Marja

Den långa resan.

God fortsättning på det nya året! / 10 år på denna blogg!

Äntligen snöar det… dag och natt. Varje morgon bländas jag av det nya vita snötäcket som fallit under natten. Vi hade sol ett par dagar också och hela världen var så vacker och förtrollad.

Helgerna är över… julen är bortstädad och vi har påbörjat ett nytt år. Alla var så glada att få lämna ’skitåret’ 2020 bakom sig som om det nya året skulle bli den totala motsatsen. Tyvärr fortsätter ’skitårets’ vedermödor över årsgränsen. Pandemin håller hela världen i sitt grepp, smittan vill inte ge med sig, sjukvården går på knäna och alltför många dör fortfarande i sviterna av covid-19. Vi har fått en ny pandemilag och skärpta föreskrifter. MEN… vi har fått godkända vaccin och vaccineringsprogrammet har påbörjats. Nu gäller det verkligen att hålla ut och vänta på sin tur… och så hålla ut mer och vänta på spruta nr två… och hålla ut ännu mer ända tills sjukdomssiffrorna och dödssiffrorna börjar peka brant neråt.

Jag är nästan bara hemma. Har varit en gång nere på stan till HSB kontoret och så till frissan. Hon hade ett uppåtriktat visir, en nästan osynlig sak som satt fast runt hakan och gick upp över mun och näsa, vilket ju är bra eftersom hennes andningsluft gick uppåt och inte ner över mig. Dessutom tror jag att det är bekvämare än ett fladdrande stort visir.

Jag tog emot det nya året ensam framför TV:n. Festade med lutfisk och en budapestbakelse i efterrätt. Grannarna på andra sidan gatan sköt av raketer och jag ångrade att jag inte hade klätt på mig och gått ut på gården för att uppleva fyrverkeriet bättre. Men det gick bra från sovrumsfönstret också. Några ljusballonger skickades också upp.

Trettondagsnatten tillbringade jag invirad i min varmaste filt i korgstolen med hjärtflimmer. Det var inte läge att åka in på kvällen/natten… jag skulle bara ha blivit hemskickad igen eftersom jag varken brukar ha bröstsmärtor eller andnöd. Kl 04 duschade jag och gjorde mig i ordning att fara in och då gick det över av sig själv… efter 13 timmar. Jag gick och la mig med kläderna på och när jag vaknade 6 timmar senare var blodtryck och puls normala. Konstigt det där. På tisdag ska jag ha telefonkonsultation med min doktor på vårdcentralen… ska bli intressant att höra hur hon tänker.

Jag njuter fortfarande av Ronjas besök. När man inte kan kramas och sitta nära, blir det som att man tar in den man umgås med på ett annat sätt. Man sätter sig ner på avstånd och ser på varandra i lugn och ro och är i nuet på ett annat sätt än man är van vid. Man lyssnar och formulerar sig omsorgsfullt och ärligt.
I dag har jag pratat med Ronja i telefon. Hon har kommit så långt i sin utbildning att hon skall ut på praktik… på psyket i Karlstad. Stackarn, har lite svårt med sjukhus och somatiska sjukdomar, så det kommer bli lärorikt.

Jag har gått med i en utmaning med junk journal på Instagram som pågår hela januari… ett tema varje dag. Jag sydde ihop en ny bok som är lite mindre än den förra. Den första utmaningen hette Hello! och jag sade hej till det nya året med en symbolisk bild och text.

Praying for rough weather to calm.

Jag har fortfarande svårt att skicka över bilder från mobilen till bloggen… jag jobbar på det och här kommer en bild till från min nya junk journal.

It’s a good day to be happy.

I morgon har jag bloggat 10 år på den här bloggen. Innan jag flyttade hit till Vk hade jag bloggat 2 år på ett annat ställe. Här har jag skrivit 3937 blogginlägg och besvarat 25 005 kommentarer. Tidigare låg jag stadigt bland de 10 mest lästa bloggarna på Vk. Nu när jag inte skriver varje dag, går det upp och ner.  

Önskar er alla en god fortsättning på det nya året!
Ta hand om er och var försiktiga <3

10 kommentarer

 1. Sandra

  Grattis till 10-årsjubileet!

  Jag har också en januariserie på gång, nämligen yoga varje dag. Det övergripande temat för serien är ”breath”, och sedan har varje dag sitt eget tema. Nu gäller det nog verkligen att djupandas och försöka fortsätta stå ut. Jag läser knappt nyheterna längre, för jag orkar inte ta in allt. Ändå kändes det skönt på ett personligt plan att få vända blad till 2021, snön, ljuset och siktet mot sommaren gör att energinivåerna är helt andra än i mörkaste november.

  Hoppas du får må bra och att hjärtflimret skulle vilja ge med sig! Förhoppningsvis har läkaren något klokt att komma med. Kramar och hälsningar från över viken!

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   Tack Sandra! Jag skulle också behöva ’andas’ varje dag. Skulle verkligen göra gott. Skall försöka gå ut i skogen lite oftare och skogsbada.
   Kramar!

 2. Ditte

  Stort grattis till 10 år på bloggen. Och jag har ju hängt med ganska många av dem. Det var ju genom din blogg som vi sedan kom att träffas här i Bryggartäppan på Söder. Tänker alltid på det när jag passerar här-
  Fint att höra/läsa hur du har det. Men oroande med ditt hjärta och hjärtflimret.
  Jag tycker du är så duktig och kreativ med din ”junkjournal” och det är roligt att du visar. Jag tar mig ut minst en timme varje dag och ofta blir det två och det ger ny energi. Men jag har så besvärligt med rygg och höfter att sträckan inte längre blir så lång och det går i sakta takt. Men än så länge kan jag ändå gå.
  Nu hoppas vi på ett bättre år 2021. Önskar dig också god fortsättning.
  Kram

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   Tack Ditte! Jag tycker du är duktig som går långa sträckor varje dag med dina rygg- och höftbesvär. Jag går inte alls lika långt. Men man får anpassa sig efter det man orkar, huvudsaken att man inte ger upp, utan rör på sig om än så lite.
   Hjärtflimret är som det är… min doktor på vårdcentralen var också bekymrad, men så länge pandemin pågår och jag tydligen klarar av det, så vill jag inte pressa på kardiologerna. Min doktor tyckte dock att jag inte skulle sitta hemma så länge, utan fara in till akuten om så bara för att få det dokumenterat.
   Önskar er en god fortsättning på det nya året!
   Kramar!

 3. Judy

  Happy 10 years of blogging! 🙂 You were the first Swedish blog that I followed. Thanks for sharing your happenings in life and giving me an insight to Vasterbotten. Glad that Ronja could visit and hopefully next time you can hug her. The junk journal is beautiful and I enjoy seeing what you put in them. I miss the everyday posts but am happy when I read your weekly posts. When you go to the woods don’t forget to hug the birch trees. Take Care and Be Safe my friend!

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   Thank you Judy! And thank you for your beautiful Christmas card and the sweet crocheted angel! I love your angels.
   I was so happy that Ronja could visit although we couldn’t hug… but I could look at her and talk to her. She’s such a sweet girl who cares a lot about her old grandma and grandpa.
   The birch trees are so cold to hug now, but I give them a swift hug.
   Take care and be safe! Hugs!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.