Osanningens exempel

 

Detta är ett exempel på politisk osanning.

I politiskt arbete är osanning tyvärr en framgångsrik metod. En sanning synnerligen svårfångad. Ofta får osanning framsteg framför sanning. Donald Trump blev profet för ”fejknyheter” och osanning. Flera andra har även använt sig av den metoden. Vi känner till några av dem. Småfult nog har jag använt Jimmy Åkessons vapendragare, han som på nåder fick bli statsminister som exempel på någon form av lögneri.

Fakta är det som är sant. För att kunna ta emot fakta som egentligen kan kallas kunskap behöver det finnas tro på det. Man litar på det man tror på. Tro är förfaktahållande. Påståendet att man tror på det man vill tro på är sannolikt hållbart. Detta läser jag om i boken Alternativa fakta om kunskapen och dess fiender av filosofen Åsa Wikforss. Därför är kunskapsresistens en stor fara.

”Om det står en häst utanför mitt fönster och det faktiskt gör det, är det fakta därför sant”, säger Åsa Wikforss.

Själv blev jag efter studier i vetenskapsteori vi Luleå tekniska universitet något yrkesskadat och kom plötsligt att tvivla på det mesta.

Ett visst påstående kan endast ha ett sanningsvärde. Det är antingen sant eller falskt, men aldrig båda samtidigt. Slutsatsen är att det endast kan vara fel eller rätt i ett påstående. Ibland kan det vara svårt att avgöra vem som har rätt eller fel. Ofta är det relativt lätt när det gäller sanningsvärdet av vad någon har påstått, lovat eller sagt när många har hört, sett eller läst och därmed förstått. Därför är det ofta svårt att förneka en sådana sanningar med bibehållen trovärdighet. Sådana exempel kan vara bilden i texten bredvid där visserligen uppsåtet kan ha varit väl men det blev ändå till osanning. För att inta tala om de otaliga gånger några partiledare bedyrat att de inte under några omständigheters skulle ha med SD att göra. Men som Johan Pehrsson sade, men säger en sak före ett val och en sak efter valet. Rekordet slogs trots allt av den riksdagspolitiker som när hen blev påkommen med brutet löfte, att verkligheten plötsligt dök upp. Ändå förnekas det trots allt. Men varför görs det så mitt framför tusentals vittnen?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.