Förda bakom ljuset

Jag läser med bestörtning och refererar från SVT hemsidan 2023-01-12, Chockräkningar och kris – men Sverige slog rekord i elexport 2022 | SVT Nyheter

Slutsatsen är enkel och brutalt. Höga elpriser inte beror på att kärnkraften lagt ner och nedlagda kärnkraftverk har med tiden kompenserats av andra energislag. I tidigare inlägg har jag påstått att ifall vi kunnat producera mera el hade exporten kunnat vara ännu högre. Det innebär att det som regeringspartierna och SD sagt och fortsätter upprepa inte är sanning. Elpriset bildas på den gemensamma europeiska elmarknadsplatsen Nord Pol. Se, Så fungerar marknadsplatsen Nord Pol. Nu kommer sannolikt jag och SVT att kallas vänsterorienterad. En av politikerna i ett ”regerande och styrande parti” har inte stuckit under stol med att media skall ”ses över”, vad det nu kan betyda? Det får mig att tänka på Polen. Varför gör jag det?

”Sverige elexport slog nytt rekord 2022 – trots skenande elpriser och chockräkningar för många hushåll. Elöverskottet är större än något tidigare år och svensk export av fossilfri el har bidragit till att minska koldioxidutsläppen i Europa motsvarande biltrafiken i hela Sverige, enligt Naturvårdsverket.

Samtidigt som elpriserna skenat och svenskarna uppmanats att spara på el exporterade Sverige under 2022 mest el av alla länder i Europa. Det enligt siffror från Svenska kraftnät, som SVT Nyheter har tagit del av.

– Det har varit ett rekordår. 2021 exporterade vi 25 TWh, det var högt. Nu ser vi en kraftig ökning till 33 TWh, säger Niclas Damsgaard, strategichef på Svenska kraftnät.

Ökad produktion från vindkraften är enligt Svenska kraftnät förklaringen till den omfattande exporten. I början av 2000-talet spelade mängden nederbörd, och därmed vattenkraftens el-produktion, en avgörande roll för om det blev underskott eller överskott i svensk elproduktion. Med utbyggd vindkraft på senare år har överskottet börjat öka rejält.” SVT hemsidan 2023-01-12.

” Vindkraft har kompenserat för stängda reaktorer

Stängningarna av fyra kärnreaktorer mellan 2013 till 2020 har bara gjort mindre hack i kurvan. Ökad vindkraft har med råge kompenserat och totalt producerades 170 TWh el förra året – också det rekord.

– Det är vindkraften som gör att överskotten och exporten ökar. Men den har kommit mest i norra Sverige så stabiliteten i systemet är fortfarande en utmaning ibland, säger Niclas Damsgaard.

Sverige exporterade el för över 30 miljarder kronor förra året och exporten minskade samtidigt utsläppen av koldioxid i Europa rejält. Den mesta exporten går till Finland, men vi säljer till alla grannländer. Och en del av elen vi säljer till Norden ska i praktiken vidare till Baltikum, Tyskland och Storbritannien.” SVT hemsidan 2023-01-12.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.