Marja

Den långa resan.

Armbågarna på matbordet.

I går satt jag och skrev ut en  massa kort från besöket på HMS Bounty i Stockholm.

HMS Bounty är en kopia av det ursprungliga fartyget som utsattes för ett myteri på 1700-talet. Kopian byggdes 1962 till filmen “Myteriet på Bounty” med Marlon Brando. Den har också använts i andra filmer, ex i två av Pirates of the Caribbean-filmerna. Nu är skeppet ute på en 50-års-jubileumsturné och besökte Stockholm precis den veckan jag var där.

Vi kunde även gå under däck och titta på utrymmena där och även läsa om hur sjömännen hade det förr när de seglade på de sju haven. Bl.a. var matborden upphängda i rep för att parera sjögången.

När sjömännen skulle äta la de ena armen runt sin mat, för att den inte skulle kana iväg och satt så hela tiden medan de åt. Eftersom sjömännen hörde till den allra lägsta gruppen i samhället och ansågs obildbara och råa, skulle ingen äta som en sjöman… med armbågarna på bordet.

Än idag säger etiketten att man inte ska ha armbågarna på matbordet. Vad tänker ni om det? Jag brukar iaktta mina bordsgrannar när jag är på middagar och det vanliga är att man stöder armbågarna mot bordet när man ätit färdigt och sitter och pratar. Å andra sidan är det ganska obekvämt, kanske rent at omöjligt, att äta med kniv och gaffel medan man har armbågarna på bordet.

I kretsloppsrummet hade någon kastat en hel rulle med wellpapp. Den behövde jag. På vägen dit hittade jag en knapp som skrubbats så där härligt shabby chic mot asfalten och en röd bandstump. De behövde jag också.
Jag har mer och mer börjat ana att jag nog varit skrothandlare i något av mina tidigare liv.

Ha en trevlig torsdagskväll <3

4 kommentarer

  1. Maria Lundmark Hällsten

    Nä inte kan man äta samtidigt som man har armbågarna på bordet…om man inte har talang, vill säga 🙂 Men det är nog som du skriver, många sätter upp dom när man ätit färdigt. Hm, undrar just varför man inte får visa armbågarna i Dubai, det anses vara fel, och därför ska ärmarna gå nedanför armbågen.Ha det fint!

  2. Birgitta J:n

    Nog är det väl OK att ha armbågarna på bordet efteråt tycker jag. Det finns väl annat oskick man kan störa sig på t ex att (vid t ex sopp-ätande…) föra munnen till skeden och inte tvärtom.
    Eller sitta ”i jacka” och äta…
    Eller suga av (oj ursäkta…) matkniven…

  3. Marja Granqvist

    Svar till Maria Lundmark Hällsten (2011-08-04 18:38)
    Visste inte det där om armbågarna i Dubai. Det finns säkert en ’fördomsfull’ förklaring till det med. Kanske någon som kavlat upp ärmarna för att börja slåss. I vissa kulturer får man inte sitta så man visar skosulorna. Kanske för att de är smutsiga? Kram

  4. Marja Granqvist

    Svar till Birgitta J:n (2011-08-04 18:46)
    Ja, det finns nog mycket annat oskick vid bordet att reta sig på. Det där med att föra munnen till skeden skulle jag verkligen behöva tänka på, för jag drattar mat på mig hela tiden.:) Kram

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.