Nationalism och Jesus kristendom går inte ihop

Nationalism och Jesus kristendom går inte ihop. Att hävda att ett högernationalistiskt parti har kristen tro som grund att stå på håller inte kan jag konstatera. Även om Sverige ibland kallas för värdens mest sekulariserade land har det uppstått en intill biblisk debatt. Skälet är bland annat den kritiska debatten av Tidöavtalet. Inte endast har kritiken kommit av biblisk karaktär utan även från flera andra håll som rättssäkerhetssynvinkel, miljöhåll och vårdetiska hållet. Allt detta får regeringen naturligtvis tåla. Som jag tidigare skrivit är det högst sannolikt att Tidöavtalet kommer att få mycket kritik från många olika håll och inte endast från oppositionen.

Jag har fördjupat mig något i frågan om ifall nationalism och kristendom kan höra samman genom att bland annat läsa en del av vad Joel Halldorf, författare, professor i teologi skriver. Jag väljer för enkelhetens och korrekthetens skull att citera Halldorfs artikel.

”Men om man driver en politik som säger att vårt moraliska ansvar upphör vid nationsgränsen, då kliver man utanför den kristna traditionens råmärken.” Expressen, 2022-11-08, Halldorf.

Två politiker från det kritiserade högernationalistiska partiet menar att det kristna ansvaret upphör utanför nationsgränsen.

”Biskopen i Växjö, Fredrik Modéus, hävdar att avtalet är oförenligt med kristna grundvärden. Det kan SD inte låta passera obemärkt, eftersom ”det kristna arvet” är viktigt för partiet. Därför protesterar riksdagsledamot Aron Emilsson, medan SD-politikerna Anna Sundberg och Daniel Engström svarar biskopen att kristna ”överhuvudtaget inte” har ett ansvar för världens folk. Ansvaret gäller bara det egna landets medborgare.” Expressen, 2022-11-08, Halldorf.

”Men om man driver en politik som säger att vårt moraliska ansvar upphör vid nationsgränsen, då kliver man utanför den kristna traditionens råmärken

Det är här konflikten med den kristna tron uppstår. För kristendomen menar att människans identitet som Guds barn är mer fundamental än hennes nationstillhörighet. Av detta följer ett etiskt uppdrag att vidga solidaritetens cirklar, och ta ansvar också för människor bortom våra gränser. Det temat återkommer i otaliga bibeltexter och kyrkliga dokument.” Expressen, 2022-11-08, Halldorf.

”Att Tidöavtalet är präglat av nationalism syns på tre områden: De hermetiskt slutna gränserna, de hårda villkoren för människor utan medborgarskap och avsaknaden av uttryck för global solidaritet. En av dessa hade räckt för att väcka frågor, alla tre undanröjer allt tvivel.

Sverige är ett av världens – ja, världshistoriens – rikaste länder. Att ett land med vårt välstånd ska sänka biståndet, ta emot minimalt med kvotflyktingar, spärra in migranter i transitcenter och begränsa familjeåterförening går inte att motivera med vare sig pragmatiska eller moraliska argument. Det är uttryck för en nationalistisk agenda där etiken bara gäller medborgare emellan.” Expressen, 2022-11-08, Halldorf.

2 kommentarer

    • Villy Hansen (inläggsförfattare)

      Stort tack skall du ha. Ibland kan jag blanda ihop saker och ting när det är brottom som denna gång.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.