Marja

Den långa resan.

Att tänka efter… före.

Det som har varit frustrerande för mig är att jag inte orkat ta mig ner på stan för att vara med på allt trevligt som hänt där i helgen. Jag missade helt årets höstljusfestival, som bara pågick i tre dagar och jag missade invigningen av den nya gång- och cykeltunneln mellan Haga och Järnvägstorget. Däremot har jag inte missat rabalderna kring censureringen av konstverket i tunneln. Så det kan bli när politiker får panik!

 

För de läsare som inte kommer från Umeå, kan jag kort berätta att den nya gångtunneln skulle utsmyckas med ett konstverk till Sara Lidmans ära. Bl.a. skulle man ha citat av Sara Lidman på väggarna och marken. Allmänheten har fått komma med förslag och Sara Lidman- sällskapet i Umeå har varit inblandade. Ett av citaten på marken är ”Skriv något på väggen så andra vet hur du har det!” En typisk uppmaning från Sara Lidman, som alltid stred för de förtrycktas rätt till yttrandefrihet och kamp.
Ett par dagar innan invigningen tejpades detta citat över på intiativ av Hans Lindberg, ordförande i Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden. Han menade att det kunde uppfattas som en uppmaning till klotter och att främst
’förståndshandikappade’ inte skulle förstå att texten var en del av konstverket. Ganska snart insåg han vilken groda han släppt ur sin mun och bad om ursäkt på sin blogg, men då hade diskussionen redan tagit fart. Tejpen togs bort till invigningen och en arbetsgrupp har tillsatts för att i samråd med konstnärerna klura ut vad man ska göra med det ’farliga’ citatet. Nu är man nämligen rädda för att polisen inte kan ta en ev klottrare, eftersom h*n blivit uppmanad till att klottra.

 

I dagens Vk publiceras ett mail från Hans Lindberg till stadsdirektören Mikael Öhlund och kommunalrådet Lennart Holmlund, där Hans Lindberg faktiskt föreslår att man skall täcka över citatet med kallasfalt. Det var alltså det ursprungliga förslaget.

Hans Lindberg säger att han inte riktigt minns hur det var… Mikael Öhlund säger att han tyckte att det var bättre med tejp än kallasfalt… Lennart Holmlund vet ingenting…han har inte fått/läst något mail och skyller på att han minsann brukar radera några mail varje dag. Hoppsan!

Jag tänker så här. Citatet är olyckligt, i synnerhet när man ständigt har bekymmer med klottrare. Däremot är det inte de ’förståndshandikappade’ som klottrar, för de brukar ha en stark uppfattning om vad som är rätt och fel.
Jag kräver att politiker ska vara ärliga och stå för vad de gör.  Det är mycket bättre att medge att man drabbats av panik, tagit galna beslut, sagt fördomsfulla saker, i stället för att komma med bortförklaringar. Det gäller verkligen att värna om sitt förtroendekapital. Jag är besviken.

Kan jag lita på en politiker som hamnar i panik och låter grodorna hoppa ur munnen och ljuger om ’uppdragsfrågan’? Kan jag känna respekt för en politiker som säger att han raderar sina mail, utan att först läsa dem? En politiker som i vanliga fall är full med åsikter, men i den här frågan plötsligt inte vet någonting? Som skyller på andra.
 

Det hade kanske varit bättre att tänka efter… före.

 

Så fort jag orkar ska jag fara ner och ta några bilder på konstverket, som vad jag sett av bilderna i Vk och på andra bloggar är väldigt vackert.

 

Inga mardrömmar i natt.

 

Ha en trevlig onsdagskväll <3

 

 

 

4 kommentarer

  1. Maria Lundmark Hällsten

    Kunde inte ha skrivit det bättre själv 🙂 Och varför skulle man inte kunna göra ett tillägg istället, vid just det citatet, att det är ett citat, och inget som man uppmanas att göra, jodå. För orden i sig, är ju rätt tänkt, tycker om det citatet ju mer jag läser det, men citat och uppmaningar kan ibland, kanke vara svårt att skilja på. //Kram

  2. Ditte

    Intressant inlägg! Och bra att du tog upp det.
    Jag stör mig också på politiker/förtroendevalda som skall komma med bortförklaringar. Tyvärr verkar det vara liknande både på kommun och riksplanet. Trist!
    Låter man grodorna hoppa ur munnen, så stå för det. Och skulle förståndshandikappade klottra? Skulle inte tro det!
    Och man måste väl ha fattat ett beslut innan om vad som skulle finnas på väggen…Eller?
    Kramar och tankar!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.