Marja

Den långa resan.

Vi stapplar vidare.

Min mobil strejkar och skickar inte över bilder, så jag bjuder på en gammal bild från Gudrun Sjödens Lagerbutik i Stockholm för några år sedan. Själv har jag två fina amaryllisar som håller på att slå ut och en tredje fortfarande i knopp. Eftersom jag är känslig för dofter är hyacinter inte något alternativ hos mig, men amaryllis kan jag ha hur många som helst. Köper kanske ett par till, så jag säkert har en blommande på julafton.

I morgon ska jag åka ner på stan och köpa en ny mobil, för nu har den gamla bråkat nog.

Dagarna går och läget är bekymmersamt. Ingen vattengympa…inget umgänge med någon, förutom exet, han är min kontakt nu. Fast vi träffas inte, men ringer och håller reda på varandra. Grannarna träffar jag och växlar ett par ord med när jag går ut och in, ner efter posten och till tvättstugan.

Träffade kirurgen för en vecka sedan och han tyckte inte att det fanns någon anledning att ta bort polyperna i magen. Börjar de blöda så lär jag ju märka det. ”Men jag har ju så ont och besvär varje dag”, .. ja, det var ju det… det hade han visst inte tänkt på. Jag skickas tillbaka till medicinmännen, till gyn och ultraljud på levern. Nu känns det som jag kommer snurra runt bland specialisterna och till slut trilla ner mellan stolarna. Och då är jag ändå ganska bra på att tala för mig.

Det har varit grått och regnigt varje dag… och mörkt hela dagarna. Den 21 december infaller vinterdagjämningen och sen kommer ljuset tillbaka sakta men säkert. Det är länge sedan jag besvärats av den här mörka perioden så som i år. Lite snö hade kanske gjort världen ljusare. Jag minns första vintern i Haparanda, dit vi flyttade från södra Finland. Jag trodde inte det var möjligt med detta kompakta mörker dag och natt… men sen vänjer man ju sig.

Jag har stickat färdigt sockparet med det komplicerade mönstret. Just det mönstret vill jag aldrig sticka igen, men det blir ett liknande par till mig med mycket enklare mönster. Nu har jag stickat fem par fina sockar, men inte ett enda par till mig själv. Jag har fortfarande kvar ett par som mamma stickat och jag är så rädd om dem så jag vågar inte använda dem. Jag har stoppat hälarna, men vill inte att de ska ta slut helt. Däremot har jag kvar flera par fina vantar som mamma stickat… ett par av dem även stoppade.

I dag tappade jag ett ägg, som jag skulle knäcka i stekpannan, i golvet. Splash på mattan. Började fundera över att jag tappat mycket i golvet på sistone. Trött, ouppmärksam… eller något annat?

Vi stapplar vidare. Sköt om er och var försiktiga <3

8 kommentarer

 1. Sandra

  ”Vi stapplar vidare.” Exakt så är det. För vad kan man annars? Fy på kirurgen, sån osympatisk inställning. Jag har tänkt på att jag skulle vilja ha en hälsokoordinator. En som har tillgång till alla ens journaler, som ser den större bilden, helheten, och kan dra streck mellan möjligen sammanhängande symptom som annars bara ses som enskilda. Föra ens talan när man kanske inte själv riktigt orkar eller vet vart man ska vända sig till näst.

  Det här mörkret tär på mig också på ett sätt jag inte har känt av förr. Eller har jag det, men bara glömmer det från år till år? Jag längtar också efter snö. Stappla försiktigt <3

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   Tack Sandra! Mina fördomar om kirurger besannades verkligen… Jag har tillgång till min journal på nätet och kan gå in och läsa allt som skrivs om mig och det är skillnad mellan olika kategorier av vårdpersonal. Akuten och hjärtcentrum är de mest empatiska. Det är ju min doktor på vårdcentralen som får bli samordnare och hon är bra…när man väl får tag på henne.
   Vi får se var det här landar till slut. Tills vidare stapplar vi vidare. 🙂
   Kram!

 2. Judy

  Beautiful color of amaryllis! What color are the ones at your home? I think a sad part of this virus is no human contact. Phone contact sure is nice. At least we have a good phone plan as most of the relatives live out of this province. I sure hope that you can have the surgery to relieve your pain. You need to treat yourself to a pair of your lovely hand knitted socks. Take Care and Be Safe! Hugs!

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   Thank you, Judy! All three Amaryllis plants are the same red. I’ve boght a new phone today, so I hope I’ll be able to take more photoes to the blog. This pandemic and the midwinter darkness make us all a bit crazy, I really hope my grandchild will come for Christmas to cheer us up. She’ll stay with a friend and we must be very careful when meeting.
   The next pair of socks will be only for me. 🙂
   Take care and be careful! Hugs!

 3. Ditte

  Bra att du kan få ordnat med en annan telefon för bilder vill man ju gärna ha och kunna skicka till datorn.
  Amaryllis är en vacker blomma och jag ska köpa ett par till. vill också gärna ha några som snittblommor till jul
  Trist med magen. För att ha ont är både tärande och besvärande. Hoppas du inte faller mellan stolarna.
  Nej, en annorlunda tid är det och det vill itll att se tiden an och försöka göra det bästa av tiden som är. Men visst är det svårt.
  Många tankar
  Tänkte extra på dig igår när jag passerade bryggartäppan och huset där du ibland bodde .
  Kram

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   Tack Ditte! Åh, vad jag längtar till Stockholm…jag trivdes så bra i lägenheten på Brännerigatan. När det här eländet är över skall jag försöka hitta en lägenhet att hyra ett par veckor… Fast det lär dröja.
   Nu är läget verkligen bekymmersamt. Sköt om er och var försiktiga.
   Kramar!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.