Petter Nilsson(SD)

Skadlig PK-konsensuskultur skadar demokratin!

Det finns en bloggare – tillika insändarskribent – vid namn Stellan Elebro. Stellan uppmanade sina bloggläsare att inte läsa bloggar för några dagar sedan. Kan tycka det vara en lite tråkig ingång ifall man vill eftersträva en generell diskussion. Ni vet. En diskussion som lyfter problem, likväl som lösningar.

Minns själv att vi haft relativt konstruktiv ingång förr avseende relocate i kommentarsfältet på det inlägg jag länkade i sista blogginläget.

Svårt att inte höja ett ögonbryn åt uppmaningen Stellan gav sina läsare.

Jag tycker att diskussion och dialog över partigränser kan vara en fantastiskt fin sak. Inte minst för att kunna belysa problem från flera olika håll. Ibland kan det vara gott att få en tolkning från en konservativ. En tolkning från en liberal. Osv.

Tyvärr har Woke-vänstern lyckats med att sätta några sannerligen märkliga grunder för dagens samtal.

Jag brukar ofta – vilket är min rätt som konservativ – säga att ”det var bättre förr”. Grunden att man kan låta diametralt olika uppfattningar möta varandra. Att det är ett bra sätt att skärpa båda sidors problembeskrivningar, och i bästa fall lösningar.

Woke-vänsterns PK-idéer är emellertid inte särskilt konstruktiva. Vissa har gått så långt som att hävda att de kan bli misshandlade av ord. Att ord innebär våld. Det är förstås galenskap. Rimligen är den som yppar de orden svag en debattör. Den personen borde arbeta med sig själv.

Samtidigt har det inneburit att idéer inte kunnat debatteras fritt. Lagstiftning har kommit på plats som kommit att göra vissa frågor svåra att debattera, men de är inte de värsta.

De värsta är de som faller inom ramarna för den skadliga konsensuskultur som woke-vänstern lyckats införa. Inramningar av diskussioner som gör det svårt att närma sig diskussioner invandring. Diskussioner kring miljö, eller för den delen ”The new green deal”. Verkningsfulla lösningar för samhällsproblem.

Jag har länge lyft problem kopplat till exempelvis de bidragsberoende gröna näringarna i norr. Det man inte sällan bemötts av från den självutnämnda vänster-intelligentian är inte sällan att man är mot miljö, eller mot klimat. Urvattnade – och idag väl uttjatade – begrepp såsom ”klimatförnekare”, tycks dock ha försvunnit.

Igår gick Northvolt ut och förklarade att man inte ska tillverka katoder – detta på obestämd tid (enligt Dagens Industri).

Är själv ingen batteri-uppfinnare, men tänker mig att det ändå är en hyggligt central del i ett batteri. Ni vet, ett plus, ett minus. Förhoppningsvis sätter man dem inte fel. Ett batteri.

Henrik Jönssons producerade ett väl utforskande youtubeklipp i ämnet. I ljuset av det, var nyheten inte riktigt lugnande.

Han har en bra poäng. Han menar att bidragsfinansierad industri möjliggör fusk. Han har inte fel. Det sagt vill jag mena att viktig del är en alldeles för stark konsensuskultur, där man inte får tycka eller säga fel sak.

I goda diskussioner, där folk är kapabla av att med argument skapa en tes, kan vi människor göra bra saker. Det kan vara ett fantastiskt verktyg för att diskutera med medmänniskor för att skapa ett bättre samhälle. Men det kräver att man lyssnar in varandra.

Det sagt finns det människor som avsiktligt vill störa ut den konstruktiva dialog som kan utgöra ett fundament för samhället.

Det finns också de som ”vill ha rätt”, hellre än att försöka hitta nya bra lösningar. Och visst. Alla har vi väl en släng av det. Inte minst undertecknad, som i egenskap av politiker också representerar ett parti, likväl som väljare.

Men jag tror genuint på det goda argumentet.

Avslutningsvis, och en bit utanför kärnan för detta blogginlägg – känner jag ett behov av att adressera kommentatorer. Jag märker att vissa av ni som kommenterar inläggen har en konstruktiv ansats. För den tid och energi ni lägger ned på att försöka hitta lösningar är jag tacksam. Jag delar inte alla synpunkter, men ibland finns där tänkvärda tips och synpunkter att läsa.

Ifall man inte klarar av att bygga en tes med hjälp av någorlunda relevanta argument så är jag inte imponerad. Det blir inte färre sådana kommentarer.

Det är inte orimligt att man rannsakar sig själv innan man publicerar en kommentar. Kanske ställa sig frågan huruvida man faktiskt bidrar till att bygga ett bättre samhälle. Ett samhälle man är stolt över att lämna över till nästa generation – genom det inlägg man gör. Ni vet. Undvika att dialogen begränsas genom att odla förakt mot ”felaktiga” uppfattningar – att i stället kanske försöka ge tillit till det goda argumentet.

Idag regionstyrelsen. Hörni. Ha er en bra tisdag kära läsare.

Etiketter: , , , , , , , , , ,

13 kommentarer

  1. Mique

    Tjena Petter Nilsson! Ett ”fint” inlägg om demokrati från en högerextrem populist, vars hemvist är i ett politiskt parti med direkta kopplingar till trettio- och fyrtiotalets nazi-Tyskland. Ett parti vars internetsvans, med partiets goda minne, bedriver hat- och hotkampanjer mot varje försök till saklighet som bygger på kunskap, sunt förnuft och alla människors lika värde! Nej du Petter Nilsson, du och ditt parti är inga demokrater, snarare tvärt om!

  2. Jonsson

    Mitt intryck efter att ha läst Elebros blogg, är dels att det var bättre förr. Den äldre generationen lämnar ett stort tomrum.efter sig, som ingen kan fylla.
    Dels att Elebro väljer att lägga fokus på Holmsund-Obbola, i den hotbild han menar att Natointrädet leder till.
    Jag frågade Arbetarpartiet om vilken plats i länet som kunde bli ett mål för fienden. Storuman, blev svaret.

    Woke har blivit ett maniskt navelskådande in i minsta molekyl. Utövarna kommer därför aldrig att kunna se den större bilden. Det måste exv. finnas plåster i alla hudtoner, om inte är det diskriminering. Dessa människor håller sig sysselsatta!

    Northvolt, där känner sig nog Skellefteås offensiva kommunalråd lurade. Var ska nya pengar komma ifrån? Knappast Riksgälden, väl?
    31 miljoner i förlust per batteri. Kommer staten då att gå in med kapital från statsbudgeten?

  3. brorson

    Vad jag vet är Elebro en betald kolumnist i en dagstidning med flera tusen läsare. Likväl har han en nedlåtande attityd mot oss som inte har det privilegiet. Och kanske inte heller p.g.a. hög ålder och / eller handikapp inte har så stora möjligheter att fara runt och träffa ”riktiga människor”, som Elebro tycker att vi ska göra. Bloggar har medfört en demokratisering av det politiska samtalet, vilket ogillas av etablissemanget, de ledande opinionsbildarna. De vräker ur sig fula epitet om meningsmotståndare. Såsom ”klimatförnekare”, trots att det är de själva som förnekar att vi har ett klimat, som formas av krafter utanför mänsklig kontroll.

    Kul, för resten, att en av dessa privilegierade (numera pensionerade) opinionsbildare bidrar med omnämnandet att kylvattnet från kärnkraftverken värmer upp atmosfären. Visst är det sant, men det är ju ändå bara ”en droppe i havet” jämfört med energier från yttre rymden och andra icke-människoskapade värmekällor. Men visst bör omnämnandet vara en tankeställare för alla som inte inser att blir det för mycket av det goda (kärnkraften) kan detsamma bli något riktigt dåligt.

    Gäller inte det vindkraften också? Inom loppet av fem dagar har havsörnar fyra gånger attackerat människor. Har inte hänt förut, åtminstone inte på dessa platser. Fullständigt obegripligt, enligt (av media utvalda?) fågelexperter, som media har talat med. Experterna gissar att havsörnarna har blivit rädda för någonting, och har givit sig på dem, som havsörnarna uppfattar som skyldiga.

    Finna nybyggda vindkraftverk i närheten?

    • Bättre förr

      Jo, alla ”klimatvänliga” kraftkällor påverkar också klimatet på liknande sätt som kärnkraft och kolkraft mm. Solceller tar på sin yta emot en annat energi från solen än den yta som fanns innan solcellerna monterades, ofta tar solpanelerna sannolikt emot mera energi från solen är det som fanns där tidigare. Och på vintern reflekterar snön bort mycket solenergi från marken, varav en del fastnar i atmosfären och en del hamnar ut i rymden. Men en stor del av solenergi som solpanelerna tar emot blir till sist värme, t.ex. nästan allt som tas emot av elbilar och tåg och datorer mm. En mindre del går åt till att ändra sakers form genom bearbetning och liknande. Och vindenergin har en direkt påverkan på klimatet då luftströmmar och nederbörd påverkas, verkar dock vara svårt att hitta hur mycket. Jag hittade till sist en undersökning, som bara vissa vindkraftsförespråkare fick tillgång till och refererade till, och av referaten framgick att man trodde påverkan var liten. Dock var en förutsättning för studien att vindkraften togs ut jämnt fördelar över hela jorden, vilket som alla vet inte stämmer då den främst är på land och landnära områden som den tas ut. Det stod även att klimatpåverkan skulle bli stor om man närmade sig maximalt effektuttag, som var väldigt stort, men antog att om man nöjde sig med om det var en hundradel eller tusendel eller nåt, vilket också var mycket jämfört med i dag, så trodde man att allt var OK, dock utan att presentera några siffror, t.ex. hur mycket temperaturerna på jorden skulle påverkas vid maximalt effektuttag, eller vad som skulle hända om effektuttaget skulle fördelas ojämnt över jorden, vilket ju är fallet. Och den studien va gjord av folk som livnärde sig på vindkraft…Ur vissa synpunkter verkar vattenkraften vara mera klimatneutral, då bl.a. energin om den inte byggs ut går till uppvärmning av vatten och erosion mm, men dammarna är väl lite knepigare att se klimateffekten av utan ordentliga studier.

  4. Mique

    Fem örnattacker har skett under den senaste veckan i Norge! Inte av havsörn, utan med största sannolikhet av en ung kungsörn, som nyligen har blivit utstött av sina föräldrar. Källor: NRK, NTB, YLE, SVT, SR P4, GP och TV4.

  5. kenth

    Att vindkraften är på modet är för att det är ett lätt sätt
    få¨snurr på kilowatten utan att måsta kosta på en massa
    forskning och tester innan. Folket som växer upp idag tar
    allt för givet och vill inte göra rätt för sig om det skullle krävas
    för att få samhället att fungera till hundra. Och dagens politiker
    lyssnar inte/litar inte på om det kommer nån yngre med en massa
    klokskap för då är risken att denne visar den äldre som dum och
    imbesill. Klaga är människans liv men hjälpa till är få förunnat klara av.

  6. brorson

    Enligt den notis, som jag läst, var det fyra attacker inom loppet av en vecka, och ingen uppgift om det var samma örn och på samma plats. Troligen inte. Enligt den expert, som reportern talat med, var attackerna närmast oförklarliga, men experten gissade att örnen eller örnarna hade blivit rädda för någonting. Jag ställde i min föregående kommentar frågan om det finns nybyggda kärnkraftverk i närheten, men gav inget svar på frågan. Det borde väl vara en uppgift för en s.k. undersökande journalist att undersöka? Någon måste vara först att ställa frågan, och den här gången var det kanske jag. Men det är kanske inkorrekt att ens antyda nackdelar med vindkraften?

    Om inga vindkraftverk finns på platsen, eller fanns där redan tidigare år, är attackerna nu ännu svårare att förklara. I så fall måste man söka andra förklaringar, vilket torde vara en uppgift för forskningen. Att fåglar, inte minst örnar, dödas av vindkraftverk, är inget nytt. Det fick jag veta av en ornitolog för drygt tio år sedan. Han var mycket upprörd över att man byggt vindkraftverk i närheten av ett fågelskyddsområde. Naturskyddsföreningen, som upprepade gånger försökt mörklägga skador på naturen, t. o. m. uppenbara miljöbrott, borde skämmas och byta namn. ”Klimatomställningen” har blivit en ny religion, med koldioxiden som synden och elektriciteten frälsningen.

    • brorson

      Rättelse. Det var alltså fyra attacker inom loppet av fem dagar. Och frågan var om det finns nybyggda vindkraftverk, inte kärnkraftverk, i närheten. Men kärnkraftens eventuella påverkan på fågellivet, kan ju förstås också vara intressant. Helt klart påverkas fisken närmast utanför kärnkraftverken av det varma kylvattnet. I syfte att studera detta, anlades Biotestsjön utanför Forsmark. Jag har i alla debatter hävdat att kärnkraft är bra, men att för mycket av det goda kan bli något riktigt dåligt. För att vara mer exakt: Kärnkraften i sig är väl inte bra, förutom att den ger el med rätt spänning och frekvens när elen behövs, men sett till påverkan av miljö och natur är den mindre dålig än alternativen sol- och vindkraft. Risken att fåglar ska flyga in och nackas i ett kärnkraftverks rörliga delar torde vara obefintlig. Enligt ornitologen, som jag pratade med för drygt tio år sedan är hastigheten 300 km /h i vingspetsarna på ett vindkraftverk. Fåglarna ser inte ens faran komma. Hur kan organisationer, som motsätter sig motorvägsbyggen för att en sällsynt hackspett har byggt bo där vägen ska byggas, förtiga den massiva fågeldöden i vindkraftparkerna? De har sålt sig till profitörerna och motarbetar lokala miljögrupper.

    • Mique

      Faktaresistens är ingen ursäkt för att sprida desinformation! Media talar om fem kungsörnsattacker under en vecka eller fyra attacker under fem dagar. Koncensus råder bland fågelexperterna om, att det är en och samma utstötta ungfågel som har utfört attackerna. Norge har inga kärnkraftverk! Det finns få vindkraftverk där kungsörnsattackerna har skett. Färre än en procent av nordens bestånd av kungs- och havsörnar förolyckas per år på grund av vindkraftverk. Enligt International Agency for Research on Cancer kommer enbart Tjernobyl-olyckan fram till 2065, leda till 16 000 extra dödsfall i cancer i Europa, som jämförelse så har hittills inte en enda vindkraftsolycka i världen resulterat i skadade eller dödsfall (undantaget arbetsplatsolyckor i samband med anläggandet och underhåll). Källor: Naturvårdsverket, NRK, SVT, SR-P4, TV4, GP, International Agency for Research on Cancer, Lancet, Energimyndigheten och Strålsäkerhetsmyndigheten.

  7. Jonsson

    Örnen symboliserade undergång i Rom. En örn representerade 10 år. Så inom 40 år är slutet här (4 örnar).
    Greta hävdade 2019 att bara åtta år återstod. Tre år kvar …
    Själv tror jag att Tellus kommer att sugas in i ett svart hål.
    Wokeideologins revolution är elitistisk och riktar hatet mot ”vita”. De lärosäten som praktiserar denna samhällsomstörtande ideologi behöver inte bikta sig oavsett om majoriteten av kollegiet är just ”vita”. För det handlar inte om rättvisa utan om makt. Om tre till 40 år är det alltså slut med wokeriet.

  8. Pingback: Behöver S lura äldre på pengar för att kunna bedriva en god oppositionspolitik? | Petter Nilsson(SD)

  9. Basic Rules

    Att avskaffa monarkin är tydligen av vissa en demokrati fråga, ja om monarken är enväldig ja.
    Vi har mycket större problem att ta itu med inom den liberala demokratin. Nämligen den förstörelse process/urholkning av densamma. Detta tar sig främst uttryck inom MEDIA – yttrandefriheten ligger illa till i Sverige. Då media tar sig friheten avspegla verkligheten/fakta och hela bilden är inte något annat än dålig upprepning av kommunism, då sådant INTE PRESENTERAS, likt Pravda och Neues Deutschland på sin tid, lite hårt draget men sant.
    Vi ser det här och även i tex Tyskland och Storbritannien.
    Politiskt korrekthet är en sjuka som skapar otrygga människor, som alltid sneglar ”sa jag nåt fult nu” ?
    Typ klimatförändringar har väl alltid funnits ?

    • Mique

      Pressfrihetsindex 2024: 1 Norge, 2 Danmark, 3 Sverige, 4 Nederländerna, 5 Finland, 6 Estland, 7 Portugal, 8 Irland, 9 Schweiz, 10 Tyskland, 67 Ungern, 162 Ryssland, 167 Belarus, 177 Nordkorea. Källa: Reportrar utan gränser.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.