Du syns överallt

Det händer ibland att jag tänker på Romanen 1984 av Gorge Orwell som handlar samhället som en totalitär diktatur. Airstrip One i landet Oceanien, ständigt krig, och ständig övervakning av regeringen. Man har superkoll på befolkningen. Oceanien styrs av ”Partiet”. Alla är underordnade staten. Partiet kontrollerar och manipulerar människorna. Det finns ett Sanningsministerium som bestämmer vad som är sant.

Det var 1984 men hur är det 2023 trettionio (39) år senare? Kontrollmöjligheterna är betydligt större. I vissa regimer är det värre är vad George Orwell i sin yttersta fantasi någonsin skulle kunnat föreställa sig.

Kränkningen av integriteten är släckt med övervakningen som i romanen 1984. STASI var duktiga på det. Nu kallas den tyvärr kommande informationsplikten för angiverilagstiftning. I en kommun skall innevånare lämna arbetsscheman om de vill ha barn i dagis och förskola. Själv mår jag illa över att nödgas lämna personnummer när jag handlar på internet.

Ånga av oss får kanske skylla oss själva när vi förekommer i på sociala plattformar (Facebook, Instagram och X 8fd Twitter) och söker på internet.

Etiketter:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.