Marja

Den långa resan.

Livslust 2017

allergier

Jag hann inte ens öppna datorn i går. På eftermiddagen var jag på Landstingets Livslust 2017, sen cykla hem, äta middag och så fara iväg till akvarellmålningen. Fullmatad dag alltså.

Föreläsningarna på Livslust 2017 var alla mycket intressanta och nyttiga. Först fick vi lära oss om Kemisk intolerans, det vi kallar för ’doftallergier’ m.m. Kemisk intolerans är ingen allergi och kan inte lindras med mediciner, utan det enda man kan göra är att undvika alla kemiska ämnen som frigörs i luften och det är inte bara parfymer, parfymerade skönhetsmedel, utan även ex. nya möbler och kläder som är impregnerade med flamsäkerhetsmedel och färgämnen. Det främsta symptomet är ’hjärndimma’ och där fick jag bekräftat varför jag blir så ofokuserad och irriterad av starka parfymer/rakvatten.

Nästa föreläsning behandlade allergier och vikten av att bli rätt bemött. Det krävs alltså kunskap om och förståelse för dem som är allergiska. *Min hund är snäll’ och ’Du kan väl smaka lite’ är kommentarer jag har fått när jag inte vill att någons hund skall hoppa upp på mig, eller när jag sagt att jag inte kan äta nässelsoppa för då blir jag tjock i halsen.

Sen fick vi en mycket bra föreläsning om hjärntrötthet. Kompisen jag var med har till slut fått den diagnosen. Fast egentligen är det inte någon registrerad diagnos än, men Försäkringskassan vill att det ska bli en diagnos med nummer för sjukskrivning. Tills vidare används en annan diagnos med nummer.
Hjärntrötthet förorsakas oftast av en hjärnskada eller neurologisk sjukdom, men kan även uppträda vid långvarig stress m.m.

Mellan föreläsningarna var det förstås fikapaus och även en halvtimmes musikunderhållning med en kvartett som spelade och sjöng evergreens.

Det var alltså en mycket upplivande eftermiddag och sen var det akvarellmålning. För mig var det sista gången denna termin, för jag är upptagen med annat den allra sista gången. Vår fröken hade plockat in små nätta buketter med vårblommor och uppmanade oss att måla stort. Först målade jag en bukett blåsippor i en vas som hon inte tyckte var stort nog… så då snabbmålade jag en jättestor blåsippa med rikligt med vatten och vått-i-vått..

blasippa

I kväll har jag varit på vattengympa, men i helgen ska jag ta det lugnt.

Ha en lugn fredagsnatt <3

2 kommentarer

  1. Ditte

    Vilken fullspäckad dag! Men både rolig och intressant! Föreläsningarna verkade väldigt givandeoch roligt attt ta del av de forskningsrön som kommit fram. Mycket är det ju som händer iom olika områden. Men jag blir alltid lika fundersam när jag i Asien i stort sett inte träffat på allergier och undrar hur dte kommer sig. Jga har ju döttrar som är allergiska, men hade de varit det på Sri Lanka. Tveksamt och då undrar jag än mer.
    Vilken fin målning du fick till och ”vått i vått” blir så fint.
    Kram från mig.

  2. Marja Granqvist (inläggsförfattare)

    Tack Ditte! Det där med allergier och överkänslighet är verkligen intressant. Jag var inte pollenallergiker förrän jag flyttade till Umeå och alla björkarna. Samtidigt blev jag allergisk mot andra pollen och frömjöl. Nya kläder har jag fått utslag av och tvättar nu allt som går att tvätta innan jag använder det …
    Ha en skön helg!
    Kram!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.