Öppet brev till dig som blev lurad

Öppet brev till dig som blev lurad och du som tror att du inte blev det i riksdagsvalet. Lurad kan du bli av flera olika sätt. Först är det den rana lögnen, sedan kommer att inte fått höra hela sammanhanget det vill säga att förtiga och även att använda bedräglig retorik. En variant på att du blir lurad är att låta dig luras på grund av ditt eget lilla tillkortakommande. Det kan vara att du inte ifrågasätter eller inte kunnat eller ens vill förstå källan. Källgranskning var ordet Allmän god trohet är en nobel egenskap men ställer till det.

Populismen, att presentera förenklade lösningar på komplexa och svåra problem är en variant på att ”föra dig bakom ljuset” som är ytterst vanlig i politisk debatt. Att du inta tar hänsyn till ordspråket ”säg mig vem du umgås med skall jag säga vem du är”, kan mycket väl leda till att du får helt fel vänner även inom politiken. Om ett parti exempelvis drar till sig många sympatisörer och väljare med klandervärt beteende och rutten syn på andra människor typa nazistiska och rasistiska talanger är det dags för dig att dra öronen åt sig och säga, adjö.

Dagordningsteorin vilseleder, innebär att de samhällsfrågor som massmedierna prioriterar och ger stort utrymme åt uppfattas som de viktigast samhällsfrågorna, kan mycket väl få dig att tro att dessa frågor för tillfället faktiskt är de viktigaste. I Danmark har de liknande utmaningar med integration och invandring som Sverige men valdebattens viktigaste frågor blev vården och miljön. Där gick det lite snett i Sverige om viktigaste frågorna som borde ha debatterats mera.

Ett parti har genom åren lyckats övertyga svenska folket att invandrarna är orsaken till de flesta problem i landet. Är det så? Fler politiska partier har lyckats övertyga allt för många människor att Sverige på olika sätt befinner sig i ett katastrofläge. Är det så? Några i olika tidigare mera aktade politiska partier försäkrade att det inte skulle samverka med ett parti långt ut på den högra kanten. Men när det kom till avgörande svek de sina löften och menade att det ”bara samtalade” med dem. Detta ”samtal” ledde bland annat till att de utan att sitta i regeringen fick ett eget kansli i riksdagens lokaler. Var detta ärligt gjort? Inom politiken kan det vara dyrbart att vara ärlig i sin moraluppfattning. Se hur det gick för dem i mitten. Ett annat parti som stått för liberalism vilket visat sig vara det ondast som kunde hända högernationalisterna, där var partiledaren den förste som bad till ett parti längst ut på högerkanten att ”de kunde minsann lita på dem”. Han svor visst i högljutt kyrkan. Var han ärlig?

 

2 kommentarer

  1. Agneta

    Är nog inte så att väljarna blivit lurade. Snarare är det fler och fler som blivit medvetna om tillståndet i Sverige. Det grova våldet som eskalerar bl.a
    Följer man med i samhällsutvecklingen och inte lever i någon sorts ”godhetsbubbla” har du förklaringen till hur svenska folket röstat

    • Villy Hansen (inläggsförfattare)

      Visst är det förklarligt att de har röstat. Själva valresultatet är fakta. Men med val av partier får man faktiskt inte bara med de frågor som debatteras utan allt annat också såsom deras ideologier och vad de i övrigt anser och vill göra förutom att stävja våldet som vi alla vill. Hur väl väljarna synat dessa ting vet vi naturligtvis inte.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.