Centerpartiet ser möjligheterna

På senaste kommunstyrelse  behandlades en rad motioner som Centerpartiet lämnat in. Tyvärr fick ingen av dessa majoritetens gillande vilket får mig att fundera över om majoriteten (s-mp-v) lever som man lär.

Motionerna med kommentarer kommer att redovisas med separata inlägg på min bloggplats.

Motion 1. Sänkt bygglovstaxa vid energisnålt byggande.

Centerpartiet vill med en lägre bygglovstaxa premiera byggandet av energismarta hus och passivhus.

Politisk enighet råder om att vi ska bygga miljömässigt hållbart när kommunen bygger lokaler för sina verksamheter, t.ex. Vegaskolan, vilket innebär att vi bygger lokaler med en låg energiförbrukning och med hållbara material som inte har en negativ miljöpåverkan.

Centerpartiet vill med motionen överföra det tänket när det byggs enfamiljshus i vår kommunen. Då är det viktigt att kommunen signalerar om och uppmuntrar till hållbart byggande. Rapporter från landet beskriver att ett flertal kommuner har valt att sänka bygglovstaxan. Andra kommuner har valt civilrättsliga avtal i samband med markanvisning kopplat till en bonus som man kan söka i efterhand.

Plan- och byggavdelningen har i sin beredning av motionen pekat på ett antal hinder i dagsläget för ett genomförande.

Kommunsstyrelsen majoritet (s-mp-v) föreslår fullmäktige att avslå motionen.

I mitt och vårt tycke så lever inte majoriteten, till alla delar, som man lär. Hållbart byggande är målsättningen för kommunens lokaler men när det gäller byggandet av privata villor vill man inte uppmuntra hållbart byggande. 

 

Senaste kommentarerna
Arkiv
Kategorier