Marja

Den långa resan.

Lite nedstämd.

Hittade en skål med torra asplöv, som jag hade plockat för höstens mandala. En höstritual, då jag plockar röda löv under den stora aspen nere vid sjön och lägger en mandala som jag sedan fotograferar och oftast även målar av. I höst plockade jag löven, lät dem torka och glömde sedan bort dem. Det blev en ofullkomlig mandala, som bara gjorde mig ledsen. Tänkte att den återspeglar tiden vi lever i… vi försöker upprätthålla våra liv, men inget blir riktigt som det skall vara. Ibland känns allting så kämpigt.

Jag har mest snurrat runt på sjukhuset. I söndags fick jag flimmer som inte gav med sig, utan jag fick åka in på akuten. Det var sjätte gången nu sen mars. Efter några timmar skickade de hem mig utan åtgärd. Det har aldrig hänt förut och kändes inte bra, men hjärtavdelningen kunde inte få tag på någon narkos för en konvertering. Jag skulle ta några extra betablockerare och sen var jag välkommen direkt upp på avdelningen tisdag morgon, eftersom jag hade en massa läkarbesök inför gastroskopin på måndag. Jag for hem och flimret gick lyckligtvis över mot kvällen. På måndag träffade jag doktorn som skall göra gastroskopin, narkosläkaren, och så togs ett EKG som var helt normalt. Jag kände mig lite skör, men alla jag träffade var snälla och uppmuntrande, så det kändes bra efteråt. Gastroskopin blir alltså nu på onsdag.

I går var det då dags för den fruktade magnetröntgenundersökningen. Jag ringde dit och bad att få åka in i kameran med fötterna före och undrade om lugnande. Det var ju något jag skulle be att få av min doktor på hälsocentralen och henne fick jag inte tag på, så jag klarade av 30 minuter i det där trånga röret utan lugnande mediciner. Heja mig! Jag var väldigt närvarande och sköterskan pratade med mig mellan varven och berättade hur många minuter de olika undersökningarna skulle ta och hur många minuter som var kvar totalt. Det var också bra att få åka in med fötterna före, för även om huvudet var helt inne i röret, så kändes det att det var ganska nära öppningen. När jag kom ut var jag stel som en pinne och kom inte upp ens i sittande ställning utan hjälp och sen gick jag omkring och skakade hela kvällen.

Mellan varven har jag varit på vattengympan och det har varit positivt för mig som vanligt.

I dag gick jag ner till sjön. Gick sakta genom skogen och njöt av höstens alla mustiga dofter. Det var alldeles vindstilla och så tyst.

Jag har märkt att den lilla badstranden har blivit ett ställe där folk stannar upp och ställer sig och tittar ut över sjön. Tar en stund för eftertanke. Naturen är säkert en tröst för många nu. Åtminstone för mig.

Hemma på min gata är björkarna helt nakna.

Det börjar bli mörkt redan kl 15… åh, vad jag längtar till 1 advent och alla ljusen.

Nu har jag snart stickat färdigt två par sockar och skall faktiskt sticka ett tredje par till Ronjas kompis. I min junk journal har jag gjort en sida med ett foto på Tant Gerda (min svenska mamma) och hennes väninna Ester Älven. Deras namn står under fotot med min åttaårs handstil. Jag skrev ju finare då än nu.

Jag har ingen aning när fotot är taget, men det är i Tant Gerdas ungdom och långt före min tid. Hon var över 60 år när jag kom till henne. Det finns fler foton av de två och jag undrar verkligen om de  kanske var mer än nära väninnor… Tant Gerda var nämligen aldrig gift. Jag letade upp en strof ur en sång av Mikael Wiehe, som heter ”Vi lever ännu” och som passade min sinnesstämning just då.

Varje kärlek bär ett minne av ett hat.
Varje ögonblick av lycka bär en skugga av en sorg.
Varje trygghet vilar på en vilsenhet.”

Tant Gerda dog i mina armar när jag var bara nio år och tog med sig sin hemlighet i graven.

Jag har haft långa telefonsamtal med både Johanna och Ronja om julen. Det är svårt nu när smittan sprider sig igen, i synnerhet i Stockholm. Johanna miste ju sin svärmor i början på pandemin och hon är livrädd att komma hit med smitta till mig eller sin pappa. Längtan är stor och Ronja, som är i Karlstad, kommer troligen, men vill då sova  hos sin kompis här på Tomtebo. För att göra det lättare för dem, har jag sagt att jag bjuder på hotellrum i Umeå. Jag uppskattar faktiskt omtanken om både mig och exet, men vi får se hur läget utvecklas.

Sköt om er och var försiktiga<3

 

6 kommentarer

 1. Sandra

  Vad tråkigt att höra att du haft flimmer igen. Hoppas det löser sig, och att undersökningar går bra! Det är nog verkligen tungt nu emellanåt, med mörkret och osäkerheten. Då får man sikta om sig på ljusglimtarna, som vattengympa och skogspromenader. Jag hoppas på att själv kunna ta mig ut till en naturstig denna vecka, bara regnovädret och stormen ikväll har lagt sig! Ta hand om dig!

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   Tack Sandra! Här har det också stormat i dag, men som tur är har jag inte behövt gå ut. Jag såg på nätet att det är översvämningar på andra sidan stan. Inte roligt att få vatten in i källaren.
   Det är verkligen mörkt ute nu och nödvändigt att tända ljus inomhus, Och som du säger… man måste ta vara på det positiva och njuta av det.
   Må så bra och ta hand om dig!
   Kram!

 2. Judy

  Love the colorful dried leaves! Haven’t done that in years and it brings back memories. Thinking of you as you have health issues to deal with. Hoping you feel better soon. Happy the water exercise and walks to the lake continue to bring pleasure. Nice to hear about Aunt Gerda. Sad she died in your arms. Hugs!
  Take Care my friend.

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   Thank you, Judy! Yes, there’s a lot going on with my health now and all the doctors’ appointments come in clusters. Everything was on hold during the first months of the pandemic and now they try to shorten the long waiting queues.
   Yes I’m lucky to have the woods and the lake and also the water exercise. So important for my wellbeing.
   Hope you’re all right! Take care! Hugs!

 3. Ditte

  Jag vet ju att många tycker att det är kämpigt med magnetröntgen men för egen del har jag inga problem alls med en. Inte mer än att det brukar börja klia någonstans dit jag inte når.
  Fint att du fick åka in med fötterna före och att personal fanns tillgänglig. Tycker du var jättestrong som klarade det.
  Trevligt med vattengympan och det ger ju också en hel del avslappning och likaså att du har naturen helt nära.
  Många tankar till dig.
  Kram

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   Tack Ditte! Jag är själv förvånad att jag klarade röntgenundersökningen så bra. Jag har en väldigt besvärlig klaustrofobi och kan få för mig att jag måste sätta mig upp eller röra på mig och får lätt panikkänslor. Om det är en bra dag kan jag behärska mig och det var till hjälp att jag fick lite tidsangivelser av sköterskan… Nu måste jag göra en DT på torax/buk och där är ju förberedelser och kontrastvätska det besvärliga.
   Hoppas ni är pigga som vanligt. Sköt om er och var försiktiga!
   Kram!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.