Marja

Den långa resan.

Livet känns lättare igen.

I dag kör jag med en gammal bild från sjön, eftersom jag inte kan ladda mina bilder från telefonen. Minnet är för fullt och det hjälper inte hur mycket jag än rensar, så jag får hanka mig fram tills jag kan köpa en ny telefon eller ta fram kameran och börja använda den igen.

Trots dessa tekniska problem, så känns livet något lättare nu. Trummandet i örat har upphört nästan helt och förra veckan var fullmatad med trevliga händelser. På tisdag var jag och klippte mig och blev så himla nöjd. Jag var ensam med frisörskan på hela salongen och hon klippte en kort page, lite uppklippt i nacken. Det ska bli min nya frisyr nu. På kvällen hade vi konstituerande styrelsemöte hos mig och det var trevligt. Vi är ett bra gäng nu.

På onsdag blev jag intervjuad till en podd om smarta hem, en serie poddar om digitalisering för äldre. Jag blev uppringd på grund av att jag skriver den här bloggen med en förfrågan om en intervju. Det var intressant… första gången jag spelade in något via datorn och jag var lite osäker om jag skulle klara det. Men jag är ju ganska teknisk och det blev en bra intervju. Vi pratade om mitt bloggande genom åren, om att många äldre hamnar utanför när datoriseringen har gått så fort och så diskuterade vi olika digitaliserade och robotiserade tjänster man planerar införa i hemmen för äldre människor. Jag själv skulle inte ha något emot att ha en rörelsedetektor som skulle larma om jag inte rört mig här hemma. Jag tycker jag fick till en bra avslutning när jag påminde om att man inte får bli så ivrig att göra hemmet tryggt att man glömmer vikten av mänsklig kontakt. Jag skulle få veta när poddarna börjar sändas, men det skulle inte bli förrän i höst.

På torsdag tog jag bussen ända ner på stan. Har inte varit i centrum på tre månader, men nu var jag tvungen att åka ner till HSB-kontoret med några protokoll och våra löneunderlag. Det gick bra. De hade plexiglas för hela receptionen och handsprit på disken. Sen hade jag tänkt att gå till Vänortsparken och ta några bilder, men det blev inget av det. Jag kände att jag ville åka hem igen. Det var obehagligt med alla människor som jag tyckte kom för nära och jag blev helt enkelt rädd på ett irrationellt sätt. En väldigt obehaglig känsla. Efter lite bearbetning på kvällen och tröstande kommentarer på Instagram, bestämde jag mig för att göra ett nytt försök redan på fredag. Ni vet det där att man ska upp i sadeln direkt när man ramlat av hästen. Jag hade en stor hög biblioteksböcker som jag lånat om på nätet flera gånger och som jag nu tänkte fara och lämna tillbaka. Det gick bra och sen blev jag riktigt kaxig och gick in på Konsum och slet åt mig en vakumpackad halv laxsida, som jag skulle grava. Jag betalade i självbetjäningskassan, smidigt och bra. Sen gick jag till Vänortsparken och gick omkring där och njöt av det fina vädret. Kastanjen börjar blomma, ormbunkarna under pilträden växer sig lummiga och den lilla bäcken porlade fram fylld till brädden med friskt vatten.

I pallkragarna börjar det jag har sått komma upp. Vilken fröjd att se de första små hjärtbladen sticka upp ur mullen. Vi har grävt ner vinbärsbusken och den verkar trivas. I dag ringde vaktmästaren och undrade om han inte skulle fara och köpa lite gräsfrön och kasta ut på den delen av gräsmattan som blev förstörd under snöhögarna. Så snällt av honom. När han ringde stod jag mitt uppe i en rishög i skogen och bröt av kvistar som jag ska stötta luktärterna och krassen med och hade fastnat med foten under riset, så han fick stanna kvar i luren tills jag fått loss foten och var ute på vägen igen.

Sköt om er och var försiktiga <3

 

6 kommentarer

 1. Ditte

  Vilken trevlig vecka! Och med en hel del gott och blandat. Säkert bra att du tog dig ner till centrum på nytt. Jag tror det är viktigt att man rör sig ute men givetvis med avstånd. Men att smittas utomhus är inte så stor risk och jag tror det är bra om man kan återgå till det lite mer ”vanliga”. Men med försiktighet givetvis.
  Vad roligt med intervjun. Hoppas du påminner i höst så vi kan få lyssna.
  Önskar dig nu fortsatt fina dagar.
  Kram

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   Tack Ditte! Jag är egentligen inte så väldigt rädd för att bli smittad, håller avstånd och tvättar och spritar händerna. Jag har varit för mycket hemma och kände mig väldigt socialt otränad. Livet var som vanligt för alla andra och jag levde i någon slags parallell värld. Väldigt konstigt. Har aldrig upplevt det förut. Jag ska träna mig mer… fara ner på stan och äta en mjukglass på torget m.m.
   Jag ska säga till när poddarna börjar sändas. Min intervju kommer att vara med i det första, allmänna avsnittet.
   Sköt om er och var försiktiga! Hoppas du inte har alltför ont!
   Kramar!

 2. Sandra

  Vad skönt att höra att det känns lite lättare! Det är alltid fint att få läsa om vad du pysslat med. Jag kan också känna obehag av att vara på platser med mycket folk, blir nojig och vill bara fara hem. Imorgon hålls en Black Life Matters-demonstration här i stan och jag vill gärna delta, men är fundersam om jag fixar det på grund av folkmängd. Maxmängden deltagare är begränsad enligt lag som råder nu under undantagsförhållandet och deltagare uppmanas hålla avstånd, men man vet ju aldrig hur det blir.

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   Tack Sandra! Jag känner ju även i vanliga fall klaustrofobi i folksamlingar, men den här känslan har jag aldrig känt förut. Livet pågick som vanligt, konstigt nog, men jag gick omkring i en parallell värld. Mycket konstigt. Nåja, det gick ju bättre dagen efter, så jag får börja träna mig att vara ute bland folk.
   Vi hade demonstrationer här i Umeå också och det är ju svårt att tänka på avstånd m.m. i stridens hetta. Somliga har sagt att Black Life Matters känns mycket angelägnade än risken att bli smittad. Det måste ju respekteras, även om det känns avigt.
   Sköt om dig Sandra och var försiktig!
   Kramar!

 3. Judy

  Glad to hear you had a good week The older lake picture is lovely. Will it be possible to hear your interview on the computer for us that live overseas? Our son in the city is very disappointed that people are not doing social distancing. Not being able to hug my children has been heartbreaking. I have a feeling that our world is changing in many ways and it makes for unsettling times. Stay Safe & Take Care! Hugs!

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   Thank you, Judy! Honestly I don’t know how the pod will be available. I must find out myself. I know there’s an app for all pods that are produced in Sweden. Anyhow the pod and the interview is in Swedish… Well I’ll find out when it’s time to listen. 🙂
   Now, we are allowed to travel within the country, so I hope that both my daughter and granddaughter will come and visit me. I’m not sure if I’m going to hug them, because we elderly must still keep strict social distancing, but having them near me would be wonderful.
   Take care and stay safe! Hugs!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.