Marja

Den långa resan.

VASAPLAN Nr 14, 2013

Ett nytt nummer av Vasaplan, tidningen till stöd för utsatta människor i Umeå, har kommit ut.

Temat för det här numret är ”Smuts och kyla”. Ingela Lundberg, redaktör för tidningen, skriver i sin ledare att hon förknippar de orden med ’fördomar’. Hon tar ett exempel hur hon omedvetet skannar av den nästan fullsatta lokalbussen innan hon bestämmer sig vem hon ska sätta sig bredvid. För hennes del gäller det emellertid att hon vill sitta i fred, inte behöva prata med någon, men jag kan tänka mig att vi kan ha många olika omedvetna ’fördomsfulla’ motiv då vi väljer sittplats.

På omslaget ser vi Jana Bringlöv Ekspong, som uppmärksammats genom sin kortfilm ”Ta av mig” som hon både skrivit manus till och spelar huvudrollen i. Filmen baserar sig på en händelse som hon själv varit med om, en situation som avspeglar en mans reaktion då kvinnan han träffat på en krog berättar att hon bytt kön från man till kvinna.
I tidningen finns en jättefin intervju med Jana.

En artikel som drog till sig min uppmärksamhet handlar om ’Sopdykare och sakletare’.

Jag har ofta tänkt på det stora slöseriet med mat som kastas av affärer och restauranger. Kunde man inte oragnisera det bättre än att bara kasta? Det finns hemlösa och fattiga, som inte har något emot att äta ett par dagar gammalt bröd eller skära bort en bit på annars helt ätbar frukt. Just bröd och frukt är de varor som kastas mest… brödet oftast i plastförpackning.
Det är inte olagligt att vara ’containderdykare’ så länge man inte bryter upp lås eller bryter sig in i inhägnade områden. Det finns en grupp som kallar sig för ’friganer’ , som inte vill delta i konsumtionshysterin och tar därför vara på överskottstillgångarna. De lever på överbliven mat och återvinner så mycket som möjligt. En av deras principer är att de tar aldrig mer mat än de behöver för dagen. Även om jag själv knappast skulle kunna leva på det sättet (kanske i min ungdom), stöder jag helt deras ideologi. Det krävs en viss övertygelse för att ge sig ut i natten och leta efter sitt dagliga bröd.

Jag såg ett TV-program om hemlösa i New York som gjorde nattliga räder i restaurangernas soptunnor. Restaurangerna vet om det och lägger ätbara matrester prydligt överst i tunnan så att de inte blir kontaminerade och oätliga. Det fanns också mataffärer som hade anställt en kock som tillagade råvarorna som höll på att bli gamla och den maten levererades sedan till olika härbärgen. Lite slokande grönsaker duger gott och väl till en ypperlig soppa. Det vet vi väl alla som gör ’kylskåpsrensningar’ ibland.

På tal om soppa, så finns det en artikel i tidningen om Susanne Lovén, som tog initiativet till ett soppkök på Vasaplan efter att hon läst i tidningen att en person legat där och nästan frusit ihjäl i kylan innan någon reagerat. Ett hedervärt initiativ.

Det finns mycket annat intressant och tankeväckande att läsa om i tidningen, så se till att du har 40 kr cash i fickan och köp den!

Ha en bra torsdagskväll <3

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.