När verkligheten anlände

I samband SM i bortförklaringar vid regeringens budgetpresentation introducerades det påtagliga verklighetsförankrade begreppet verkligheten. Verkligheten gjorde sig påmind sades det. Som amatör-, analytiker, filosof och vetenskapsteoretiker frågade jag mig vart befann sig verkligheten strax innan och något dessförinnan det vill säga tidigare?

Verklighet, även kallad realitet, används speciellt inom filosofin.  Begreppet verklighet används både som egenskapen att vara verklig och allt vad som är verkligt. Det kan sägas finna en klassisk motsättning mellan tanken i sinnet och den verklighet som vi plötsligt kan se och ställas inför. Våra sinnen kan visa oss något men som senare konstateras inte vara verklighet. För drömmare kan verkligheten plötsligt dyka upp vid uppvaknandet.

För att bättre förstå vad det betyder att verkligheten dyker upp kan man ställa motsatserna fantasi, overklighet, dröm, påhitt i förhållande till verkligheten.

Ett filosofiskt exempel i praktiken kan vara att några politiker i sina sinnen formulerar en idé och lovar en hel nation att drivmedelspriserna skall sänkas med fem till tio kronor men verkligheten det blir endast fyrtio öre. Det är med andra ord möjligt att vid olika tillfällen befinna sig i sitt sinne respektive i verkligheten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.