Marja

Den långa resan.

Håll koden hemlig.

Det blev inget norrsken för min del i går kväll, men fullmånen var underbart vacker, halvt dold i ett  magiskt dis. 

I dag gick jag till Myrorna igen med ett lass med dockor, mjukisdjur, pussel och spel. Det rådde anarki på cykelbanan, för både cyklister och gångtrafikanter ville färdas där det var barmark. 
På Myrorna gick jag runt lite och hittade min egen hemstickade lusekofta, som jag lämnat in tidigare, bland retrokläderna och till ett ‘ordentligt’ pris. Jag blev förstås glad att de tydligen uppskattat hantverket och tyckt koftan var fin, men kände mig lite tveksam till om någon vill köpa den till det priset. Men man vet ju aldrig. 
Jag hittade några garnnystan som fastnade i fingrarna och fick följa med hem till halsdukspåsen, bl.a. ett nystan med sånt där garn som byter färg och gör ett eget mönster medan man stickar. Det ska bli spännande att sticka med det. 

Läste i Vk om bedragare som opererar på Facebook http://www.vk.se/592418/konton-i-lanet-har-lansats-via-facebook 
Flera personer i hela landet har fått sina konton länsade av vad man tror är en hel ‘kartell’ av betragare.
Jag fattar inte riktigt hur det går till, men så här står det i artikeln:

  • “Gärningsmannen hackar sig in på ditt Facebook-konto och byter omedelbart lösenord så att kontots riktiga ägare inte kan komma åt det. Denne kan då se vilka personer du kommunicerar mest med och kontakta dessa.
  • Bedragaren säger sig sedan ha problem med internetbanken och behöver hjälp med inloggnings- och signeringskoder för att betala sina räkningar. När uppgifterna lämnats ut har bedragaren full kontroll över din internetbank.

Det är inte syftningsfelet i det första stycket som förvillar mig, utan jag förstår inte att någon överhuvudtaget är så lätttrogen att man lämnar ut sina bankuppgifter till någon annan. Jag hjälper gärna min vän, men då får hon sätta in pengar på mitt konto och sedan betalar JAG hennes räkningar. 
Jag känner inte till olika bankers system, men rent praktiskt skulle jag inte kunna hjälpa till med inloggnings- eller signeringskoder, eftersom de finns i min bankdosa och är knutna till mitt bankkorts pinkod. 
(Fick mig ett gott skratt. Datorns autokorrigering gillade inte ’pinkod’, utan ändrade det till ’pinkad’.)  

Ha en trevlig lördagskväll och håll era koder hemliga <3


 
 

 

4 kommentarer

  1. Maria Lundmark Hällsten

    Jag förstår inte heller att man lämnar ut koder så där, men man ska heller inte fördumma dom som gjort det… dom har helt enkelt varit för godtrogna. Nu tycker man också att det skrivits så mycket om sånt här att man skulle veta att det är bedrägeri på gång, men ändå händer det. Ha en fin lördagskväll!

  2. Marja Granqvist

    Svar till Maria Lundmark Hällsten (2012-03-10 18:32)
    Bedragarna hittar ju hela tiden på olika sätt, så det är kanske inte så lätt att hela tiden vara på sin vakt. Verkar som att folk tror att Facebook är så säkert.
    Kram

  3. Samara

    jag förstår heller inte att folk går på vad som helst, det är ju som att nån skulle ringa och säga ” jag är på ica och har glömt koden till mitt kort, kan jag få din kod”

    Jag fick mail häromdan från en vän, skrivet på engelska att hon var i Madrid och blivit rånad och behövde pengar, jag förstod ju på många sätt att det var bluff, varför skulle hon skriva på engelska, och varför skulle hon maila, man ringer ju om det är akut, och varför skulle hon be mig, hon har ju en man och en mamma, plus att jag visste ju att hon var hemma i sverige för vi hade haft kontakt dagen före.

    Jag pratade ju med dig förut om kvinnofesten i kyrkan, det är nu på lördag kl 13-15 på Glimmervägen 9, vore jättekul om du kunde komma.

  4. Marja Granqvist

    Svar till Samara (2012-03-13 16:09)
    Ja, det var ju ganska tydligt att din ’väninna’ inte var din väninna. Där hade väl den som försökte lura dig fått tag på uppgifterna på Facebook.
    Tyvärr har jag ett annat evenemang på lördag… men kanske en annan gång.
    Kram

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.