Upphandling, en politisk fråga

Jag har deltagit i en kurs som Tillväxtverket, på uppdrag av regeringen och Näringsdepartementet, har inbjudit till i ”Innovativa lösningar för upphandling”. Syftet med utbildningen var att öka förutsättningarna för tillväxt med hjälp av offentlig upphandling.

Tyngdpunkten i utbildningen har legat på livsmedelsupphandling men kan även omfatta andra områden. Som en del i utbildningen har många ”goda exempel” redovisats.

Norrbottens läns landsting är ett av dessa. Dem har tidigare enbart handlat matvaror från grossister med stora sortiment, men tack vare ett nytt upphandlingssystem har små lokala aktörer fått en chans att leverera sina varor. 
I den senaste upphandlingen av livsmedel delade de upp varorna i 27 varukorgar där en leverantör antogs per varukorg.
 
Resultatet är att man under en treårsperiod har sparat in 15 miljoner kronor jämfört med tidigare avtal och samtidigt får patienterna på landstingets sjukhus äta mer närproducerad och ekologisk mat. Dessutom lagar landstinget all mat till äldreomsorgen i Luleå kommun.
 
Jag hoppas att framgångskonceptet från Norrbotten ska bli en upphandlingsmodell som Landstinget i Västerbotten och länets kommuner använder sig av i kommande upphandlingar. Det skapar tillväxt hos lokala producenter men också garantier om närproducerade och ekologiskt odlade råvaror med minsta möjliga miljöpåverkan. Med andra ord hållbara upphandlingar.
 
Kan vi dessutom minska våra inköpskostnader genom att göra bättre och smartare upphandlingar där vi skiljer på varor, tjänster och transporter finns det stora besparingsmöjligheter för kommunerna. Tänka nytt och tillåta mer av innovativa upphandlingar, gärna i samverkan med andra kommuner, skapar resurser för att utveckla kommunen.
 
Jag tycker att det är nödvändigt att på ett tydligare sätt lyfta upphandlingarna på den politiska dagordningen. Det är också nödvändigt att det finns en upphandlingsansvarig. I Vännäs har vi sen tidigare inrättat en tjänst på 50 %. Nu känns det som den personen bör få mer tid och resurser. Utbildning av våra inköpare och en ökad kunskap och insikt om upphandlingens betydelse är nu nästa steg och det arbetet har nu påbörjats.

 

 

 

Etiketter: , , , ,

3 kommentarer

 1. Stefan Westermark

  Detta låter riktigt bra! (inte ofta jag säger det)
  Jag skulle gärna vilja se mer närproducerad ekologisk mat utan artificielt skapade gröder och gödsel.
  Visst ekologiskt kanske inte växer lika snabbat som GMO och producerar nog inte lika mycket mat. Men man förstör inte ekosystemet och man får mer mat för pengarna. Vad jag menar med mer mat för pengarna är att man får gröder/kött med mer näring.

 2. Conny Forsström

  På tal om upphandling, vad anser du om Carema-skandalen? För mig är det uppenbart att så länge saker och ting ska upphandlas med privata aktörer så måste också dessa privata aktörer granskas och kontrolleras hårt! Utgångspunkten måste alltid vara att privata vinstdrivande företag fuskar!

 3. Ulf Eriksson

  Svar till Conny Forsström (2011-11-08 22:14)
  Min utgångspunkt är inte att alla privata vinstdrivande företag fuskar men givetvis ska alla aktörer granskas och kontrolleras.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Senaste kommentarerna
Arkiv
Kategorier