Marja

Den långa resan.

Ska datorer krascha?

Är det normalt att datorer kraschar efter några år? Och är det i så fall något man kan göra för att undvika det?

Jag hör den ena efter den andra säga att deras dator har kraschat. Så där bara. Min laptop är några år gammal nu, så jag måste kanske förbereda mig på en krasch. Eller?

I går kväll blev jag lite uppskrämd. Jag skulle skriva ut några foton och datorn påstod att jag inte hade någon skrivare. Försökte skriva ut ett dokument, men det gick inte heller. Sen kollade jag sladdar och kontakter och skrivaren stod påslagen och klar och väntade på att få jobba. På mitt gamla jobb lärde jag mig att man skulle stänga av datorn och starta om innan man började ropa på hjälp, så då gjorde jag det.

När jag slog på datorn igen stod den bara och blinkade med svart skärm. Inget mer hände. Jag började tänka på alla sommarens foton som jag inte ’orkat’ lägga över på den externa hårddisken än… o, ve och fasa. Jag stängde av datorn igen och plockade fram den externa disken. Efter en stund satte jag på datorn och då funkade allt som vanligt.
Jag kunde föra över alla mina kort och skriva ut några fina sommarkort på Ronja som jag ska scrappa.

I morse var jag tvungen att ringa min tandläkare. Jag har en vass tandkant som skaver på sidan av tungan. Jag får vänta tills på onsdag. ”Försök att tänka på något annat”, sa hans pigga tandsköterska. Hon är då för härlig.

Dagens korsordsord är FAKTOTUM = allt i allo.

Ha en skön måndag <3

 

 

9 kommentarer

  1. Maria Lundmark Hällsten

    Om du frågar mig så är svaret givet…japp, dom kraschar lite nu och då. Men vi har ju våra egna teorier och det är ju enbart för att vi bor just i detta huset, så det kanske inte gäller din dator om du har tur 🙂

    Niccos dator har precis pajat för andra gången på några månader och våran dator står och knaprar på morgonen så man kan få ont i huvudet för mindre, men den funkar då…än så länge. Ha det gott!

  2. Marja Granqvist

    Svar till Maria Lundmark Hällsten (2010-10-04 15:59)
    Jag tror inte det har med ert hus att göra, för nåstan alla jag känner säger att deras dator kraschat och rycker på axlarna som om det var en självklarhet. Sen lämnar de in den någonstans, men de flesta köper en ny. Jag tycker det är konstig inställning.
    Datorer är väl som mobiltelefoner, det kommer nya modeller hela tiden.
    Ha en fin kväll!

  3. Maria Lundmark Hällsten

    Vår äldsta dotter sysslar ju med datorer och sa för ett tag sedan något och jag citerade henne på bloggen (men jag ids inte leta fram det) det handlade i alla fall om att vi inte sköter om våra datorer. Vi tar bara för givet att den ska starta, ingen köper ju en häst, och bara låter den stå i stallet för att ridas ibland, den kräver ompyssling och enligt henne, även våra datorer. Detta om vårt hus, är ju enbart för att vara ironisk, vi drabbas ju av allt elände 🙂 i princip dagligen, och det är skönt att skylla på något.

  4. Babs

    Jag har haft stationär dator sedan -97, visserligen flera olika, ingen har kraschat, utan bytts ut av att det hela tiden kommer nyare och bättre modeller.
    Nu har jag ju även en laptop sen några månader tillbaka och vad jag har förstått så håller de inte lika länge, utan hårddisken kraschar till slut.
    Laptopen blir väldigt varm på undersidan, man bör ha en kylplatta avsedd för laptop.
    Värmen gör att hårddisken som bara är ett tunt kort som sitter på undersidan går sönder bit för bit av värmen, först blir den seg, börjar sen att hacka och h sig….
    forts

  5. Anne-Marie Mäkelä

    Jag har också en rädsla för att något ska krascha. Det har inte hänt ännu (förutom efter ett åsknedslag), men jag är helt beredd på att det ska hända. Det enda jag kan göra är att försöka vara noggrann med att lägga över foton i det externa minnet. Bara inte det kraschar…..

  6. Marja Granqvist

    Svar till Babs (2010-10-04 17:58)
    Ja jag har förstått att laptopen ska kylas av. Jag har min stående hela tiden på skrivbordet och den kan bli riktigt varm ibland. Måste fundera på det.
    Kram

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.