Marja

Den långa resan.

Vi måste välja.

Jag hörde precis på lokalnyheterna att en skola i Umeå hade infört förbud att använda mobiltelefoner under lektionstid och eleverna är sura. En tjej som intervjuades sa att hon funderade på att byta skola. Hela hennes liv fanns ju i telefonen.

Är det tillåtet på vissa skolor att sitta och fippla på telefonen under lektionstid? Huu, vilken tur att jag inte längre är lärare, för det skulle jag inte tillåta. Elevernas uppmärksamhet skall väl vara på det som lektionen handlar om.

Tror dagens ungdomar att de kommer att kunna sitta på sina jobb och stirra i telefonen? Att deras virtuella liv är viktigare än det där andra? Hur gör vuxna i dag? Hur mycket arbetstid och uppmärksamhet går åt att kolla in alla sociala medier? Det är väl bara en tidsfråga innan vi får höra högljudda protester när vi uppmanas stänga av telefonerna inför föredrag eller teaterföreställningar.

Här har vi verkligen ett nytt område för regler om vett och etikett. Det är inte roligt när hälften av gästerna jag bjudit på middag sitter och kollar in sina telefoner, eller när kommunalpolitikerna sitter och uppdaterar sin status på Facebook under mötena. Föräldrar som är ute med sina barn ägnar mer uppmärksamhet åt sina telefoner än åt barnen. Ibland verkar de både blinda och döva.

I dag var jag på träff med skrivargruppen. Ingen hade något att läsa upp, så det blev muntliga berättelser i stället. Jag återgav det jag berättade härom dagen och vi fortsatte fundera på hur vi klarade oss utan mobiltelefoner. Hur gjorde vi när vi var ute i Europa och liftade eller tågluffade och skulle träffas ex i Paris? Jo, man hade en bestämd plats, ex ett café, dit man gick vid en bestämd tidpunkt varje dag, det fanns informationstavlor på vandrarhemmen där man kunde lämna meddelanden, Poste Restante fungerade o.s.v.

När jag studerade i Åbo, på 60-talet, hade vi ingen telefon. Jag fick gå till Posten/Telegrafen och köa för att ringa ett samtal i en telefonhytt. En gång i veckan hörde jag av mig till mina föräldrar. Annars skrev man brev och var det verkligen akut, fungerade telegram. De bars ut direkt.

I dag är mobiltelefonen min enda telefon och jag har den på natt och dag. Men jag kan bara ringa och skicka sms med den och det räcker tills vidare.
Visst är det bekvämt att kunna nå andra utan besvär och visst är det tryggt att veta att jag kan nås om något händer. Mobiltelefonen har underlättat livet avsevärt, men tyvärr verkar det som att aj-fånen också begränsar livet i viss mening.

Vi måste välja … det virtuella livet eller det verkliga.

Ha en skön måndagskväll <3

12 kommentarer

  1. Inga-Britt Gustavsson

    Jaa , du Marja ! Det där ofoget att sitta stirrande ner på en bildruta jämt och ständigt både retar och gör mig orolig för mänskligheten …
    Att dom inte ska få sitta med dom i händerna i skolan borde vara självklart . Men det är det tyvärr inte !
    Dessutom …. detta att jämt vara ” uppdaterad ” , som det heter gör att man inte längre har något att se fram emot . Ingen spänning kvar i livet , påstår jag .
    Dom missar på nåt sätt själva livet . Det som händer utanför rutan !

    • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

      Ja, där har du rätt… man riskerar att missa själva livet. Kram

  2. Lucas Lund

    Hej!
    Enfaldig som jag är så trodde jag det var mobilförbud på skolan.
    Mobiler är bra till viss del, men när man är på t ex en föreläsning och folk har på sina mobiler??
    När folk kör bil och PRATAR eller SMS:Ar i trafiken..
    Men att barnen funderar på att byta skola pga detta låter som om problemet ligger nån annanstans..
    Mobilerna ska vara avstängda från skolstart till skolslut.
    Tycker jag en gammal man med vissa åsikter om det ena än det andra..
    Nu är jag inne på min andra riva med memma..

    • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

      Jag trodde också att det var mobilförbud under lektionerna, precis som det är under en föreläsning. Blev verkligen förvånad, men det visar hur långt beroendet har framskridit.
      Andra rivan memma redan… mums!

  3. Sandra från Finland

    Jag tycker också det låter väldigt konstigt att det inte har varit förbud mot användande av mobiltelefoner tidigare. ”På min tid”, tänker jag och känner mig plötsligt väldigt gammal. Men då förändras ju tiderna också snabbt. Jag tycker också att telefon ska hållas undan då man umgås ansikte mot ansikte, precis som på vissa platser som teatrar, biografer, möten, seminarier, kyrkor osv. Däremot tycker jag så bra om telefoner och sociala medier som facebook annars! Det är så lätt att hålla kontakten med mina vänner som bor eller studerar på annan ort – eller i ett annat land, det är smidigt att höra av sig till familjen och om kvällarna, då mina studievänner och jag alla är hemma hos sig, så kan vi ändå träffas och umgås på nätet – det har blivit vårt gemensamma virtuella vardagsrum i brist på ett fysiskt sådant (för det går de facto inte att träffas varje kväll, även om vi skulle vilja det).

    • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

      Du har alldeles rätt, Sandra. Man måste kunna umgås på rätt sätt vid rätt tidpunkt. Sociala medier är alldeles utmärkt när det gäller att hålla kontakt och umgås i den virtuella världen. Det kräver en viss disciplin och ett visst fokus som ungdomarna måste lära sig, annars kommer vi att förlora dem i cyberrymden.
      Önskar dig en bra dag! Kram

  4. Maria Lundmark Hällsten

    Kan inte annat än skratta…jag bloggade om detta idag, utan att ha läst din blogg först 🙂 men vi tycks ha samma åsikt i alla fall 😀 //Kram

    • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

      Ja, jag kan tänka mig att vi tycker lika. 🙂 Jag ska genast gå till din blogg och läsa. Kram

  5. Ditte

    Håller helt med dig ang. mobiltelefoner i skolan på lektionstid. Ett av problemen idag i den vanliga grundskolan är att ledningen inte kan eller får förbjuda mobiler på lektionstid. I fria skolor kan man det och ofta sker det.
    I en kommunal skola kan föräldrar ha skrivit på att man accepterar att det råder mobilförbud på lektionerna. men behöver inte följa detta. I en friskola är man på frivillig grund och har att följa regler på ett annat sätt.
    Under de nästan fyra år som jag jobbade i Peking fanns ev mobiler i en ryggsäck ute i korridoren och på det stora internationella skolorna med elever upp till gymnasiet var det också förbud mot mobiler lektionstid och alla elever följde detta . Annars fick man sluta….Hur skulle sådant se ut i Sverige….Man kan bli trött för mindre.
    Kram!

    • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

      Va?? Får skolledningen inte bestämma om mobilförbud? Så idiotiskt.
      Vad jag förstår var det skolans ledning som bestämt om förbudet och det är en kommunal skola.
      Vissa saker tycker man bara är självklara. Kram

  6. Helena Nilsson Springare

    När min dotter fortfarande bodde hos mig så fick hon ALDRIG ha med sig sin telefon till skolan. Hon fick också ge mig telefonen när hon lade sig på kvällen.

    Inga konstigheter kan jag tycka, men vissa tyckte att jag var tidernas sämsta mamma bara för det 🙁

    Världen håller på att bli helt jäkla GALEN!!!

    BRA skrivet Marja! *TUMME UPP*

    Kram

    • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

      Tack Helena och du är inte alls ”världens sämsta mamma”, tvärtom. Jag skulle ha gjort samma sak om min dotter varit tonåring nu. Kram.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.