Marja

Den långa resan.

Vänliga veckan?? Not.

Det är visst ’vänliga veckan’ men jag känner inte för att vara vänlig. Nej, jag går omkring och är lessen och arg och frustrerad.

Vi har väl alla vid det här laget läst om och sett på videoklippen hur en 9-årig pojke i fredags blev misshandlad av en stor vakt i en tunnelbanestation i Malmö.

Det känns helt ofattbart att något sådant kan hända. Det finns ingen anledning för en stor stark vakt att sätta sig på en 9-åring, täcka över munnen för att han skriker och dunka huvudet i stengolvet. Det finns ingen ursäkt för det.

Det handlar om ett barn, ett ensamkommande flyktingbarn som inte kan svenska. Vi kan bara tänka oss vad han har varit med om i sitt liv och nu blir han utsatt för detta övergrepp. Han ser ut att vara ganska späd, han har inget tillhygge, inget vapen, han skriker på ett främmande språk. Han verkar livrädd och vilken unge som helst i hans situation skulle skrika och kämpa emot i panik. En stor stark man borde väl ändå kunna hålla fast honom utan att sätta sig på honom. Eller?

Hans brott är att han avvikit från ett boende och åkt tunnelbana utan biljett. Hans brott kan också vara att han är svart och att man inte förstår vad han skriker. Han är inget vilddjur, även om han blir behandlad som om han vore det. Jag undrar om en svensk pojke med ljust hår verkligen skulle blivit behandlad på samma sätt. Tror verkligen inte det.

Jag blir också så besviken på ansvariga inom vaktbolaget och polisen, som inte med en gång kan fördöma vaktens beteende. I typisk anda av ’falsk lojalitet’ försvaras vakten med att han inte överskridit sina befogenheter, att filmen klippts och visas i sekvenser med fel kronologi, bla.bla.bla…Man måste vänta på utredningen, bla.bla.bla… Det som har skett har skett och finns dokumenterat, det finns ögonvittnen och händelsen har filmats från olika vinklar.

DET FINNS INGEN URSÄKT!

Mitt hjärta blöder, jag har ont i magen och känner tyvärr inte för vänliga veckan. Sorry!

Ha en lugn onsdagskväll <3

 

 

 

 

6 kommentarer

  1. Anders

    Av alla anmälningar mot poliser, åklagare och civilanställda inom polisen under 2013 så resulterade 99,4 procent inte i några konsekvenser.

    Det plus det som väktaren utsatte den nioårige pojken för gör att det borde inrättas en helt fristående myndighet som utreder anmälningar mot personal inom rättsväsendet och väktarbranschen.

    Att man utreder sig själva är absurt och ett hot mot rättssäkerheten.

  2. Ditte

    Håller helt med dig! Bedrövligt! Och vad får människor att handla på detta sätt. Nu är pojkarna dessutom försvunna…
    Och varför inte låta saken passera redan från början. Vakten had esäkert gjord det med ett gång äldre killar och tjejer. Men här vill man visa sin makt. Riktigt illa är det!
    Stor kram till dig i denna vänliga vecka.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.