Marja

Den långa resan.

Dagboken och blindhet.

dagboken

I dag fick jag den. En vacker bok med fina linnepärmar och en målning av konstnären Anna Kristensen på omslaget.
En sak gjorde mig lite besviken… den var helt ny, ingen hade ännu skrivit i den.

dagboken2

Jag hade gärna läst vad andra tjejer och kvinnor skrivit, låtit dem ange tonen. Nu måste jag göra det och det ger mig lite prestationsångest. Intentionen är att man ska skriva om sitt liv här och nu, sina tankar och om annat aktuellt i Umeå som berör en. Det blir ju ungefär som på bloggen och det borde jag väl klara av.

Jag var alltså på posten ute på Strömpilen och när jag promenerade hem från bussen träffade jag först på en blind pappa, som drog barnvagnen efter sig på cykelvägen, samtidigt som han kände med en vit käpp framför sig. Det är nog inte så lätt att känna kanten mellan väg och gräs, så han vinglade från sida till sida. Sen skulle han vända om vid ett visst ställe och då hamnade han på en stig i skogen. Jag tänkte att han kanske brukar gå där, men stannade upp för att se om han behövde hjälp. Men han förstod att han var på fel väg, vände om och kom ut på cykelvägen igen.

Nästan granne med huset jag brukar bo i på Söder i Stockholm ligger lokalerna för de synskadades förening, så jag är ganska van vid att möta människor med vita käppar. Jag beundrar verkligen hur smidigt de rör sig i stadsmiljön, det är trappor och trafikljus vid Götgatan m.m. Ingenting är omöjligt. 

En farligare blindhet är nog den när man förlorar sig i sin ajfån. När jag fortsatte hemåt kom en kvinna gående emot mig djupt försjunken i sin telefon. Hon hade då haft förstånd nog att stiga av cykeln och leda den. Hon gick långsamt, långsamt på högersidan av vägen och jag gick som jag skulle på vänster sida. Vem ska väja? Eftersom hon hade ett fordon, tyckte jag att hon skulle väja. Alternativen för mig var att bli prejad av vägen, eller att gå över på andra sidan. Jag gick rakt fram på henne och hon stannade precis innan hon hunnit nudda mig. Sen stod jag stilla, så hon fick väja. Vi växlade inte ett ord.

Kompisen ringde och vi bestämde att jag åker upp till Norrbotten på onsdag. Så jag längtar efter det blå huset, skogen och havet. Myggen längtar jag inte efter. 

Ha en mysig fredagskväll<3

4 kommentarer

  1. Ditte

    Vilken vacker dagbok! Som du skriver ”ingen hade ännu skrivit i den”….Men nu är det du som anger vad som skall skrivas och hur. Spännande!
    Jag har också funderat på alla se synskadade jag ser i Stockholm som smidigt tar sig fram och känner stadens gator så väl. Men ibland, nu när Götgatan byggs om till förmån för bredare cykelbana, så ser jag att det är klurigt för dem ibland. Men snart skall det väl vara klart med just det bygget.
    Vad gäller folk som varken ser eller hör när de är försjunkna i sin ajfån känner jag igen din händelse. Jag har nu bestämt mig för att inte vika undan….utan ta det med ett leende och gå eller stå kvar. Markering!!! Din mötande ajfån , måtte ha känt sig åtminstone förlägen…
    Önskar dig en fin resa till Norrbotten och kanske har myggen inte kommit än..
    Kramar!

  2. Marja Granqvist (inläggsförfattare)

    Ja, det känns spännande att börja skriva. Det är något visst med att skriva för hand också. 🙂
    Jag vet inte om den mötande kvinnan ens noterade hur jag såg ut… hon såg att något var i vägen och vek undan just så pass att jag kunde passera med min dra-maten. Hon kunde åtminstone sagt ’ursäkta’.
    En gång petade en sådan där vit käpp mig i baken vid övergångsstället på Götgatan. Jag stod för nära stolpen. 🙂 🙂
    Norrbotten kommer att bli härligt, mygg eller inte. 🙂 Kramar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.