Petter Nilsson(SD)

Nej till frysta politikerarvoden! Alla övriga partier överens…

Region Västerbottens ekonomi var den centrala frågan under regionfullmäktige.
Min poäng under debatten är att vi behöver göra besparingar. Politikerna behöver ta ansvar tillsammans.

Sverigedemokraterna har en drös förslag på att minska kostnaderna. Har inte hört några förslag från övriga.
Tycker att allians-sidan är rätt dålig en opposition. Att bara säga att regionen skulle minska kostnaderna till följd av att byta ledning är inte seriöst.

Istället behöver man se över kostymen.
Nu. Förslagen på besparingar jag lyft känner kanske de flesta igen.
Skär ned på offentligt finansierad och politiskt motiverad kultur (exv norrlandsoperabiljettsubventioner om 10 000kr per biljett), ta bort administration vi inte behöver, exempelvis jämställdhetsintegrering, genderbudgeting, hbtq-diplomering, onödiga kommunikatörer, sänk politikerarvodena, plocka bort onödiga beredningar, dra ned mängden lobby och champagneprojekt, etc. Listan går att göra betydligt längre.

Under gårdagen hörde jag endast ett annat förslag på en besparing. En besparing som föreslogs från (MP) genom Hans Brettschneider.
MP tyckte att vi skulle minska resekostnaderna. En ambition samtliga politiker delar för övrigt.
Resekostnaderna skulle minska genom bättre motiverade resor.

Det är liksom inte seriöst.
Om något får jag ge cred till Mattias Larsson och även Peter Olofsson i det att de åtminstone lyfte att vi behöver försöka lösa problem tillsammans. Men även där saknar jag några konkreta förslag från gårdagens långa debatt.

När det så var dags att behandla motionen kopplat till att frysa politikerarvodena, så var övriga partier överens om att de inte tyckte att det var en viktig åtgärd.

Problemet, och det man inte tycks förstå, är att politiken inte ska vara någon slags härskarklass som långt ovan verksamheten styr i spakarna för att få verksamheten att göra det de skall.

Vi i regionen gör detta tillsammans.
När vår verksamhet behöver begränsas och besparingar behöver göras, så måste rimligen även politiken dra sitt strå till stacken.
Att frysa arvodena är en väldigt liten uppoffring, inte minst i en region med höga politikerarvoden.
Det är emellertid att leda genom exempel. Det är vidare en förutsättning för att förbättra organisationskulturen.

För den intresserade återfinns debatten kring årsredovisningen här.

Etiketter: , , , , , , , , , , , ,

8 kommentarer

 1. Sylvia

  Ledare: Folkvalda bör inte mörka sina utgifter
  © Tillhandahålls av Omni
  Torsdagens ledarsidor lyfter helt olika ämnen.

  Naomi Abramowicz på Göteborgs-Posten ställer sig frågande till att svenska Europaparlamentariker inte behöver redovisa vad de gör med sina kontorspengar. Hon tar upp exempel där politiker inte velat redovisa sina kvitton och utgifter.
  Detsamma bör även gälla för politikers arvoden……
  ”Det finns inga rimliga argument för folkvalda att mörka vad de gör med den generösa kontorsersättningen”, skriver hon.

 2. kenth

  Nästan slla politiker skulle lämna sina uppdrag då…
  Fsntasilöner lockar dagens toppolitlker inte som förr ett kall hjälpa sitt parti o medborgare. Våra skattepengar borde användas på ett bättre sätt!

 3. brorson

  Kostnadsersättningar är skattefria ersättningar för faktiska kostnader som man haft för att kunna sköta sitt uppdrag. Skillnaden mellan kostnadsersättningen och de faktiska utgifter, som man har haft, är en skattepliktig inkomst, som ska tas med i inkomstdeklarationen. Att underlåta detta är ett brott (skatteflykt). Så fick vi veta att de 705 ledamöterna i EU-parlamentet är brottslingar. Folklistans andranamn Sara Skyttedal har i egenskap av EU-parlamentariker för KD vältrat sig i lyx och haft utgifter för sitt missbruk av cannabis. Hon har röstat mot sina egna vallöften (”Make EU lagom again”).

  Tesla-strejken i Sverige har satt ljuset på företagets munkorg på de anställda, som inte fått avslöja trafikfarliga konstruktionsbrister på bilarna och företagets vägran att utföra garantireparationer. Musk uppför sig som om han vore världens kejsare. Men nu sjunker bilförsäljningen. I detta läge kräver Sveriges mest fackföreningsfientliga riksdagsparti, S, skattesubventioner rakt ner i Musks fickor på 50.000 kr per såld bil, under förevändningen att fler bilar på vägarna skulle vara bra för klimatet. Har korruptionen även infekterat Sveriges riksdag?

  Vill påminna om att jag, innan jag avslöjade att ”könsdysforin” är religiös vidskepelse från förkristen tid, nyhedendom, visade jag att även klimathysterin är religion, dyrkan av gamla klimatgudar, come back för den gamla asa-tron, men i modern förpackning. Asa-Tor, som åker över himlavalvet i sin vagn (en Tesla?) och framkallar elektriska urladdningar med sin hammare. Vi lever återigen i en gränstid mellan hedendom och kristendom, fastän i omvänd riktning. Den nya asa-tron har ju starka inslag av den kristna syndaläran: Koldioxiden är synden och elektrifiering frälsningen.

  Köp syndernas förlåtelse! Köp en elbil! Vår tids avlatsbrev. Den militanta ateismen har ett stort ansvar för det pågående religionsskiftet. Man har givit sig på en ganska välfungerande religion, kristendomen, när den har fungerat som bäst, och skapat ett religiöst vacuum. Där en religion försvinner, kommer en annan i dess ställe. Och jag tror att det blir islam, när infödda svenskar inser att de andra alternativen, nyhedendomen, är ännu sämre. Lägg märke till att makthavarna i de muslimska diktaturerna njuter av européernas självskadebeteende, men fortsätter att tro på Allah och fortsatta oljeinkomster, men inte de på de nya gudarna.

  En sak till. Jag har aldrig förvägrat de inbillningssjuka rätten att definiera sig själva. Moderna rakapparater ger män lika slät hy som ett nyfött barn. Jag har aldrig ivrat för ett förbud mot dessa apparater. Män har också rätt att klä sig i kvinnokläder och i övrigt se ut som kvinnor. Och ej heller har jag velat förbjuda kvinnor att använda penisattrapper i umgänget med andra kvinnor, De, som bråkar om att transpersoner saknar rättigheter, vet inte vad de pratar om. Faktum är att enligt gällande svensk lag har Irans andlige ledare Ali Khameini rätt att byta namn till Magdalena Andersson. Om han får uppehållstillstånd i Sverige, vill säga.

  Så vad bråkar de om? Att det ska bli olagligt att säga sanningen. Och kriminellas rätt att byta både identitet och kön och gå under jorden.

  • brorson

   Rättelse: Sveriges mest fackföreningsfientliga parti är inte S, utan C. Som S dock föredrar att samarbeta med.

  • Mique

   Tjena ”Systerson”! Du framställer dig själv som en vidskeplig, fjollig, äldre, lågutbildad gubbe! Vad äter du för flingor/musli till frukost, eller du kanske käkar heliga råttor till frukost? Nazisterna i trettiotalets Tyskland blandade, hej vilt, kristendom, asatro och vidskeplighet i sin nazistyrda ”folkkyrka”.

  • Drutten

   Jag antar att du är svensk alltså gäller det där med bortförklaringar dig med kenth…..eller..

   • Mique

    Nu igen, du är snabb på att ge svar på tal din jäkel! Visserligen har jag svenskt medborgarskap, sedan snart femtio år tillbaka och har gjort svensk värnplikt och repövningar som flygbasjägare, men jag indentifierar mig inte som svensk, utan som invandrare. Signaturen ”Kenth” borde förbättra sina kunskaper gällande sitt modersmål, som jag förmodar är det svenska språket! Varför skulle jag komma ut, jag är trygg i min mansroll och min övertygelse om alla människors lika värde.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.