Inte sant?

Följande exempel är inget försvar för Socialdemokraterna utan ett lämpligt exempel på textinlägg att kritiskt granska betydelsen av och syftet med. Det första viktiga fråga är; Är det sant?

Den som läser bör vara noga i sin granskning av betydelsen av vad som skrivs. Vad skrivaren egentligen själv menar är från en läsarens synvinkel något betydelselös. Den som skriver har ett stort ansvar för hur det skrivna uppfattas. Men inte sällan är det som skrivs inte förenligt med sanningen. Följande exempel har jag hittat på Twitter.

“Två dödsskjutningar igår men sossarna har valt att ta strid om politiska lotterier i stället. Det finns många akuta samhällsproblem men S gräddfiler för sina egna lotterier är absolut inte ett av dem!”

Intrycket av detta inlägg är att ”sossarna” har valt att i stället ”ta strid” om förbudsförslaget om deras lotterier än dödsskjutningar. Men så behöver det naturligtvis inte alls vara. ”ta strid om politiska lotterier” och dödsskjutningar är två helt skilda ting och utesluter inte varandra. Men riksdagsledamoten Robert Hannah som skrivit inlägget vill med sin textformulering få det att framstå så. Är detta sant?

Etiketter: ,

3 kommentarer

  1. Agneta

    Är detta sant? Beror på hur man tolkar inlägget på Twitter.
    Att det finns många akuta samhällsproblem är sant, och att S tagit strid för sina lotterier är också sant. Dock vet vi ju inte om någon av S medlemmar tycker att den striden är ett större problem. S går miste om mycket av sina inkomster om de blir av med lotteriförsäljningen.

    • Villy Hansen (inläggsförfattare)

      Om en enskild person anser att något skulle vara sant är det dennes tolkning. Vad anbefaller definition av begreppet och betydelsen sanning finns det endast en sanning. Såvitt man inte anser att det finns alternativa sanningar vilket därför inte är sanning. Detta oavsett källan.

    • Mique

      Vad är Björn Söders Twitter-inlägg, den 2 maj 2023 kl. 14,04 ”Du är allvarligt sjuk. På riktigt! Sök hjälp!”, en sanning, en lögn eller att Björn Söder inte har förmåga att skilja på sak och person?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.