Marja

Den långa resan.

Förståelse.

 Nu har vi gått in i november månad och ledordet i Paulo Coelhos kalender är Förståelse.

Motiven är färggranna fåglar och blommor.


Att ha förståelse är verkligen svårt och kräver både kunskap och (livs)erfarenhet. 

För det första måste man ha kunskap. Man kan omöjligt förstå något som man inte vet något om. Många människor tror att de vet och uttalar sig tvärsäkert om saker och ting. De har format sin uppfattning och vågar inte ändra på den.

Erfarenheter ökar förståelsen. Har man själv varit i samma situation, har man större chanser till förståelse. Då kan man använda sina egna erfarenheter för att förstå en annans situation.  
Det allra viktigaste, tycker jag, är att vara ödmjuk och öppen och villig att lyssna till andras åsikter, pröva nya vägar till lösningar och ibland kunna ändra sin egen åsikt. 
Det måste finnas en VILJA till förståelse. Det måste finnas en VILJA att se att allt inte är svart eller vitt, att allt inte handlar om att ha rätt eller fel, att vinna eller förlora. 

Bland månadens visdomsord har jag val följande:
Livet är en ständig utveckling – social, politisk, andlig, på alla plan.
För att en människa ska utvecklas måste hon förändras.”
(Ur Krönika – Leda)

Ha en mysig fredagskväll <3

8 kommentarer

  1. Babs

    Mycket bra budskap!
    Uppfattning kan man ha om saker och ting men sen finns det dom som inte ger sig fast det står skrivet svart på vitt.
    Kram

  2. Krister Klermalm

    När du säga hur saker och ting ligger till så är den massa som inte har vettet att tiga som inte har levt med den kunskap jag bär i det jag berättar om.
    Utan ser en som bitter och bångstyrig typ trots det är motsattsen till den jag är.

    För de själv har inte erfarenheten ens jag lärt av. Och dessa har lite hum om den krassa verkligheten så ids de inte att ta reda på fakta om hur det egentligen fungerar utan uttalar sig om att jag gnäller när jag påvisar vars det brister.

    När du ödmjukt och öppet är till villig att lyssna till andras åsikter, pröva nya vägar till lösningar och ibland kunna ändra sin egen åsikt. Så görs det tvärtom ifrån medpartern istället och på detta ska jag får kritik att jag säger vars skåpet ska stå.

    När det handlar om blir det än värre av att anse mig som kommunist av att mydigheterna inte är villiga. Att lyssna och respekter av att ändra på sig med de uppgifter dem ska göra som inte alltid är rätt.

    Detta var den reflektionen med vad du har skrivit till den förståelse jag har med hur livet är. Tack för dessa ord, något fler borde ta till sig, särskilt vissa.

  3. Marja Granqvist

    Svar till Krister Klermalm (2011-11-05 16:26)
    Tack för dina reflektioner! Att vara ödmjuk, öppen och ärlig är inte det lättaste. Det kräver ett gott självförtroende, mod och en tillit till andra människors förmåga. Vi får jobba vidare på den linjen för att öka förståelsen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.