Marja

Den långa resan.

Ge mig en räv, eller en ylande varg.

Min bloggkompis Helena här på Vk skrev en kommentar till mitt föregående inlägg med ett förtydligande:

”Hej Marja.. Häktet i umeå HAR två rastgårdar.. både för de med restriktioner och de utan!

Arresten i Umeå är ett HELT annat ställe än häktet (men media och journalister i allmänhet har ganska svårt med skillnaden tyvärr) och arresten ligger på bottenvåningen i polishuset medans häktet ligger högst upp i huset (där det alltså finns rastgårdar) och där de intagna får sina promenader varje dag…

De om sitter i arresten och de som sitter i häktet sitter alltså på två olika ställen och med olika lagstöd (om varför de sitter där de sitter) och för övrigt så borde journalister rent allmänt läsa på om skillnaderna! Det är ofta det blir den här typen av missförstånd! Tyvärr.. Häktet i Umeå har fått mycket oförtjänt kritik om det varit ”konstiga” saker som hänt i arresten. När jag jobbade på häktet tex så fick häktet skit för att personal nere i arresten tagit rullstolen från en kille under de första dagarna. Detta fick uppmärksamhet i bla tv 4 som gjorde bort sig rätt ordentligt!

Det är som att någon klagar om att de blivit dåligt bemötta inne på konsum, fast de egentligen varit inne och handlat på Ica :-D ”

Jag tyckte ju att det var konstigt att Häktet här i Umeå inte hade någon egen rastgård. Där ser man hur viktigt det är att hålla isär fakta, i synnerhet om man är journalist. Faktum kvarstår dock att en grupp interner får åka fram och tillbaka till Skellefteå för att rastas. Då kan man ju undra… varför kan inte arrestens interner använda Häktets rastgård när den är i samma hus? Skulle verkligen vara intressant att veta.

I kväll var det akvarellmålning. Vi testade en teknik där man spritsar vatten på halvtorr färg för att få en spännande effekt. Lite som att använda salt eller socker. Det blev väl sådär…

Vad gör man när en detalj på målningen blir helt misslyckad och det inte funkar att måla över den? Man tar skalpellen och skär ut den.

norrsken

Jag skulle vilja ha en räv, eller en ylande varg där i stället.

God Natt mina vänner!

8 kommentarer

  1. grandmother

    Hur fungerar det, att skära ut en bit i tavlan? Måste man lägga på mycket färg för att dölja skarven?

    • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

      Jag kommer nog att limma på en större bild än hålet. Kanske en större lada som jag målar på ett annat papper, eller något jag figurklippt ur ett foto… kanske en räv. 🙂

  2. Helena Nilsson Springare

    Halloj! Jag håller med om att det är smått galet att köra folk så långt för en timmes ”promenad” men det finns förmodligen något skäl… kanske har det med säkerhet eller något annat att göra?

    Häktets rastgårdar kanske ligger illa till på något sätt och funkar förmodligen inte för arresten att använda.. Jag visste inte ens att det var på det här viset, men det ska bli intressant att (kanske) få veta varför det är så.. Har knappt läst dagstidningar överhuvudtaget de senaste dygnen!

    En annan grej som jag glömde att skriva om det hela är att arresten och häktet tillhör två helt olika myndigheter: Häktet är kriminalvårdens verksamhet och arresten är polisens. Jag kan förstå att folk ibland blandar ihop häkte och arrest, men det är fruktansvärt illa att journalister inte har bättre koll och det är ofta det blir rena rama sakfel i artiklar och nyhetsinslag. Dessutom så visas ofta bilden på häktet i artiklar trots att de skriver om arresten. Det är som att de skulle skriva en artikel om socialtjänsten, men visa en bild på försäkringskassan!

    Intressant är det i alla fall 🙂 Kul att du skriver om det tycker jag! Nu för tiden så hinner jag knappt med att skriva eller läsa i samma utsträckning som förut… men jag försöker att hinna med lite grann på vk-bloggen i alla fall!

    Ha det bra Marja! 🙂

    • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

      Tack Helena, för ytterligare information. Nu vet jag hur det ligger till, men frågan om rastning är ju fortfarande mystisk. Kan inte fatta att det inte går att fixa på närmare håll. Men ok, det är som det är…
      Ha en fin helg, Helena! Kram! 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.