När rätt och fel blir fel och rätt

Är det rätt eller är det fel är den kanske vanligaste frågan man ställer sig eller borde ställa sig. Exemplen är många. Var det rätt mot medlemmarna i Liberalerna och dess ledare att till synes svika det liberala idealet och tillbedja ett högernationalistiskt parti? Är det rätt att slå en som ligger ner? Vad är det som leder fram till ett svar? Hur resonerar sig folk i allmänhet sig fram till ett svar om de faktiskt för ett resonemang? Vad är det som gör att ett politiskt parti vilka säger att deras ideologi vilar på en kristen tro men i verklig politik gäller det bara för vissa som definieras som ”riktiga” svenskar?

När det gäller att handla rätt enligt en vald eller icke medveten vald moralfilosofi är valet sannolikt intuitivt det vill säga ett snabbt ställningstagande från det undermedvetna och mera sällan analytiskt och genomtänkt. Många väljer att villkorslöst sympatisera med en politisk inriktning ifall de som exempel skapar lag och ordning oavsett partiets ideologi och partiprogram. Skulle människor tänka till och förvissa sig om både bakgrund, annan fakta och konsekvenser levde vi högst sannolikt i en godare värld. Vad betyder det att rösta på ett parti utan att bemöda sig om partiets bakgrund, ideologi och partiprogram? Som ett exempel, hur många av den andel som röstade på ett visst parti ställde sig frågor, analyserade, värderade konsekvenser och effekter och därefter kom fram till sitt bästa svar?

Man behöver inte vara filosof eller ha lärdom inom normativ etik (läran om vad som är rätt och fel och hur man kan handla därefter). Det räcker med att tänka till några fler gånger. Jag är inte moralpredikant men föreslår att tänkta till lite mera och i så fall välja den väg som har de bästa argumenten för sig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.