Marja

Den långa resan.

Säg, vad är det som händer?

I dagens Aftonblad kan man än en gång läsa om att SOS Alarm nonchalerat en vädjan om hjälp från en ung kvinna, som sedan hittats död hemma i soffan. Tidigare var det en ung man med andnöd som inte fick hjälp för att han “kunde prata” och operatören hörde att han “andades”.

Jag vet inte riktigt vad jag ska tänka om det här. Som ensamboende och äldre blir jag ju orolig. Ponera att jag känner att jag håller på att få en hjärnblödning och ringer efter hjälp. Kommer SOS-operatören då att säga att jag inte är prioriterad för att jag fortfarande kan “sluddra fram mitt ärende”? Men när jag inte längre är vid medvetande, kan jag väl inte ringa, eller?
Om jag i stället ringer min kompis och hon ringer SOS, är det ju samma sak. Har jag kunnat meddela mig med henne, är det väl ingen fara med mig. Jag kan ju både andas och
prata.

Nej, här måste jag tänka ut en strategi. Jag får ringa på hos grannen och falla ihop framför hennes dörr. Jag ska bara bestämma vilken av mina grannar som ska få ett så otrevligt besök.

Skämt åsido. Jag tycker att det är skandalöst att en person som tar emot samtal till SOS Alarm skall kunna skylla på att h*n trodde att den som ringde hade ett panikångestanfall i stället för allvarlig andnöd. Den unga kvinnan i dagens Af hade ringt tre gånger, den sista gången kl 02.00 på natten, och berättat att hon varit sjuk länge och att hon nu blivit sämre och hade svårt att andas. Det sista samtalet hade varat i 15 minuter. Hon hade ropat på hjälp.

Vad är det som händer? Ringer många ‘i onödan’ till SOS? Har sjukvården för små resurser? Har vi fått en cynisk attityd gentemot våra medmänniskor? Vad ska vi göra för att kunna känna oss trygga med dagens sjukvård?

Känner mig så här i dag. Vacker, men farlig.

Ha en bra tisdagskväll <3

P.S. Panikångest är absolut inget man ska förringa. Den kan också leda till döden. D.S.

4 kommentarer

  1. Maria Lundmark Hällsten

    Fruktansvärt, är just vad det är, och man kan bara ana paniken som dessa människor har känt, att ingen tagit dom på allvar.

    Nu är detta en helt annan sak, men när jag var gravid med Nicco och hade haft värkar hela dagen och äntligen tar mod till mig och ringer upp BB, så får jag, vad jag tycker då, en massa dumma frågor. Vart har du ont??? Ja, i magen, fräser jag, vart annars? Sedan ställer hon fler frågor, hasar iväg för att kolla om dom har mycket att göra just då, kommer tillbaka och stönar i luren att jag får väl lov att komma upp då. Jag tackar så mycket och vi åker upp.

    15 minuter senare är Nicco född. Dom säger att dom inte trodde att det var så bråttom, jag hade låtit så lugn. Ja, jag kan fatta det, men om jag hade varit hysterisk hade väl knappast hjälpt heller, dom bör nog hellre försöka lyssna på vad det är man säger…och tro på det. Ha en fin kväll, Marja!

  2. Marja Granqvist

    Svar till Maria Lundmark Hällsten (2011-09-06 20:23)
    Det verkar som att alla tror att man ringer i onödan… att man inte alls är så sjuk som man säger. Herregud, vem ringer efter ambulans för skoj skull?
    Tur att du fick åka upp, annars hade väl Nicco fötts på hallgolvet.:) Kram

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.