Marja

Den långa resan.

Strid om brödet.

Min dator är helt enkelt gammal. Det verkar vara min webb-läsare som inte hänger med och för att uppdatera den behöver jag en nyare Windows-version. Nu har jag laddat ner Googles webb-läsare och jäklar vilken fart det blev på den gamla laptopen. Nu får det vara så tills vidare medan jag funderar på om jag kanske behöver en ny… 

När jag for till tjejträffen i lördags stod två familjer och matade änderna och gässen i dammen vid Mariehemsängarna. Gässen hade blivit stora och tjocka i sommar. Undrar vad de väger? De är väldigt kompakta i kroppen och det känns nästan som om marken skakar när de kommer klampande i full fart. Bäst att stiga åt sidan och undvika en kollision.
 
Jag var ju bara tvungen att kliva av cykeln och ta några foton. Här står de och väntar på att brödskivorna ska delas ut. De kommunicerar väldigt högt och upphetsat med varandra.



En gås sprang till en vattenpöl för att doppa brödet i vattnet. Det är kanske lättare att svälja det då.



Men titta vad som hände! Den lilla anden gjorde en tvärvändning och nappade åt sig brödbiten, eller kanske bara delar av den. Gåsen ser aningen snopen ut.



De här fåglarna har ett litet hus på en ö i dammen, där de lever gott på sommaren. På vintern tar kommunen in dem.
Här är en bild på deras hus, som jag tog förra sommaren.


 
Ha en skön tisdagskväll <3
 
 
 

 

8 kommentarer

  1. Babs

    Så bra att du fick fart på datorn, den kanske duger ett tag till.
    Det där är stora fåglar det och de ska tydligen vara väldigt bra vakt”hundar” om man har dem som husdjur.
    Kram och jättefina bilder.

  2. Marja Granqvist

    Svar till Babs (2011-11-02 10:44)
    Så småningom ska jag nog skaffa en ny dator. Den här är några år gammal.
    Jag kan tänka mig att gässen kan mota bort ovälkomna gäster. Jag blev nästan rädd när de kom springande och kacklade med varandra. De trodde ju att jag hade bröd till dem och jag blev nästan rädd att de skulle ta kameran.:) Kram

  3. Maria Lundmark Hällsten

    Oj vad man har varit där och retat dessa fåglar… ja, inte just dom där, men gäss har funntis vid den där dammen så länge jag har funnits. Och man skrattade då dom kacklande kom efter en, men det slutade nästan alltid i lätt panik, dom är ju stor och lever om. När Theresé var liten, for vi ofta förbi för att mata dom.

  4. Marja Granqvist

    Svar till Maria Lundmark Hällsten (2011-11-02 11:25)
    Jag brukar oftast stanna till när jag cyklar förbi, men jag tror aldrig att jag matat dem. Fast det gör ju andra hela tiden, så de har det bra. Kram

  5. Märta

    Du funderar väl inte på gåsamiddag med tanke på vad de väger??? Min kompis ”odlade” kalkonen en sommar, med rek. av uppfödaren skulle hon använda speciellt foder. När de blev slaktade var de så stora att ingen rymdes in i ugnen!! Det fick bli bitar 🙂

  6. Peder Pedersen

    Hej

    Jag såg att det var någon typ av änder som satt och kurade ihop sig vid iskanten på Mariehemsängarna där gässen brukar vara, är det normalt att dom är kvar när det är så kallt? det är väl -5 nu. Hoppas dom inte fryser ihjäl………………………..

    MVH Peder Pedersen 11 dec/ Djurvän

  7. Marja Granqvist

    Svar till Peder Pedersen (2011-12-11 13:56)
    Vad jag har hört så tar kommunen in dem någonstans över vintern, så det här var konstigt. Är de månne några stycken som gömt sig när de skulle tas in? Hoppas någon som bor där nära reagerar och kontaktar kommunen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.