Petter Nilsson(SD)

Begick våldtäkt – fick 840 000 kr i skadestånd!

Damir fälldes för bland annat grov våldtäkt. Domen medförde fängelse och utvisning. Fängelse i fyra år och sex månader i domen från hovrätten.

Såväl tingsrätten som hovrätten fann dock, mot bakgrund av resultatet av en åldersundersökning genomförd i juli 2017, att det var mest sannolikt att sökanden vid den tidpunkten var 18 år eller äldre.

Själv hade han gjort gällande att han var född i februari 2001, vilket skulle ha inneburit att han var 15 respektive 16 år gammal vid tiden för gärningarna (december 2016 – april 2017). De handlingar han lyft saknade emellertid referensmaterial att jämföra med, det fanns inget tillgängligt, vilket medförde att rätten menade att bevisvärdet av de handlingar han lyft som lågt.

Högsta domstolen menade att Damir gjort det sannolikt i resningsbestämmelsens mening att åldersbedömningen skulle fått ett annat utfall, utan försteg för den högre åldern, om bedömningen hade kunnat grundas på hela det nu tillgängliga materialet.

Hovrätten fick tillbaka ärendet på sitt bord. De sänkte straffet till två års fängelse.

Justitiekanslern anser att Damir har utsatts för ett för hårt straff sett till sin ålder och överskjutande strafftid om 14 månader. JK finner att 840 000 kronor är ett skäligt belopp för lidandet.

15 kommentarer

  1. Lars

    Det är ju två årslöner för en vuxen….Intjänat på 14 månader. Och dessutom tydde ju mycket på att han egentligen var äldre…Man borde ta bort ungdomsrabatten på straffen över huvud taget, men kanske ha en annan typ av fängelse, där ungdomarna inte träffar så många andra kriminella. Kanske räcker det att fångarna får umgås med max 3-4 medfångar, utvalda för att stötta varandras kriminalitet så lite som möjligt, och får träffa utvald (icke kriminell) släkt och vänner oftare i stället men innanför fängelsets murar.

  2. Jonsson

    Brott lönar sig!
    Våldtäktsmannen har skyddsstatus i Sverige, och kan inte utvisas (Skogkär, Bulletin 17/8).

  3. arbetare

    Det kallas signalpolitik utförd av de politiska aktivisterna i HD .
    Nu ser presumptiva våldtäktsmän från hela världen ännu en gång vilket land som har de bästa förutsättningarna för att begå brott ostört .
    Vi har löjeväckande låga straff , bakbunden poliskår och ett domstolsväsende som tycker mer synd om brottslingen än offret .
    Toppa detta med förtur i bostadskön , de högsta bidragen och att alla som kliver över gränsen på något magiskt sätt automatiskt blir minderåriga i lagens ögon så är manegen krattad för ett kompetensregn av aldrig förut skådad kaliber ……

  4. Kalle

    Sjuka sjuka Sverige där kriminella får mer skadestånd än brottsoffren.
    Hur kan man ens godta dessa handlingar?
    Var fanns fanns dom tidigare?
    Har han medvetet försökt ljuga om sin ålder?
    Ska man tjäna på det isåfall?
    Ja, i sjuka sjuka Sverige uppenbarligen.

  5. Brorson

    Jag skrev flera kommentarer om just det här fallet i anslutning till Petters inlägg ”Ej rån…” Jag skrev att det behövs en upprensning i både domstolsträsket, från HD och neråt, och advokat-träsket, där jag fokuserade på vilka advokat-tjänster som skattebetalarna ska stå för bl.a. inom systemet med offentlig försvarare i brottmål. Men det behövs en begränsning av rätten till advokathjälp på skattebetalarnas bekostnad även i asyl- och utvisningsärenden.

    Det är synnerligen märkligt att personer, som inte ens har rätt att vistas i Sverige, har en mer vidsträckt rätt till advokat-hjälp än svenska medborgare och utlänningar, som vistas här legalt. Det måste upplevas som märkligt av flyktingar, som fått uppehållstillstånd, att de plötsligt måste föra sin talan själva, om de nekas någon förmån. Det borde vara tvärtom, kan man tycka.

    I dessa kommentarer framförde jag kritik mot HD, för att den ö.h.t. hade beviljat resning för den unge våldtäktsmannen, med utgångspunkt från de mest uppenbara fallen (som båda omnämns i punkt 4), när resning får beviljas. I inget av dessa avseenden borde resning ha beviljats. Har HD motiverat sitt beslut på någon av de tre andra grunderna? Jag lägger här ut hela texten i Rättegångsbalken 58 kap 2 §:

    Sedan en dom i brottmål vunnit laga kraft, får resning beviljas till förmån för den tilltalade,
    1. om någon ledamot av rätten, där anställd tjänsteman eller åklagaren med avseende på målet har gjort sig skyldig till brottsligt förfarande eller tjänsteförseelse eller om något brott som har avseende på målet ligger ombud, ställföreträdare eller försvarare till last, samt brottet eller tjänsteförseelsen kan antas ha inverkat på målets utgång,
    2. om någon lagfaren domare eller åklagaren har varit jävig och det inte är uppenbart att jävet har saknat betydelse för målets utgång,
    3. om någon skriftlig handling, som åberopats till bevis, har varit falsk eller om ett vittne, en sakkunnig eller en tolk har avgett falsk utsaga samt handlingen eller utsagan kan antas ha inverkat på utgången,
    4. om någon omständighet eller något bevis, som inte tidigare har förebringats, åberopas och dess förebringande sannolikt skulle ha lett till att den tilltalade frikänts eller till att brottet hänförts under en mildare straffbestämmelse än den som tillämpats eller om det, med hänsyn till vad sålunda åberopas och i övrigt förekommer, finns synnerliga skäl att på nytt pröva frågan om den tilltalade har förövat det brott, för vilket han dömts, eller
    5. om den rättstillämpning, som ligger till grund för domen, uppenbart strider mot lag. Lag (1987:1345).

    Har åklagaren eller någon domare begått brott mot våldtäktsmannen? Har något vittne ljugit? Har någon tolk översatt fel? Att döma av det, som media har skrivit om fallet, vartill kommer JK:s motivering för det höga skadeståndet, är ingen av grunderna för resning uppfyllda. Dessutom är skadeståndet orimligt högt. Man kan inte jämföra med om någon oskyldig fått sitta i fängelse.

  6. Mia

    Det behövs en bättre lagstiftning, hanteringen av fallet, domen och skadeståndet är förmodligen rätt utifrån gällande lagar och praxis. Vilket är helt sjukt, det svartnar för ögonen så fel det är! Ingen kan väl vilja att sånt här händer, ändå gör det hela tiden det och alla bara pekar på varandra. Dags röra om i grytan i valet 2022!

  7. Kalle

    Har SD någon faktiskt politik för att rensa upp i det korrupta och aktivistiska rättsväsendet i Sverige där jurister blir rika på våra skattemedel genom att förstöra landet.

  8. Brorson

    I min förra kommentar i den här spalten har jag citerat hela lagtexten i RB 58 : 2 om grunderna för resning. Observera att paragrafen är restriktivt skriven, vilket betyder att resning inte bör beviljas in dubio (vid tveksamhet). Om det ändå finns lagstöd för HD:s beslut om resning, har HD tänjt på lagen till dess yttersta gränser. Mer troligt är dock att HD har gått över dessa gränser, väl medveten om att det inte finns någon högre rättsinstans, som kan upphäva beslut av HD. Jag vill också påminna om att den tidigare justitieminister Beatrice ask, M, under sin tid kritiserade HD för att ”fylla ut” lagarna med sina egna tyckanden.

    Många jurister lever i en bubbla, där de tror att vanliga svenskar är blodtörstiga vilddjur, som vill de stackars brottslingarna illa. Och att det gäller att stå emot denna opinion. Men jag har inte sett ett enda exempel på att den s.k. högern i Sverige har förespråkat den typ av straff som praktiserades av talibanerna förra gången de hade makten i Afghanistan och som de befaras komma att återinföra.

    Därför måste systemet med nämndemän (politiskt valda lekmanna-domare) reformeras. Och inte avskaffas, som det ofta föreslås i debatten. Det blir inte bättre om bara juridiska proffs (de lever ju, som sagt var i sin egen bubbla) har hela avgörande. Nämndemän behövs även i HD, som idag är en totalt insynsskyddad rättsinstans. Jag har även hört juristdomare säga att det är en nyttig erfarenhet att tvingas förklara för nämndemännen varför de tycker att domstolen ska döma si eller så.

    Men ibland är det fel på lagarna, och inte på dem som ska döma efter lagarna. Jag har givit flera exempel på det, bl.a. från asylrättens område. Asyl borde inte beviljas personer, som vägrar avslöja sin rätta identitet, varifrån de kommer, var de är födda och hur gamla de är – och dessutom vägrar samarbeta med svenska myndigheter, så att detta kan klarläggas (om de har en godtagbar förklaring till att de saknar ID-handlingar.) De uppgifter, som lämnas av en samarbetsvillig asylsökande, torde i de flesta fall kunna kontrolleras av den svenska ambassaden í hemlandet.

    Om vi hade haft en sådan lagstiftning, hade domstolarna med största sannolikhet kunnat inhämta uppgift om den unge våldtäktsmannens ålder från Migrationsverket. Frågan om asylsökandes rätta ålder ska inte aktualiseras först sedan vederbörande har begått flera mycket grova brott. Hur har det kunnat bli så här? Om jag förstått rätt, skedde det genom en lagändring, som bl.a. MP låg bakom i början av 2000-talet. Det var ett villkor för att MP skulle stödja dåvarande S-regering. Även processrättsprofessorn Christian Diesenargumenterade för denna lagändring.

    Enligt Diesen var det helt horribelt att asylsökande, vilket tidigare varit praxis, skulle tvingas bevisa sina påståenden. I stället borde Migrationsverket ha bevisbördan, och alltså tvingas motbevisa den asylsökandes påståenden, som motivering för avslag på en asylansökan. Man har alltså infört en helt annan processrätt för personer, som ännu inte fått uppehållstillstånd, än vad som gäller för svenska medborgare och utlänningar som har fått uppehållstillstånd och inte ska utvisas p.g.a. brott..

    Nämligen att den som ansöker om en förmån har bevisbördan att han har rätt till förmånen. Denna lagändring har blivit en guldgruva för giriga advokater (därmed inte sagt att alla advokater år giriga), som instruerar sina klienter hur de ska ljuga, och överklagar i alla instanser även om det är solklart att överklagandet kommer att misslyckas. Under tiden stannar klienten i Sverige.

  9. Brorson

    De svenska lagarna var före de senaste decenniernas massinvandring nästan extremt svenska i bemärkelsen att exempellvis strafflagen utgick från att alla brottslingar var var svenska medborgare födda i Sverige, med hela sina liv antecknade i offentliga register. Som tack vare vår unika offentlighetsprincip, med få undantag p.g.a. sekretess kunde läsas av vem som helst- som befann sig i Sverige och visste hos vilken myndighet registren fanns. Sverige var som en egen planet, långt ute i rymden. Brott, som inte kräver fysisk närvaro, mot svenska privatpersoner(och naturligtvis också mot svenska myndigheter) kan idag begås från vilket land som helst i världen.

    Denna – i förhållande till dagens verklighet – otroligt naiva lagstiftning, har sedan dess kompletteras med lagändringar, vars enda syfte verkar vara att underlätta ännu mer för utländska brottslingar. Dessa lagändringar har genomförs under sken av ökad rättssäkerhet för olika ”utsatta” grupper. Jag har redan nämnt det märkliga förhållandet, att den som i andra fall ansöker om en förmån själv måste bevisa sin rätt till förmånen, medan asylsökande inte ens behöver avslöja vem han är, varifrån han kommer, var han är född och hur gammal han är. På den vägen kan man t.o.m. bli svensk medborgare. Om man har vistats fem år i Sverige under falskt namn …

    De flesta känner till att det finns minst 40.000 illegala immigranter i Sverige. Men ingen har en aning om hur många, som vistas legalt i Sverige under falsk identitet. Dessutom finns ett antal personer, som vistas här under sin rätta identitet, som har fått asyl på falska grunder, eftersom Migrationsverket inte har lyckats motbevisa deras lögner.

    En domare i en av våra migrationsdomstolarna fick frågan från en journalist, varför hans domstol hade beslutat avslå på så många asylansökningar. Han svarade ”I det här jobbet lär man sig att känna igen de vanligaste lögnerna.” Journalisten försökte påskina att domaren var rasist. Frågan hur många gånger denne domare hade blivit lurad, hans egen uppskattning, ställdes inte.

    Har någon bloggläsare hört talas om Ukraina-viseringarna i början av 2000-talet? Tyska ambassaden i Kiev sålde falska viseringar till Tyskland till migranter, som använde Ukraina som genomreseland till Tyskland och andra västeuropeiska länder. Ligan leddes av den tyska utrikesministerns (Joshka Fichers, från partiet De gröna) närmaste man. När dessa migranter passerade över Öresundsbron slängde de viseringarna i vattnen och anlände till Sverige som papperslösa.

    Vid samma tid ändrades den svenska lagen, men inte för att sätta stopp för denna form av kriminalitet. Utan snarar för att göra det ännu lättare för de stackars papperslösa att få asyl i Sverige.

  10. Brorson

    Naturligtvis har jag, innan jag skrivit detta. tänkt på möjligheten att verkliga flyktingar haft så bråttom iväg, så att de glömt ta med sig ID-handlingar, eller tappat eller blivit fråntagna dessa på vägen. Men de måste ju ändå kunna lämna kontrollerbara uppgifter om sig själva, såsom var de senast har bott, var de är födda, hur gamla de är, namnen på föräldrar och syskon, m. m .Jag vidhåller därför att det behövs en lagändring, så att den som vägrar svara eller lämnar falska uppgifter, ska nekas asyl och utvisas efter en betänketid på sex månader., varunder han ska sitta i slutet förvar.

    Den som åberopar låg ålder för strafflindring ska också ha bevisbördan, hur gammal han är. I så fall skulle medicinska åldersbedömningar behövas bara i mycket sällsynta undantagsfall. Motiveringen för strafflindring och skadestånd till våldtäktsmannen verkar snarare vara bristen på bevis än att det finns bevis, som visar något annat än vad som låg till grund för den ursprungliga domen. Med HD:s sätt att resonera kan ingen dömas, om man inte kan veta absolut säkert vem han är.

  11. Kenth

    Sverige är fantastiskt…De som kommer hit behöver inte ens leva efter svenska lagar o regler.
    Och sin religion får de utöva hur fritt som helst.
    Jag konfronterade en gång en mörkhyad som skrek att jag var rasist då jag påpekat
    några saker för denne…då svarade jag med en fråga…Är det inte du som är rasist då du
    tycker illa om svenskar. fick inget svar av denne personen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.