Marja

Den långa resan.

Accepterande.

Vi har redan hunnit en bit in i april månad och det är hög tid att reflektera över månadens ord i Paulo Coelhos Kalender.

Ordet för April är Accepterande. Genomgående i illustrationerna är blommor av den fina Fuchsian, eller ’Bloddroppe’ som man också kallar den.


Ordet accepterande tycker jag är det svåraste hittills att fundera kring. De utvalda citaten ger inte heller så mycket vägledning.

Det som är svårast att acceptera är det man inte har kontroll över.  T.ex. många saker som hör till livet, åldrandet och döden.
Det som är viktigast att acceptera är att man är den man är. Att man inte kan förändra någon annan människa, man kan bara förändra sig själv. Vi är olika, tänker olika, har olika förmågor och så länge vi inte sårar andra, förtjänar var och en att bli accepterad för den h*n är.
Det vi absolut inte får acceptera är att bli kränkta eller ojämlikt/ orättvist behandlade
.
Kom gärna med fler funderingar.

Månadens citat:

”På vägen hamnar jag i strömmar, vindar, stormar, men jag fortsätter att ro med mina sista krafter trots att jag har insett att jag kommit ur kurs – ön jag ville ro till syns inte längre.Men det finns ingen återvändo, på något sätt måste jag fortsätta framåt. Annars hamnar jag vilse mitt ute på havet.”
(Ur Zahiren)

Just nu jobbar jag med att acceptera att jag inte klarade av dagens tandläkarbehandling så värst bra. Plus lite annat trassel. Mer om det i morgon.

Ha en trevlig måndagskväll <3

 

 

4 kommentarer

  1. Sandra från Finland

    Du har väldigt smarta funderingar kring accepterande! Jag tror också att det är viktigt att acceptera alla sidor av sig själv, även de negativa. Acceptera, bearbeta och gå vidare. Det kan vara så tabubelagt att känna vissa negativa känslor, och om man då inte accepterar dessa känslor utan stuvar undan dem så blir det bara mer elände i slutändan. Det tog till exempel länge innan jag accepterade att jag kände stor olust över hur en viss vän valde att leva sitt liv, jag f-ö-r-d-ö-m-d-e min väns livsstil! Det var ovälkomna känslor och jag ville inte kännas vid dem, men då jag slutligen såg mig själv i vitögat och kunde acceptera att jag hade dessa känslor, så klarade jag också av att bearbeta dem och så småningom inse att jag hade gjort fel. Idag har jag inte problem med att min vän lever som h*n gör, för jag har insett att jag inte är i position att döma någon. ”Döm inte någon bara för att denna syndar på andra sätt än du själv”, som jag läste en gång.

  2. Marja Granqvist

    Svar till Sandra från Finland (2013-04-08 23:09)
    Ja, du tar upp en väldigt viktig sak: att inte döma andra. Man kan kritisera, säga sin mening, men inte döma/fördöma.
    Den finaste komplimangen fick jag av min dotter i somras när hon sa att hennes mamma är den minst dömande människan hon vet. Man lär sig med livet och jag tror man blir mer accepterande ju äldre man blir. Kram Sandra.

  3. Helena Nilsson Springare

    Accepterande! Ett bra och användbart ord.. det är en konst att lära sig att acceptera det man inte kan förändra, men det går.. och trots allt så är åldrandet och döden lika naturligt som födsel och barndom 🙂

    Så brukar jag tänka 🙂 Kram

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.