Lage Olovsson

hästgetartid

IMG_2808

Ja, man brukade kanske redan ha hämtat hem dem så här års, hästarna.
Men ändå..
Gick kring tjärnen en stund igår och väntade på att blåbären ska mogna.
Vinden strök som en matthandlares prövande hand över gräset och hjortronet stod slutet, knutet, just där skogen går ner sig i tjärnens gyttja.
Fiske fokuserat på fångst är i någon mening redan avklarat och vattnet nära badljummet.
Nu må de som utan uppehåll erlagt fackföreningsavgift samt har ordning och reda i sina fiskeväskor kollektivt befolka stränderna några veckor.
Jag bytte olja och filter igår också. Det är sådan där omsorg om plåten som starkt bidrar till att man känner sig som en bättre människa.

3 kommentarer

 1. Gunnel Forsberg

  Alltså Lage Olovsson….Vinden strök som en matthandlares prövande hand över gräset och hjortronet stod slutet, knutet, just där skogen går ner sig i tjärnens gyttja.

  Ren och skär poesi….
  Som läsarögats lördagsgodis om jag får tycka! 🙂 Tack än en gång.

 2. Irma Nordlander

  Jag blir så glad när jag ser att det finns någon, som vet att det fanns en tid när man hade hästgetare.
  Min pappa, Artur Haglund f. 1901 i Gafsele, var bonde och hade en häst och ibland två hästar. Han skickade aldrig sina hästar på ”sommarbete”. Däremot berättade han för mig en gång om hästgetartiden. Vad jag förstår, var det tiden mellan ”våranna” och ”slåttanna”. I byn fanns ju flera storbönder och de skickade iväg sina hästar till någon bra bergssluttning i skogen, 10 till 12 hästar och en getare. Han berättade särskilt om en dräng, fattig förstås, han skickades iväg som getare. Han hade inga skor och bonden tyckte väl inte heller, att det var lönt att ordna honom några. Däremot fick han med sig en liten hink med tjära för att tjära fötterna, vilket också drängen gjorde.
  Vilka tider! Och den bonden kunde inte heller, som alla andra, ta med sig några rikedomar när han lämnade jordelivet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.