Marja

Den långa resan.

Trevlig tisdag.

Tisdagen gick i rasande fart. På eftermiddagen kom mina kompisar och före det städade jag lite och gjorde efterrätt.

Soppan jag gjorde i går var en Nikkaluoktasoppa a.k.a. köttfärssoppa med spetskål. Den blev mustig och god. Det blev inte mycket kvar på botten i kastrullen.

soppa

Sen blev det finsk efterrätt, fruktsallad i en blandning av kvarg och lättvispad grädde, smaksatt med lite vaniljsocker. Till det finska pinnar och kaffe.

dessert2

Kvarg, eller ’rahka’ är något man använt länge i Finland. Min mamma bakade mycket med kvarg och jag har tidigare lagt ut recept på hennes ’rahkatorttu’.

Det blev en trevlig eftermiddag. Bl.a. redde vi ut en sak som hände på nyårsafton och det var kanske dags att göra det nu. De här kvinnorna är mina äldsta och bästa vänner här i Umeå och jag känner att det är viktigt att vara rädd om sina vänner.

Ha en lugn onsdagsnatt <3

6 kommentarer

 1. Judy

  Your soup looks very tasty, no wonder there was little leftover. What kind of flavor are the Finnish sticks? Cottage cheese is one of my favorites. I have never baked with it other than put it in lasagna. Your mother was probably a good cook. Enjoy your day and evening! 🙂 Hugs! Judy

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   The soup is very tasty and good when you are hungry and it’s chily outside. This cottage cheese is a little sour in the taste and therefore very popular in Finland when you bake and make desserts. I think that you originally used sour cream… The Finnish sticks have a little bit of almond oil in them. 🙂
   Hugs! 🙂

 2. Sandra från Finland

  Kvarg är ju något av det bästa i matväg! Kan användas lite hur som helst. Min favorit är vad vi kallar ”kvarg”, som då är en efterrätt då man blandar kvarg, vispgrädde och bär enligt behag. Lite som er efterrätt! Det är nog viktigt att hålla sina vänner nära och bättre att reda ut saker förr än senare, men förstås hellre senare än aldrig. Ha en riktigt fin dag! 🙂

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   Det var den efterrätten jag försökte laga, fast med frukt i stället för bär.
   Vänner är viktiga, i synnerhet när man blir äldre. Kram! 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.