Petter Nilsson(SD)

Som man känner sig själv…

Som man känner sig själv känner man andra, brukar det heta.

När Ryssland i februari med militär vapenmakt anföll Ukraina, gjordes det under förevändning om att rädda grannlandet från fascismens och nazismens onda grepp. Ett Ryssland som under Putins regim slitits från perestrojkans första stapplande steg mot demokrati på nittiotalet, till ett auktoritärt styre där oppositionen fängslas eller mystiskt avlider.

Anfallskriget har orsakat stor materiell förödelse såväl som ett enormt mänskligt lidande i Ukraina. Försvarsviljan har dock varit ännu större, måhända för att ukrainarna upplever sig leva i en demokrati som inte alls påminner om fascism. Ytterst få är dem som köper propagandan från den ryska regimen, och som inte skärskådar skenargumenten.

Givetvis handlar det om makt, ekonomisk och geopolitisk, där Putin vill utvidga sitt territorium och inflytande. I den strävan är makten över ordet och narrativet viktiga medel, och där väger ord som fascism tungt oavsett sanningshalt.

Ukraina är fortfarande en relativt ung demokrati, och kan dock inte helt undkomma kritik.

Korruptionen var redan innan kriget utbredd, och i jämförelse med Sverige väsensskild. I Transparency Internationals korruptionsindex hamnar Sverige på plats fyra bland världens minst korrupta stater, medan Ukraina landar på plats 122.

Även i det demokratiindex som sammanställs av tidningen The Economist hamnar Sverige på en hedersam fjärdeplats, Ukraina på en mindre hedersam plats 86. Ryssland som ska rädda Ukraina från fascismen ligger på 124.

Trots att Sverige befinner sig i ett betydligt gynnsammare läge än Ukraina, så hörs märkligt nog Putins fascism-narrativ återkommande även i svensk politisk debatt.

Under valrörelsen hördes såväl statsråd och ledande vänsterpolitiker som ledarskribenter och opinionsbildare ogenerat låtsas oroa sig för fascismens och nazismens utbredning i Sverige. I vissa fall mer inlindat i snåriga resonemang, i andra delar helt öppet.

Dock alltid med samma gemensamma nämnare: Sverigedemokraterna, och alla andra som kan tänkas samarbeta med dem eller associeras med dem.

Istället för att ingående diskutera sakfrågor och lösningar på de enormt stora problem avgående regering lämnat bakom sig, så blev det SM i brunmålning igen.

Putin måste le stolt över hur väl påverkansoperationerna fungerat för att snöpa det politiska samtalet på allt av praktiskt och intellektuellt värde.

Pajkastning istället för konsekvensanalyser. Splittring istället för samling. Halmgubbar istället för sakliga argument. Polarisering istället för sammanhållning.

Valrörelsen borde förstås präglats av ärligt menade förslag till lösningar för att ordentligt kunna ta itu med en stegrande inflation, en trygg elproduktion och rimliga bränslepriser.

Istället valde politiker, krönikörer och andra att anamma Putins strategi och skenargument. Samma populism som används med framgång i ett auktoritärt Ryssland har därvidlag tjänat svenska politiker, krönikörer och opinionsbildare för att få makt över Sverige.

Detta verkar nu även fortsätta under tiden som regeringsbildning pågår. Att stämpla ett regeringsalternativ med en fasciststämpel är svårligen ett liberal-demokratiskt argument, inte heller är det sakligt eller rationellt.

I stället spelar det på människors rädsla. Ord som fascism och nazism är med rätta laddade, och något som skrämmer. Men sättet orden kommit att användas på har helt urholkat deras värde. Inflationen i Sverige under september är inget jämfört med inflationen rörande användning av värdeord i det politiska samtalet.

I värsta fall kommer en tid då argumentet är relevant, en tid då partier som på riktigt vänder sig från demokratin försöker etablera sig i Sveriges riksdag. Argumentet måste ha tyngd ifall detta skulle ske. Då får det inte vara urvattnat.

I det här fallet måste man även fråga sig vem eller vad det egentligen är som utgör det största hotet mot demokratin. När Putin invaderar Ukraina under förevändningen att landet styrs av nazister och fascister, betyder det då att han är en demokratins helige beskyddare?

Eller kan det vara så att ordet demokrati snarare solkas av honom, och av andra debattörer och makthavare som lättvindigt slänger ur sig ohederliga svepande anklagelser om andras underskott av samma demokrati?

Som man känner sig själv, känner man andra.

13 kommentarer

    • Kim

      Och då har du inte tagit upp de charmiga ledarna i Ungern och Polen som så tydligt visar vad de tycker om grundläggande demokratiska rättigheter.

      Gemensam nämnare – alla, inklusive Putin, trycker på sin nationalism och på yttre fiender. Något som känns igen från Sverige idag eller Europa under 30-talet?

      • brorson

        Ja, det är ju förfärligt det som händer i Ungern och Polen. Nu har ju regeringen börjat utse domare i Polen, vilket av svenska sossar stämplas som ett ytterst allvarligt hot mod demokrati och rättssäkerhet. De råkade bara glömma att i Sverige har regeringen utsett domar under minst 150 är. Och hur är det med medias självständighet i Ungern? Närmast en kopia av public service i Sverige och de omfattande statliga presstöden.

  1. Mique

    Jaha Herr Nilsson, du fortsätter med din whataboutyou-retorik och din svans med troll, hänger på som en lydig flock med slädhundar.

  2. brorson

    Hansen pratar strunt och ställer sig själv utanför och ovanför de epitet, han klistrar på andra. Jag har inga problem med orden fascism och rasism, så urvattnade som de har blivit. När han påstår att det räcker att läsa partiprogram för att finna ett nutida svensk parti, som motsvarar de epiteten, kunde han åtminstone bevisa detta med citat.

    Om man med fascism menar en ideologi, som underkänner den parlamentariska demokratin som statsskick och metod att bilda regeringar (forma en majoritet i parlamentet), så är Hansen en fullblodsfascist. Med sitt gränslösa hat mot folkgruppen svenskar uppfyller han dessutom alla kriterier för rasism. Det handlar alltså inte alls om enstaka ord. Men själv står han alltså över allt sådant, som kan sägas om andra. En riktig von oben besser-wisser, som svänger sig med kunskaper i filosofi och etik

    Han har dessutom fel i att SD skulle vara det mest motarbetade partiet, må vara med undertonen att det finns anledning. Det mest motarbetade partiet är Liberalerna – angreppen på SD är egentligen indirekta angrepp på L. Dessutom kommer ju de delvis smutsiga angreppen mot SD från partiets motståndare, vilket kan kännas tungt för partiets företrädare, men faktiskt har trissat upp väljarstödet för SD till nya rekordnivåer. Angreppen mot L kommer däremot från den elitistiska klicken inom partiet och har sänkt väljarstödet för partiet. Och hade gjort så ännu mer, om det inte varit för de moderata taktikrösterna.

    Nu slipas knivarna på den liberala landsortspressens ledarsidor till ett nytt drev mot partiledningen. Den här typen av partiskadligt beteende hade inte tolererats inom något annat parti. Om Anders Lindberg i Aftonbladet hade utmålat Magdalena som en ”låtsas-sosse”, hade han sannolikt blivit utesluten ur partiet, Att motarbeta det egna partiet under slutfasen av en valrörelse är en uteslutningsgrund inom S. Mellan valen kan man diskutera men under valrörelsen ”sluter man leden” inom S.

    Vad de interna partifienderna inom L än må säga är regeringsförklaringen en storseger för Johan Pehrson, som har lyckats riktigt bra med att urvattna flera SD-förslag. Något nationellt tiggeriförbud kommer det naturligtvis inte att bli. Läs vad Holmlund har skrivit om den saken på sin blogg. Holmlund har helt rätt i den frågan. Man har på klassiskt manér stoppat in frågan i en utredning, Möjligen kan utredningen utmynna i olika förslag för att få bättre ordning på tiggeriet. Och i så fall kan ju den ordning, som S-kommunalrådet Jimmy Jansson har infört i Eskilstuna tjäna som modell.

    Den största segern för L är dock nystarten för kärnkraften. Glöm inte att när alla partierna kommit överens om kraftiga begränsningar för kärnkraften, var L enda parti som gick mot den överenskommelsen och kunde därmed profilera sig som det enda klart kärnkraftvänliga partiet. Dåvarande L-partiledaren Jan Bjöklund lät sig fotograferas med en skylt ”Ja till kärnkraft”. Väljarstödet för L låg då klart över fyraprocent-spärren. Glöm inte det. Nu finns även en falang inom S, som vill bygga nya reaktorer.

    Mats Nilsson, som är en av Liberalerna interna dödgrävare har däremot skrivit flera inlägg mot kärnkraften på sin blogg. Han verkar vara motståndare till alla framgångar, som L lyckas uppnå. Med den energipolitik, som L-partiledningarna har stått för under flera år, som blivande regeringspolitik, kommer det att bli billigare att leva och bo i Sverige – även i de perifera landsdelarna.

    • Jonsson

      Jag tror också att udden främst riktas in mot det egna partiet, Liberalerna. De har nu tagit spadtag och blivit n a z i s t e r ((i klarspråk).
      Liberalerna ingår ju nu bland de hittills fördömda blå-b r u n a.
      Detta behöver förstås bearbetas av anhängarna.
      Vägen dit, till b r u n a målet, har under valrörelsen varit vinglig, men den röda linjen var synbarligen en chimär.
      Frihet under ansvar och hög moral. Med kritiken mot Sverigedemokraterna, slår man flera i samma smäll. Vad mera kan gå fel.

  3. Agneta

    Hansen publicerar nästan inga kommentarer på sin blogg. Antar att det är obekväma synpunkter och att argumenten tryter. Det är också utmärkande för många andra vänsterpartister som bloggar på Vk att radera kommentarer som inte uttryckt rätt åsikter

    • Jonsson

      ”Erst kommt das Fressen, dann kommt die Moral”?
      Vore Hansens inlägg mindre ytliga, då skulle det bli mer tydligt vad han vill ha sagt. Varför han (just nu) väljer att smäda och dundrar på om andras bristande etik och moral.
      Moral är föränderligt. Inget man kan haka fast sig vid. Men det är lättare att äga fin moral om man själv kan ”äta sig mätt”. Populasen får väl nöja sig med kakor.

  4. Anders

    Därför är det så jäkla härligt att Sd är inne i värmen och att vänstern mår så otroligt dåligt över detta. Vänster trollen verkar ha vaknat nu.

  5. brorson

    Jag ser Hansen som en tragisk figur, som överskattar sig själv och har fått tag i en filofibok och låtsas vara expert på etik och moral. Och inbillar sig att alla som läser hans svammel ska bli våldsamt upprörda. Jag tror inte att han är, eller någonsin har varit, aktiv politiker. Argumenten mot Kristersson är ju på sandlådenivå, att K bara är ute efter personlig makt. Så enkelt är det inte. Det hade varit lätt att byta ut honom mot någon annan moderat, om han inte sökt uppdraget som statsminister – efter det valresultat som vi fått. Är demokratin oetisk?

    När filosofin grundades som ett slags ”vetenskapernas vetenskap” av de gamla grekerna Sokrates och Platon, tillämpades något slags demokrati, ett slags majoritetsstyre, inom slavägarklassen i den grekiska stadsstaten Aten. Slavarna hade ingen rösträtt, inte ens i Aten. Nu ondgör sig inte bara Hansen över att även arbetarna har rösträtt och har röstat ”fel”. S är ju inte längre något arbetarparti, utan ett intresseparti för klassresenärer, som har nått resans mål inom övre medelklassen, där klassfördomarna frodas. En föraktfull syn på den, som ”bara” är arbetare.

    Nordebo har i sin ledarkrönika i Vk anlagt samma von oben-perspektiv på väljarna, att de har röstat ”fel”. De politiska redaktörerna i den ”liberala” landsortspressen vässar knivarna mot sin egen partiledare och förnekar hans framgångar i regeringsförhandlingarna. Det blir, som jag tidigare har skrivit, inget tiggeriförbud, men däremot en utredning. DET är vad Pehrsson har gått med på.

    Om denna utredning ö.h.t kan komma att lägga fram något förslag inom mandatperioden kommer de liberala riksdagsledamöterna att rösta nej, om förslaget är ett nationellt tiggeriförbud. Det kan möjligen komma att utmynna i något slags regelverk för hur tiggeriet ska hanteras i kommunerna. Där jag tror att Eskilstunamodellen kan vara en förebild, Att tiggare ska ha tillstånd.

    Journalister, som försökt föra tiggarnas talan, om vilket förtryck de utsätts för i Eskilstuna, hade gjort en intervju med en tiggarkvinna, som till journalisternas förvåning hade svarat: ”Det här är jättebra. Nu har jag papper på att det här är min plats. Så nu slipper jag betala hyra till andra tiggare för att jag sitter här”.

  6. brorson

    Medan jag skrev min föregående kommentar, har Hansen kommit med ett nytt inlägg, denna gång om ord och dess betydelse. Men tycker inte ni som jag att Hansen ställer sig själv över resten av mänskligheten (7,9 miljarder, alla med sina fel och brister), som den enda felfria? En verklig övermänniska, så god och ädel? Som inte har smutsat ner sina fina händer med någon smutsig partipolitik…

  7. Marko

    Det pratas mycket om SDs stora inflytande i den nya politiken och alla eftergifter för SD.
    Jag ser det inte riktigt.
    Kriminalpolitik, den hade M kunnat införa själva.
    Migrationspolitik, samma där.
    L är med i regering ej SD.
    SD har fått massa poster på positioner ingen vet vad det är eller har en aning om vem som innehar nu.
    Bistånd ska fortsatt vara högt bara inte ha ett fastslaget mål.
    Er profilfråga reduktionsplikt ska hanteras först 2024.
    Hur mycket prisökningar och konkurser kommer det orsaka tills dess.
    Känns som M har lurat byxorna av SD.

    Dock bra med ny inriktning, ett måste.

  8. brorson

    Den oförliknelige Lennart Holmlund skriver att Leif G W Person totalsågar överenskommelsen till ny kriminalpolitik. Men erkänner att han inte kan bedöma om L G W P har rätt, men har är ju jurist och erfaren… Såvitt jag vet är LGW P kriminolog och inte jurist och gör i mitt tycke samma fel som de flesta andra amatörjurister, som bara läser rättighetsförklaringen i 1 § 2 kap Regeringsformen. Vad som eventuellt skulle vara förbjudet enligt grundlagen torde vara det föreslagna förbudet mot medlemskap i kriminella gäng, som i så fall skulle skyddas av föreningsfriheten.

    Skulle Moderaterna, som torde vara det parti som har flest utbildade jurister (domare, åklagare, advokater, m.fl. bland sina medlemmar ha gått med på en helt hoper grundlagsstridiga förslag? Naturligtvis inte. Felet, som de flesta amatörjurister gör, är att de inte läser hela andra kapitlet, där det står i 20; paragrafen:

    ”Följande fri- och rättigheter får, i den utsträckning som medges i 21-24 §§, begränsas genom lag:
    1. yttrandefriheten, informationsfriheten, mötesfriheten, demonstrationsfriheten och föreningsfriheten (1 § första stycket 1-5),”

    Resten kan du läsa själv, om du är intresserad. Jag avstår för en redogörelse för alla om och men, som nämns i följande paragrafer och hur de ska tolkas. Det är sannerligen ingen lätt uppgift och kräver att man är grundlagsexpert för att förstå allting rätt. Men den tillträdande regeringen kommer att ha en hel kader av högt kvalificerade grundlagsexperter, när den väl har tillträtt, till sin hjälp. Om sådana inte redan finns bland de moderata partimedlemmarna. Och kanske även bland SD-medlemmarna? SD är ju numera ett ganska stort parti, och det har ju gått över femton år sedan SD mer rejält trampade i klaveret i just grundlagsfrågor.

    Den svenska grundlagen måste också jämföras med Europakonventionen om mänskliga rättigheter, men den tillåter mycket mer än vad som nu föreslås, Jag är personligen besviken på att samarbetspartierna tydligen inte kommit överens om att utnyttja alla de möjligheter, som är tillåtna enligt Europakonventionen. Jag tror helt enkelt inte att det, som partierna är överens om, inte räcker till för att knäcka gängen.

    Det gäller bl.a. förvaring som en extra påföljd för särskilt farliga återfallsförbrytare. Men det hade kanske varit att gå för längt enligt Liberalerna? Makalöst att den högljudda minoriteten inom L, bestående av ledarskribernterna inom den liberala landsortspressen samt vissa storstadsliberaler, förbereder ett drev mot sin egen partiledning för svek. Man kan faktiskt fråga När blev det liberalt att skydda brottslingar mot rättsväsendet i stället för att skydda brottsoffren mot brottslingarna?

    En slutanmärkning: I europeiska lagtexter brukar undantagen från rättigheterna finnas i samma paragrafer som rättigheterna och inte efter tjugo andra paragrafer, som i den svenska grundlagen. Vilket torde vara en anledning till den vanliga missuppfattningen att det inte finns några undantag i den svenska lagstiftningen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.