Petter Nilsson(SD)

”Norrlands största folkfest” – Åsele Marknad igår

Gårdagens Åsele marknad var i vanlig ordning trivsam och upplyftande.

Marknaden har som bekant anor sedan 1600-talet, men för egen del har jag stått där när man kunnat alltsedan man valde att engagera sig ordentligt. Har dock blivit lite av en tradition för undertecknad.
Första vändan vill jag minnas att vi var där Lars Forsgren, och Eric Axelsson.

Den vändan hade vi inga pengar egentligen, utan man fick lösa det på egen hand. Har för mig jag köpte ett pop-up tält från Biltema för en billig peng.

Hade väl ingen egentlig aning om hur vi skulle marknadsföra oss själva.

Just! Hade fått ärva en relativt välanvänd SD-flagga från distrikt Skåne som vi tog med. Riktigt fint minne av Mikael Eskilandersson som då var DO i skåne.
Han har åter utsetts till ordförande för SD-distriktet Skåne för något år sedan, Mikael Eskilandersson, riktigt trevlig kille. Han och styrelsen i skåne var också tillräckligt storsinta att ge oss 10 000 inför valrörelsen det året.

Nåväl. Lite gamla minnen från svunna tider.

Igår var enda dagen jag stod på Åsele detta år. Vi har helt enkelt vuxit som organisation i den omfattningen att många fler vill vara med och synas. Många fler vill prova stå på marknad.

Vädret till trots var marknaden välbesökt, och många hugade spekulanter kom förbi tältet. Några meningsmotståndare, men främst meningsfränder.

Främst diskuterades bränslepriser. Och självfallet är det något som påverkar de som bor i glesbygd i storutsträckning. Någon hade behövt byta bil, någon såg framtiden med stort svårmod.

Jag har tidigare skrivit mycket om reduktionsplikten, men vill lämna er med en bild kring ämnet. Inte minst i ljuset av andra partier som försöker vända i frågan nu. Det är förstås bra att de vänder i frågan, men det är viktigt att få en bild över hur man agerat tidigare.

Avslutningsvis var det några som var förbi som kommenterat bloggen och presenterade sig. Riktigt kul! 🙂

9 kommentarer

  1. Marko

    Ser att propagandabloggen tror att träd fattar eld vid 30 grader.
    Gör som övriga domedagsprofeter och skriker om extremvärme trots att det är en väldigt kall sommar med någon varm dag här och där men inget extremt öht.
    Bloggen är som alla sossar bara ett eko från partiledning, självständig tänkande existerar inte inom paritet.
    Vad man kan vara 100% säker på är att om S får fortsatt ha makten så kommer den destruktiva politik dom skyllt på MP accelerera.

    Det man som vanlig medborgare bör vara orolig för är högt ESG poäng.
    Det är att öka upp detta som är deras mål.
    Länder som har högst drabbas av regelbundna blackouts och befolkningen svälter.
    Tro inte det ej kan hända här.
    Svält är en bit bort men matpriser och övriga priser kommer stiga kraftigt.

    • brorson

      Jag har också läst det inlääget ochare också skickat en kommentar till den bloggen, som han (ännu) inte har publicerat. Innan jag går vidare, vill jag upprepa vad jag tidigare har skrivit, att jag fullt ur respekterar varje bloggägares rätt att bestämma över sine gen blogg och vad som där ska publiceras. Och om jag får samma kommentars publiceraad på någon annan bloggfinns ännu mindre anledning att klaga. Varje bloggägare bestämmer själv om hans blogg huvudsakligen ska vara för att föra fram hans egna åsikter, eller om den ska vara något slags allmänt forum.Så här skrev jag:

      > Och vad beror detta på? Inte ett ord om jordaxaxelns lutning, som gör att polcirkeln och ekvatorn sakta glider norrut, jordens föränderliga avstånd till solen, solaktivitetens förändringar och energier från yttre rymden, från slocknande stjärnor miljoner ljusår bort. När så kommer till människans påverkan, inte ett ord om alla dagvattenledningar, som leder regnvattnet direkt till floderna med temporära översvämningar som följd, vilka följs av vattenbrist senare under året, som nu under högsommaren.

      Europa är världens järnvägstätaste världsdel, men Europas järnvägar skulle inte klara av att transportera spannmål från Ukraina till hamnar vid Medelhavet eller kol och olja till kraftverk i Centraleuropa? <

      Det finns alltså många fler tänkbara anledningar till förändringar av klimatet på jorden än koldioxiden. Som ju dessutom bara har en marginell betydelse i sammanhanget, eftersom andra s.k. växthusgaser har större påverkan på klimatet. En av de värsta "klimatbovarna" är vanlig vattenånga, som bilas genom avdunstning från hav och sjöar, i synnerhet i tropikerna, där det är varmt året runt. Är det då klakt att bygga stora kraftveksdammar i övre delen av Niillen, i det tropiska Afrika? När man i stället kan göra som Marocko, som satsar på solkraft -bl. a. för elexport till Sydeuropa. Enligt uppgift har Spanien stoppat fortsatt utbyggnad av vindkraften. Det finns alltså två huvudkategorier för påverkan på jordens klimat:

      1. Naturliga processer, som inte kan påverkas av människor. Försök att motverka eller kompensera dessa naturliga processer, exempelvis genom gigantiska vattenmagasin i tropierna eller enorma vindkraftparker i Lappland, är att förklara krig mot naturen, vilket bara kan leda till ännu värre naturkatstrofer.

      2. Mänskliga åtgärder, bland vilka utsläppen av koldioxid alltså bara har marginell betydelse. Efterssom klimathusterin så ensicigt fokuserar på koldioxiden, undanskyms de verkliga hoten mot vår miljö, vår natur och vårt klimat. Sådant som man kan göra något åt. Ett exempel är, som jag har nämnt avledningen av regnvatten i Europa direkt till floderna, i stället för att först sippra ner till regnvattnet. Mot detta hjälper inte regeringens subventioner till elbilar, som också kräver asfalterae vägar och parieringsplatser.

      S och MP har sålt sina själar till bilindustrin och bluffar om klimatet för att dölja detta. Som jag ser det har mänsligheten två alternativ att välja mellan. Det ena år att fortsätta kriget mot naturen, med ännu värre miljökatastrofer som föjd – och det är det alternativet som Sveriges regering har valt. Det andra alternativet är anpassning till naturen och klimatet, i kombination med ett stopp för de miljöhot, som faktiskt beror på människan och inte minst på politiska felsatsningar. Kanske ett stopp för nya motorvägar och ökad satsning på befintliga järnvägar. Med tåg som drivs med el från vattenkraft och kärnkraft.

    • brorson

      Vad sedan gäller skogsbränderna i Sydeuropa, kan de mycket väl vara anlagda. De kan också beror på skogsbruk / skogsvård, som inte utgår från naturliga förutsättningar för bevarandet av s.k.- urskogar.När människor har slutat samla ved till husbehov, ligger många döda träd och torra kvistar kvar i skogarna, Även det moderna skogsbruket kan i viss mån bidra, genom att blandskog ersätts med ensidiga satsningar på trädslag, som lätt tar eld och bidrar till en snabb spridning av skogsbränder. Skogsbränder är det naturliga sättet för skogens föryngring, åtminstone på våra breddgrader. Utan regelbunden röjning av avverkning, kommer med tiden en skogsbrand, som gör det jobbet.

      Det sjunkande grundvattnet till följd av avledningen av regnvatten direkt tilll floderna, bla för att ge plats åt växande städer, motorvägar och parkeringsplatser gör dessutom skogen mer lättantändlig och svårsläckt.

      • Mique

        Drygt hälften av Marockos nuvarande elenergiproduktion, baseras på koleldade kraftverk, knappt 20 procent kommer från naturgasverk, resterande kommer från vatten-, sol- och vindkraft. Marockos framtida mål, är att år 2050 ska förnybar energi stå för 50 procent av elenergiproduktionen, fördelat på vattenkraft 30 procent, solkraft 38 procent och vindkraft 32 procent. Utbyggnaden av förnybar elenergiproduktion, kommer inte på långt när, räcka till någon elexport till Europa (Spanien). Tolv procent av Marockos nuvarande befolkning på knappt 40 miljoner invånare, saknar helt tillgång till elektricitet. Efterfrågan på elenergi beräknas öka med 6 procent årligen, fram till år 2050. All utbyggnad av förnyelsebar energi inom Marocko, kommer att behövas till, att täcka den inhemska befolkningens ökande behov av elenergi. Mycket rappakalja och fossiliserad pseudovetenskap flyter tyvärr, omkring bland kommentatorerna på Petter Nilssons blogg. Jag litar mer till niohundranittionio av tusen klimatförändringsfoskare, än på någon enstaka klimatförändringsförnekare. Källor: Arab Maghreb Union Energy Date, International Energy Agency och Renewable Energy World.

        • brorson

          Jag förstår invändningen. Under år 2021 hade Lappland sol 24 timmar om dygnet. Det hade man inte en enda dag i Marocko. Det är alltså svenska Lappland, och inte Marocko, som i framtiden kommer att leverera solel till julskyltningen i Spanien.

          Var inte Columbus den första europén som korsade Gibralter sund och upptäcklte Afrika? Hemslavståmd!

          • Mique

            Du har helt fel som vanligt! Homo erectus från Afrika upptäckte Europa, där de bosatte sig och utvecklades till neandertalare, denisovaner och den moderna människan!

  2. Marko

    Lärde mig idag att dom kinesiska bambupinnarna för fladderel inte bara går av på mitten utan är proppfulla med fossilt bränsle.

    Lärde mig häromdagen att stora delar av naturen används som slutförvaring av kasserade fladdervingar.

  3. brorson

    Regeringen kritiserades nyligen av professorer i nationalekonomi för att bedriva industripolitk, Det handlar inte om stöd i allmänhet till industrin, utan regeringen bestämme var dom ska tillverkas, hur det ska tillverkas, etc,. Pofessoerna varnar för att det kan bli stora felsaktsningasr med stora förluster, som svenska folket (skattebetalarna) får stå för.De menade att dessa risker bör det privata näringslivet stå för och sedan får ”marknaden” sålla ut vilka satsningar som har framtiden för sig. Enligt min mening brukar privatkapitalister vara bättreän politiker att ta sådana beslut. Det är ju deras egna, och inte skattebetlarnas,pengar, som de riskerar.

    Mwn regeringen har bestämt sig för en sakj, och det är att vara världsbäst på ”klimatomställning” och att socialdemokratiska politiker vet bättre än alla andra, i hela världen, om vad som leder till en framgångsrik klimatomställning, Ja, de miljöpartister, som satt i regeringen för ett halvår sedan, vet förstpås öännu bättre, för det är ju deras politik, som S-ministrarna nu driver på egen hand. Bolund vet mer om industri än Wallenberg. Regeringen lovar nu också att stoppa vinstdrivande friskolor, men har inte en susning om hur det ska gå till. Det har S lovat före varje val i tio års tid.

    1. Regeringens mål är ”förnybart”, och till de energislagen räknas inte kärnkraften, åtminstone inte av sossar och miljöpartister. Redan av den orsaken kan det bli enorma felsatsningasr med regeringens industripolitik.

    2.Den borgerliga oppostionen kontrar med ”fossilfritt”, vilket även det med alla sannolikhet, kommer att bli en dyrbar återvändsgränd.

    3. Den kinesiska regeringen har lovat att Kina ska bli ”koldioxiedneutralt”, vilket är det enda rätta, OM koldioxiden har så str påverkan på klimatet som det påstås, men först år 2060. Vilket är för sent, om klimathysterikerna har rätt. Men den kinesiska regeringen har nog rätt i att det kan ta så lång tid. Den kan också har rätt i att det inte är så bråttom, som bl.a. svenska sossar och miljöpartister srkräms med.

    ”Koldioxidneutratliget” innebär att utsläppen av koldioxid inte ska vara störren återupptaget – eller annorludna uttryckt att återupptaget ska öka och bli lika stort som utsläppen. Återupptaget sker idag nästan enbart genom växternas fotosyntes, men det finns intressanta idéer om industriella metoder för ökat återupptag. Men det kräver mer av forskning och utveckling. Och tiill det finns ingen tid, men den svenska regerings brådska.

    Det är stor risk att Sverige blir världsledande med enorma ekonomiska felsatsningar. Medan Kina skördar nya framgångar som industrination, även om det tar lite tid. Den återupptagna koldiioxiden kan användas till nya motorbränslen, som ger förbränningsmotorn en renässans, sant sin nya råvaror till industrin, vilka kan ersätta de farliga plasterna, som skadar livet i haven.Det här har även Moderaterna svårt att ta till sig, eftersom M har snöat in för mycket på ”fossilfritt”.

    ”Koldioxidneutralt” är ordet vi ska anvåända, när vi talar om att rädda klimatet – om klimatet verkligen är så hotat,. som det påstås.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.