Lage Olovsson

nyckelblomster

Även nyckelblomstren blommar överdådigt i år.
Man går och letar och från dag till annan finns de plötsligt där längs dikeskanter och på halvdunkla ställen där andra blomster många gånger saknas.
De håller tillgodo och finner sig i.
En särskilt intressant detalj är att blommorna sägs sakna nektar. De lovar runt men håller tunt och lyckas på så sätt – genom andra blommors goda namn och rykten – locka till sig humlor och andra insekter för att säkra pollineringen (enl det allvetande internätet).
Låter iofs otroligt att ett sådant bedrägeri kunnat fortgå i årtusenden, eller hur länge det nu kan vara, utan att insekterna genomskådat falsariet. Men kravet på rimlig avkastning går kanske inte att rakt av överföra på humlor…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.