcykel, utan hjälm med bara en schiffongscarf knuten runt huvudet á la Audrey Hepburn. Den Bardot-rutiga sommarkjolen fladdrade i fartvinden och livet lekte.
Jag har däremot aldrig varit på dansbanan i Täfteå, trots att det inte är långt dit.

Jag tänkte att ett program om en dansbana kan ju bli hur härligt som helst, men vad ska man säga efter första avsnittet? Är det inte lite Ullared-stuk över det hela? Chefen för Ullared går upp på taket och inspekterar sina domäner, medan åkeriägaren bestämmer över “hyllan” på campingen i Täfteå. Den ensamme lagerarbetaren (har-glömt-vad-han-heter) i Ullared har ersatts med den lika ensamme experten på dansmusik och dansband. De fanatiska shopparna har blivit dansentusiaster, som gärna visar upp sig och sina kreationer.

Var hittar produktionsbolagen alla original? I verkligheten härliga människor, men som i det hårt klippta filmmaterialet riskerar att  framstå som något helt annat. Den äkta glädjen går lätt över i komik. Är det det som är meningen? Att vi ska skratta åt ‘tokarna’?

Utan Signar skulle det inte ha blivit något program, för det är han som ser till att dansbanan överhuvudtaget existerar. Utan Signar, hans fru Majlis och några av traktens ungdomar, skulle dansbanan ha grott igen för länge sedan. Det framgick klart och tydligt i programmet.
Men var det någon mer än jag som tyckte att kameran dröjde sig kvar pinsamt länge vid Signars framfart på dansgolvet. Jag satt bara och väntade på att han skulle halka omkull på det vältalkade golvet och bli sittande med peruken på sned.

För första gången i mitt liv tog jag fram ‘skämskudden’ (= jag stirrade på gardinen i stället) och är därför inte säker på om jag uppfattade slutet rätt. Försökte Signar locka in en kvinna i husvagnen, medan fru Majlis jobbade i kafét?

I kväll är det vattengympa. Tjolahopp.

Ha en bra torsdag <3

4 kommentarer

  1. Fru Karlsson

    Jag bor ju i Täfteå och blev väldigt besviken på det första avsnittet. I stort sätt ingen som var med där, bor ju i Täfteå, förutom Kjell, taxiägaren. Ungdomarna också kanske.
    Synd att de utnyttjade och visade när folk supit till och gjorde bort sig..som Signar..jodå han gjorde det där:-((
    Även utnyttjande av lite udda folk som inte sätter gräns på vad de visar upp i teve..
    Hoppas de andra avsnitten blir ”trevligare”.

  2. Marja Granqvist

    Svar till Fru Karlsson (2011-02-10 22:10)
    Ja, det reagerade jag också på att man inte visade mer personer från Täfteå. Men de kanske inte dansar?
    Ska bli spännande att se nästa avsnitt. Kram

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.