Marja

Den långa resan.

Not In My Back Yard.

Jag läser i dagens Vk att kommunen planerar bygga ett stödboende för kvinnor med missbruksproblem på Ålidhem. Ett hus med åtta hyreslägenheter, samt kontor för boendestöd, på en tomt där det tidigare stått en förskola.

I desssa tider av åtstramningar och nedskärningar är ju detta en fantastisk nyhet, tänker jag. Jag åker ju mycket buss och på Vasaplan kan jag dagligen se dessa kvinnor och män. Jag har noterat att antalet missbrukande kvinnor har ökat. De är förvånansvärt unga, de gapar och skriker och kör med männen. Jag tror verkligen inte att det är så de vill leva och därför är varje stöd för dem att förändra sitt liv välkommet.

Fast alla tycker inte det är bra. En namnlista med 374 namn har lämnats in till kommunen i protest mot det planerade huset. Det är två bostadsrättsföreningar som hellre vill ha ett grönområde med ett utegym på tomten. Man menar att ’Förtätningen går för långt och trivseln förstörs’. Man anser att konsekvenserna blir ’ökad trafik (med ökade avgaser) och en byggnad som skymmer utsikten’.

Ordföranden för den ena bostadsrättsföreningen säger: ” Det är fantastiskt behjärtansvärt att kommunen vill bygga det här boendet för utsatta kvinnor, men vi tycker inte att det ska byggas här.”

Har vi inte hört det här förut? ’Jag är inte rasist, men…’

Jag försöker… men jag kan inte respektera en sådan attityd. Jag kan inte känna respekt för någon som säger att det är ’fantastiskt behjärtansvärt’ att hjälpa utsatta människor, bara hen inte behöver se dem. Jag tycker inte om hycklare som väljer att leva sitt liv med skygglapparna på.

Ha en trevlig måndagskväll <3

10 kommentarer

  1. Ditte

    Jaha, den vanliga historien upprepar sig. Så bedrövligt! ”Bygg gärna, men inte hos oss…”.
    Undrar var generositeten och medmänskligheten tagit vägen. Hoppas i varje fall att kommunen bygger boendet som planerat.
    Bra att du tar upp detta!
    Kramar och tankar!

  2. Marja Granqvist (inläggsförfattare)

    Ja, vi får verkligen hoppas att kommunen inte låter sig påverkas. Jag tycker verkligen att det är ett bra projekt. Kramar. 🙂

  3. Anders

    Har svårt att tro att åtta kvinnor skulle utgöra något större störningsmoment, särskilt inte om där ska finnas boendestödjare som hjälper dem att klara vardagen. Så det är nog bara dåliga svepskäl som grannarna kör med.

    • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

      Precis så tänkte jag ju också. Eventuellt är man rädd för att kvinnorna ska dra till sig andra missbrukare, men eftersom det skall finnas kontor med boendestödjare i samma byggnad tycker jag att man från kommunens sida tänkt på det problemet från början. Nej, det är det gamla vanliga… inte på min bakgård-syndromet. Suck! 🙁

  4. Rebecca

    Åh jag håller med dig! Hoppas de inte blir lyssnade på, för en sån grej vore ju fantastiskt bra. En plats jag gärna skulle jobba på dessutom.

  5. Inga-Britt Gustavsson

    Hoppas verkligen att kommunen står på sig !
    Alla lever ju inte på solsidan , tyvärr , utan kan behöva hjälp som förändrar …

    • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

      Nej, tyvärr finns det människor som behöver hjälp och då tycker jag att man ska vara positiv till de åtgärder som kommunen tänker vidta. 🙂 Kram

  6. Kaela

    Nu har jag suttit en stund och ”umgåtts” med Arga Marja här.
    Härliga inlägg.
    Och detta fastnade jag särskilt för!
    Visst är det hyckleri och det finns ingen rasism i att säga det.
    Hut borde gå hem sa min gamla mormor – och det är väl så man tänker ungefär inför detta otrevliga fenomen!
    Allt gott till dig med en kram!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.