Centerns vägval är grundat på samförstånd och respekt

Moderaterna (M), Folkpartiet liberalerna (Fp)och Kristdemokraterna (Kd) har i Vännäs kommunfullmäktige och via bloggar, insändare och andra medier ansträngt sig till det yttersta för att måla upp en negativ bild av det framtida politiska arbetet i Vännäs kommun.

Till grund för detta ligger dels en utebliven valteknisk samverkan inom den borgerliga gruppen och dels de val till styrelser och nämnder som Kommunfullmäktige gjorde den 20 december. Val som är resultatet av ett samarbete mellan Socialdemokraterna och Centerpartiet vad gäller vice ordförandeposterna.

Att denna situation uppstod var den kompromisslöshet som M, Fp och Kd visade i de många överläggningar mellan de borgerliga partierna som hölls efter valet. Centerpartiets grundsyn har varit och är fortfarande att valresultatet skall ligga till grund för fördelningen av platser i styrelser och nämnder och skall också avspeglas i fördelningen av vice ordförandeposterna. Denna grundsyn innebär att Centerpartiet var beredd att stödja ett val av två vice ordföranden från Moderaterna. Ett förslag som inte godtogs av M, Fp och Kd utan kravet om samtliga vice ordförandeposter förutom Kommunstyrelsens vice ordförande kvarstod.
Centerpartiet valde då att föra en diskussion med Socialdemokraterna om deras syn på respekten för valresultatet. En samsyn fanns som då ledde till en överenskommelse där Socialdemokraterna var beredda att stödja våra nomineringar. Viktigt att notera är att denna överenskommelse endast avser valen av vice ordförandeposterna och inte politikens innehåll. 
Centerpartiet kommer, precis som tidigare, att bedriva ett politiskt arbete som gagnar hela vår kommun och målmedvetet arbeta för att skapa tillväxt och utveckling. Den målsättningen skapar också den viktigaste förutsättningen för en god kvalitet i skola och omsorg.
Vi delar inte de farhågor som M, Fp och Kd gör när det gäller att finna samförståndslösningar inom borgligheten och/eller med den sittande majoriteten. Som enda fristående oppositionsparti ser vi kommande mandatperiod som både intressant och utmanande. Detta med anledning av att det finns många faktorer som talar för Vännäs tillväxt i en växande Umeåregion.
Vännäs skall i det arbetet ta för sig på alla sätt då vi har fantastiska möjligheter med vår närhet till Umeå och allt det vår kommun kan erbjuda. Centerpartiets valda ledamöter och vice ordföranden är fullständigt klar över uppdraget och kommer på alla sätt att arbeta för att infria de målsättningar som vi redovisade i vårt valprogram inför valet 2010.
Nu hoppas vi att samsyn och samförstånd med respekt för samtliga partiers ställningstagande får råda och att energin från M, Fp och Kd mer ägnas åt att presentera vad man vill i politiken än att spekulera kring vad andra partier har för avsikter eller dolda agendor.
Detta blir vårt avslutande inlägg i frågan då vi prioriterar att lägga vår energi på politikens innehåll.
 
 
Etiketter: , , , , , , ,

6 kommentarer

 1. Monica Wahlström

  Själv har jag sedan tidigare lagt ned denna diskussion! (däremot anser jag det tillhöra hyfs och fason att besvara eventuella kommentarer i min blogg, och det har jag gjort även efter att jag ”gått vidare” som det nu heter!)

  Som min avslutande kommentar vill jag dock framhäva att det är just runt detta med hur valresultatet respekterats som vi har olika åsikter. Vi har också velat respektera valresultatet! Vidare är det allianssamarbetet jag sörjer allra mest, som jag tydligt uttalat. När nu förslag på sammanslagning av C och Fp väcks,är det än mer tråkigt att detta saknas i Vännäs.

 2. Monica Wahlström

  Sen vet jag också att det förslaget inte har vunnit särskilt stort genomslag, men jag är för ny i Fp för att bara lättvindligt avfärda förslaget, och kommer att fundera runt det!

 3. Gösta Eklund

  Hej Ulf!
  Jag har reflekterat över innehållet i din blogg och synpunkterna rymdes inte som kommentar. Om du är intresserad av vad jag tycker är du välkommen att läsa min egen blogg med rubriken ”Respekt för valresultat?”

 4. Gösta Eklund

  Hej Ulf!
  Jag har valt att kommentera din blogg i form av en egen blogg. Rubriken är ”Respekt för valresultat?”
  Välkommen att ta del av mina synpunkter!
  /Gösta

 5. Ulf Eriksson

  Svar till Gösta Eklund (2011-01-10 22:45)
  Hej Gösta,
  Inte för att jag ignorerar dina frågeställningar men för att citera mig själv,”detta blir vårt avslutande inlägg i frågan då vi prioriterar att lägga vår energi på politikens innehåll”.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Senaste kommentarerna
Arkiv
Kategorier