Petter Nilsson(SD)

Ambulanshelikoptern och SLA.

2019 behandlade regionfullmäktige frågan om vi skulle ingå i Svensk LuftAmbulans(SLA). Ett alternativ som skulle medföra att vi var tvungna att ersätta vår medeltunga helikopter med en lätt helikopter.

Att ingå i förbundet medförde även risken att andra regioner skulle välja att upphandla. Något som helt skulle förändra kostnadsbilden för den fortsatta driften av ambulanshelikoptern. Professionen var skeptisk, inte minst på grund av att SLA inte skulle kunna erbjuda en medeltung helikopter, medan vi visste att professionen var väldigt nöjd med befintlig medeltung helikopter.

Övriga partier ställde sig bakom Socialdemokraternas förslag att undvika lösa detta genom upphandling. De slöt upp bakom ”visionen” att ha detta i ett kommunalförbund.

Region Jämtland valde att upphandla istället för att gå med i SLA. Detta gav tyvärr också SD rätt. Redan nu har medlemskapet i SLA visat sig vara väsentligt mycket dyrare än grundkalkylen. Nu återstår det att se huruvida ett oerfaret kommunalförbund kommer att klara av uppdraget bättre än en upphandlad aktör inom en rimlig tid. Än så länge får jag tyvärr säga att jag är skeptisk.

En kommentar

  1. Pingback: Trygga regionernas ambulansflyg | Petter Nilsson(SD)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.