Marja

Den långa resan.

Väntar på våren.

Vi är redan inne i maj månad, men det kommer dröja länge innan odlingssäsongen börjar på allvar. Snön har precis tinat ur pallkragarna nere på gården och vinden blåser iskall. I dag dalade snöflingorna ner och trots att förnuftet säger att de hinner smälta innan de når marken, är känslan hopplöshet över att våren dröjer och dröjer.
Jag var på Trädgårdsmässan på Nolia förra helgen och lockades till att köpa kryddor till balkongen. Där står de nu framför balkongdörren och stampar lika ivrigt som jag att få komma ut, men det är inte läge ännu. Ett par dagar har de fått stå på balkongbordet i solen, men jag är så rädd att jag glömmer att ta in dem till natten, så det blir bara korta stunder de får vara ute och härdas. Få se om de överlever.

På Valborgsmässoafton var exet här och åt. Jag hade kokat älgköttsoppa och bakat en smulpaj på röda, svarta och vita vinbär. Jag sötade bären med dadelsirap och det blev knäckigt och gott. Exet hade med sig ett fotoalbum och vi tittade på de gamla bilderna tillsammans. Det gäller att träna minnet. Jag är glad så länge han klarar att ta bussen hit.

För övrigt har jag haft lite att göra med bostadsrättsföreningen. Vi skall ha årsstämma i slutet på maj och som sekreterare är jag ansvarig för att kallelsen och årsredovisningen kommer ut i tid till alla. Vi skall också anta nya stadgar och det är en viss procedur med det. Jag är i tur att avgå ur styrelsen, men har blivit ombedd att ställa upp för omval och har sagt att jag kan fortsätta ett par år till, men att de måste säga till om jag börjar visa tecken på allvarlig glömska eller förvirring. För mig är det stimulerande att ha lite ansvar utanför mig själv och det här är lagom.

Nästa vecka skall jag ta spruta nr 6 mot covid. Eftersom jag fyllt 80 år, så står jag bland de främsta som uppmanas ta sprutorna. Funderade på om det är så nödvändigt, men så hörde jag att flera bekanta hade fått covid nyligen, så då tänkte jag att det kanske är bra att ta sprutan innan sommaren för att kunna ex åka till Stockholm eller Finland och kanske ha ett litet skydd. Jag hade ju covid i augusti i fjol, så jag har kanske till och med antikroppar kvar. Vem vet.
Jag är ju fortfarande väldigt försiktig och förutom att jag åker buss, så är jag ogärna ute bland en massa människor. Nu har jag bestämt att jag måste bli lite modigare, så förutom att jag var på Trädgårdsmässan och trängdes, har jag varit på Väven och lyssnat på Tina Harnesk, som berättade om sin bok Folk som sår i snö.

Jag hade inte läst den, men blev intresserad och nu är den på väg till min brevlåda. Den har blivit nominerad till årets bok 2023. Tina berättade  livfullt om sig själv och handlingen i boken, samt läste ett par avsnitt. Hon har inspirerats av berättelser som traderats från generation till generation, sina hemtrakter (Arvidsjaur och Gällivare) och inte minst av samernas historia och situation. Hon ömmar särskilt för de äldres situation i det moderna teknologiska samhället. Det skall bli ett nöje att läsa boken. Hennes nästa bok, som snart kommer ut, är förlagd till gruvmiljön.

Sköt om er<3

6 kommentarer

 1. Maria Lundmark Hällsten

  Wow Marja… jag skummade igenom lite av dina inlägg, bakåt i tiden. Har inte alltid tid att läsa vad andra skriver, just för dagen. Men 80 år, oh my, och nu säger jag inte detta för att vara snäll, men att du skulle vara 80, hade jag aldrig gissat. Just passerat 70 strecket, möjligtvis. Och du tågar på, trots allt du varit med om, fantastiskt! Hoppas du snart får göra operation av grå starr, det måste ju kännas trist att inte kunna se, ordentligt. Ha en fin dag Marja.//Kram

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   Tack Maria! Jag skriver ju inte så ofta på bloggen längre, blir mest Instagram och Facebook. Brukar läsa dina blogginlägg via Facebook. Det har varit mycket med hälsan för mig och så en pandemi på det, men jag tuffar på och känner mig inte alls som 80 år, men så är det.
   Kul att du hörde av dig. Sköt om dig. Kram!

 2. Nina

  Jag är ganska glömsk (klimakteriet), så om jag ska fara nånstans, eller gjöra nått, så sätter jag alarm på telefonen.

 3. Judy

  Hi Marja! The herbs are all a lovely green and should be quite flavorful. When we lived in Saskatchewan we had elk burgers at a restaurant. They would sometimes sell the meat but that would depend on the supplier. Happy to hear the ex can still travel on the bus. Hope you are well after your shot. Have a good weekend. Hugs!

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   Thank you, Judy! We have had cold nights so the herbs have been in and out on the balcony and sadly half of them dried and died. But I still have the Maroccan mint, the chive and the thyme. I didn’t feel anything after the shot, but the Birch allergy has been troublesome this year.
   Hope you are all right! Hugs!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.