Dialog om förbättrad mobiltäckning

Åkte igår till Lycksele för ett dialogmöte om mobiltäckningen i länet och vad som är på gång från operatörernas sida för att förbättra funktionaliteten som är bedrövlig på många håll, inte minst i inlandet. Jag hade också en förhoppning om att Post- och Telestyrelsen (PTS) skulle komma med något positivt. Åkte hem besviken utifrån vad som kom fram under dagen.

Uppdraget att regionalt träffas för en dialog kommer ursprungligen från Alliansregeringen som gav uppdraget till Post- Telestyrelsen vilket är den myndighet som bl.a. hanterar och bevakar den mobila infrastrukturen och operatörerna. Initiativet och upplägget från Region Västerbotten. Länsstyrelsen och Region8 var bra men budskapet från PTS och operatörerna mindre bra.

Problemet med dålig mobiltäckning beskrivs många gånger som ett problem för inlandet och fjällvärlden. Verkligheten är att dålig mobiltäckning är ett problem i hela länet, även i kustkommunerna, men givetvis störst i inlandet och fjällvärlden. Oavsett var problem finns är mobiltäckningen och dess funktionalitet en viktig infrastruktur i samhället som ska lösas på nationell nivå. Inte minst nu när Telia monterar ned den fasta telefonin i snabb takt.

Telenor och Net4Mobility gav lite förhoppningar om en förbättring vad gäller täckningsgraden med deras utbyggnad med 120 master i länet varav 46 nu är i drift. Däremot kommer inte Telias utbyggnad att minska antalet vita fläckar utan dem graderar bara upp bef. master från 2G till 4G. I klartext innebär det att ”dålig täckning idag är lika med dålig täckning i framtiden”.

PTS arbetar nu med att ta fram en rapport om mobiltäckningen som ska presenteras regeringen i oktober 2015. De som gjorde mig mest irriterade var att i det arbetet finns tankar om att operatörernas master ska kompletteras med samhällsmaster där kommunerna bygger och hyr ut till operatörerna. Allt i samförstånd med operatörerna.

Ett inspel som jag inte delar och mitt inlägg i den dialogen var att uppbyggnaden av dessa måste vara en nationell angelägenhet och tillhör inte det kommunala uppdraget. Ett argument som PTS förde fram var att kommunen skulle vara vinnare genom ökad tillväxt i kommunen som en förbättrad mobiltäckning medför. Dessutom får ju kommunerna hyresintäkter av operatörerna.

Turismen och övrig tillväxt i norra Sverige gagnar väl hela landet. Därför anser jag att infrastrukturen vad gäller samhällsmaster ska finansieras av staten. Staten har ju faktiskt inkasserat en ansenlig summa miljarder vid utförsäljningen av frekvensband.

Viktigt är nu att regioner, kommuner, föreningar, näringslivet, alla via sina  organisationer, ställer det kravet mot PTS och staten.

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

2 kommentarer

 1. Mats

  Jag har under ett antal år försökt att bedriva min verksamhet i glesbygd där jag har en fastighet, jag är verksam som konsult och kan således en stor del av tiden i princip befinna mig ”varsomhelst”. Jag är endast beroende av en fungerande telefon samt att datatrafik fungerar, 8 månader per år fungerar detta utan större störningar, men varje år (de senaste 3) så invaderar Thailändska bärplockare bygden vilket jag inte har några invändningar emot, men samtigt som dessa anländer så blir funktionen i mobilnätet kraftigt överbelastat så mobiltelefonen är inte ett fungerande arbetsredskap, då man som jag då är helt beroende av telefon för att kunna sköta mina åtaganden (den fasta telefonen har Telia lagt ner), då finns inte längre möjlighet att vara verksam i den delen av landet. Jag har fått förklaringen från personal inom telecom att då det är många telefoner i området som är påslagna så ligger dom och kopplar upp sig mot ”noderna” i masterna som inte är anpasade efter dessa mängder av telefoner. Kontentan av dessa problem är att jag tyvärr sett mig tvingad att förlägga min verksamhet till en annan del av landet där dessa problem inte uppstår.

  • Ulf Eriksson (inläggsförfattare)

   Du beskriver på ett bra sätt vilka problem som uppstår med dålig mobiltäckning som bl.a. får till följd att nätet lätt blir överbelastat.
   Att behöva flytta sin verksamhet pga av mobilnätet är inte acceptabelt. Man ska kunna bo och verka som företagare över hela landet. Partierna verkar ju ha en samsyn om vikten att hela landet ska leva och att förutsättningar måste finnas för att skapa tillväxt oavsett var har människor har valt att bo och verka. Utmaningen är att få regering och riksdag att förstå att mobilnätet är en infrastruktur som samhället måste ta ansvar för. Det innebär att där operatörernas ointresse finns för bygga nät så måste staten gå in och bygga samhällsmaster. Allt för att skapa infrastrukturen som krävs för att kunna bo och verka som företagare i hela landet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Senaste kommentarerna
Arkiv
Kategorier