Marja

Den långa resan.

Internationella kvinnodagen.

I dag är det den 8 mars och Internationella kvinnodagen. Vi får en påminnelse om att ägna en tanke åt kvinnor och deras situation i hela världen.
Jag har just skrivit på ett upprop som Amnesty International har på sin hemsida för kvinnors situation i Jemen. Är du också intresserad kan du gå in på http://www.amnesty.se/engagera-dig/agera/  och läsa mera och bidra med ditt namn.

Gällande jämställdhetstankar här hemma i Sverige, är jag lite irriterad över det ökande användandet av ’hen’ i stället för ’han’ eller ’hon’. Jag läste om ett dagis där föräldrar och personal har kommit överens om att genomgående använda ordet ’hen’ för att barnen inte skulle lära sig könstänkande. Alltså, hur tänker man där? Hur länge går det att undanhålla för barn att det finns ’hen’ med pip och ’hen’ utan pip? Och den som har något som andra inte har är viktigare, mer värd och får/tar mer makt, eller? Det kan ju gå helt över styr.
 
Jämställdhet ligger inte i ett ord. I finskan har man bara ett pronomen ’hän’ för båda könen, men det blir sällan några oklarheter vilket kön man talar om. Man är mycket noga att klargöra det via språket. Jämställdheten mellan könen är inte större i Finland än i Sverige, trots att man alltid haft ett gemensamt pronomen för könen.

Jämställdhet måste väl ligga i kunskap och värderingar. Vi lär våra barn att alla människor på jorden är lika värda och då pratar vi oftast om hudfärg, rika och fattiga, magra och tjocka, vackra och fula, friska och sjuka . Sen finns de där andra aspekterna, som maktförhållanden, respekt för alla, osynligt förtryck, värderingar, förhållningssätt m.m. som barnen måste lära sig via de vuxna, genom hur vuxna gör och säger. Det hjälper inte hur mycket du än som vuxen använder ordet ’hen’ om ditt tonfall och kroppsspråk avslöjar din inställning. Ingen är fördomsfri. Så i stället för att låtsas som om vi inte bryr oss om ifall den nyfödde är en pojke eller flicka (”det blev en liten hen”) tycker jag att vi ska tänka efter vad jämställdhet e.g.e.n.t.l.i.g.e.n. handlar om, att kvinnor och män har lika villkor under alla skeden i livet, överallt i samhället och överallt i världen.

Ha en fin torsdag <3
 
 

 

6 kommentarer

  1. Maria Lundmark Hällsten

    Min mamma talade om detta för mig, om hen, och jag begriper inte alls vad det skulle vara bra för… seriöst? Picture this: Maria (är ju ett namn som bärs av såväl kille som tjej) och nu har vi en Maria som fått sig en ny fin klänning, då det ska berättas säger man att Maria, minsann, hen fick en klänning, hen. Och nu råkar dessutom denna Maria vara en man, men som är transvestit, nä, nu blev det jättekrångligt 🙂 jag ger upp!

  2. Marja Granqvist

    Svar till Maria Lundmark Hällsten (2012-03-08 17:57)
    🙂 Ja, där ser du hur krångligt det kan bli. Man kan inte låtsas att det inte finns kvinnor OCH män. Kram

  3. Sandra från Finland

    Jag blir mest irriterad på när folk inte fattar att ”hen” är tänkt som ett kompletterande personligt pronomen som kan användas då a) könet är okänt b) könet är irrelevant eller i vissa fall c) då en person utanför de traditionella två könen omtalas. ”Hen” ska ju inte användas för att ersätta han/hon! Det verkar ju inte de på dagiset ha fattat, om de uteslutande använder ”hen” som ersättning för båda han och hon.

    Enkla exempel: -Jag var till doktorn idag.
    -Jaha, vad sade hen?

    eller

    ”Styrelsen kan utesluta en medlem ur föreningen om hen inte har betalat sin förfallna medlemsavgift…”

    Mycket praktiskt i sådana fall, tycker jag som språkstuderande 🙂

    P.S. Jag menar inte att du skulle ha fattat det fel, Marja, utan det är bara min allmänna irritation över då folk har svårt att förstå som lyser igenom!

  4. Marja Granqvist

    Svar till Sandra från Finland (2012-03-09 14:13)
    Jag skulle kanske ha skrivit om den ’korrekta’ användningen av ’hen’… men även där tycker jag inte att man alltid behöver använda det ordet. Jag är kanske lite konservativ. Kram

  5. Maria Lundmark Hällsten

    Sandra må ha öppnat mina ögon lite mer, men jag tycker ändå att ordet är onödigt, har någon varit till doktorn och personen i fråga inte säger om det är en han eller hon, skulle jag säga, jaha, och vad sa doktorn då? Irrelevant, egentligen, om det är en han eller hon. Det är min åsikt, kan hända att även jag är något konservativ, men tur att vi tycker olika och vi kan ju välja själv om vi vill säga hen, eller inte, jag kommer inte att haka på 🙂

  6. Marja Granqvist

    Svar till Maria Lundmark Hällsten (2012-03-09 18:24)
    Det Sandra säger är vad grammatiken säger om det rätta användandet av ’hen’, alltså när könet är otydligt eller tvetydigt. Jag brukar skriva h*n eller han/hon och så kan man ju upprepa ex. doktorn, som du skrev. ’Hen’ har ursprungligen en praktisk användning, inte en genuspolitisk. Ska bli intressant att se hur utvecklingen blir.
    Ha en fin kväll. Kram

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.