Petter Nilsson(SD)

Kulturmedel gör sig bättre i välfärden del 2.

Umeå kommun lägger ned absolut mest medel per invånare. Det motsvarar 4,6% av total budget – vilket är i särklass mest i hela landet. Totalt 332 mnkr som läggs på kultur.

Som jag sagt, så många gånger innan, så innebär det att medel ifrån kärnverksamheter idag prioriteras av övriga partier – och tyvärr inklusive arbetarpartiet. Övriga prioriterar en omfattande kultur, och därför får övrig verksamhet mindre.


Klicka på bilden för att komma till Samhällets utgifter för kultur 2019 som framtagen av Myndigheten för svensk kulturanalys.

Det sagt så hoppas jag återigen att arbetarpartiet(och naturligtvis även övriga partier) framgent föreslår att mer medel ges till kärnverksamheten genom att förändra ramarna i budget. Umeå kan anställa väldigt många undersköterskor för en bråkdel av de totala medel vi lägger på kultur idag.

Jag har förståelse att det inte är så lättsamt att lägga budget för de mindre partierna i kommunen. Det är ett absolut bekymmer. Varken AP eller SD har ju någon arvoderad i ordningen de större partierna har.

Det sagt har jag förstått att AP precis som SD vart synnerligen skeptiska till en rad kulturprojekt, men det kräver också att man gör något åt dem.

Om du upplever att jag förvanskar ditt argument Janne, så förklara gärna hur du vill att jag ska förstå det(därav det avslutande frågetecknet inom parentes). Du skrev i ditt ursprungliga inlägg följande:

”Det Petter Nilsson SD glömmer är att även biblioteksverksamhet utgör en av de lagstadgade bas- eller kärnverksamheterna. Samtidigt utgör biblioteksverksamheten även en del av Umeås kommuns kultursatsningar.”

Vi har ingen resursminskning föreslagen för biblioteken – även om det absolut är något som jag tar med mig – för rimligtvis bör man också föra biblioteken under lupp. Men i dagsläget föreslår vi inga ramminskningar som sagt.
Det innebär att argumentet i sig är ohederligt. Vilket säkerligen inte är Jannes målsättning, men ofta fokuserar man lite väl mycket på vad man själv vill få sagt under replikskiften och blogginlägg.

Umeå lägger som sagt för mycket medel på kultur, och ska man förändra detta så krävs det att man föreslår ramändringar, och genom att lägga ned verksamheter.

Passar på skicka ett medskick till AP avseende Kvinnohistoriska. Rimligtvis bör vi också kunna vara överens om att kommunen inte bör fortsätta driva den verksamheten?

4 kommentarer

  1. Maria

    Bra förslag att närmare granska de ”lagstadgade” bibliotekens verksamhet! Politik handlar ju om hushållning med begränsade resurser, och här skiljer partierna sig i hög grad. Efter pandemin, är det viktigt att resurser nu verkligen kommer kärnverksamheter, som vård, skola, omsorg, till del!

    • Maria

      Villy; Trevligt, men sannolikt inte helt i överensstämmelse med kommunens skattebetalares önskan, eller…

  2. Lars

    Kvinnohistoriska är ju en märklig ”kulturyttring” i sig. Det hela verkar gå ut på att skapa historia runt kvinnor som inte egentligen har så mycket historia runt sig. Flera kvinnor har ju t.ex. erhållit Nobelpris redan för över hundra år sedan, och kanske tom i närheten av samma %-andel som män om man ser till antalet kvinnor som var aktiva redan då. Det stora problemet var att kvinnor sällan fick chansen att studera eller ägna sig åt författarskap mm. På kvinnohistoriska verkar man mera fokusera på att missunna och vara nedlåtande mot de män som vann uppskattning förr i tiden för goda prestationer än att konstatera att kvinnor förr var missgynnade i utbildningssystemen och mera låsta till att föda och ta hand om barn. Att männen var gynnade i samma samhällssystem gör inte deras prestationer efter utbildning mm sämre. I kvinnohistoriska visar man upp vänsterns kollektivistiska tänkande, och tycker att arvsynd pga förlegade utbildningssystem och sociala system är ska drabba män som revolutionerat vetenskap så att dessa ska ringaktas därför att dåtida system missgynnat kvinnor utan att de nämnda männen personligen orsakat detta. Däremot tycker inte minst vänstern att brottslingars barn inte ska känna arvsynd. Men med allas lika värde borde ju ingen behöva känna arvsynd för sånt deras förfäder men inte de själva orsakat….Varför ska då framgångsrika män känna arvsynd för sånt de inte själva orsakat

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.