Marja

Den långa resan.

Lost in translation?

I går fick jag prata engelska med doktorn på akuten. Han hade en utbytesstudent med sig från Vietnam, som inte kunde ett ord svenska.
“Går det bra att vi tar det på engelska”, frågade doktorn.
“Javisst”, tyckte jag.

Problemet var att de hade datastrul på akuten, så doktorn hade inte kunnat gå in och läsa min journal och det betydde att jag fick ta allt från början. Vid det här laget har det ju blivit några turer hit och dit sen den 24/11 när jag var första gången på akuten.

Jag pratade på i rask takt, för jag visste ju att tiden var knapp och den stackars doktorn gjorde anteckningar så gott det gick.
"
Blisters”, frågade han plötsligt, “vad menar du med blisters?"
Blåsor”, sa jag, “såren är som blåsor”.
Det enda ordet jag inte kom på var ‘att linda’, men det kan man ju visa med kroppen hur man gör.
Sen tyckte jag själv att jag skulle ha Heracillin i stället för Kåvepenin och det höll han med om.

Sköterskan hade punkfrisyr och var piercad i läppen. Det förvånade mig, för jag har alltid trott att man inte får ha på sig sina piercningar när man jobbar inom sjukvården. I och för sig störde det mig inte.
Hon hade synpunkter på hur doktorn tog odlingsprovet och det förvånade mig också, för vanligtvis brukar sköterskorna vara väldigt underdåniga.

Mitt ben har plötsligt slutat värka, men nu kliar det i stället. Man brukar ju säga att det är ett gott tecken. Jag har en jättebra AloeVera-gel, köpt på apoteket, som kyler skönt och fuktar.

Ha en bra söndagskväll <3

10 kommentarer

  1. Elisabet

    Jag tycker inte det är rätt att han ens frågade dig om det gick bra att prata engelska. Du borde ha föreslagit att du skulle få slippa patientavgiften, om du endast var där för att eleven skulle lära sig nånting! Tänk, om du haft nån livshotande sjukdom och inte kunnat förklara symptomen till 100% på engelska. Det hade kunnat sluta illa. Oj, vad gnällig jag var idag! 😀 Kram!

  2. Sus

    Värst vad du var duktig på utrikiska då 🙂
    Nu hoppas jag verkligen att det vänder, det låter ju så – ta i trä!

    Skramlisar

  3. Helena Nilsson Springare

    Såvitt jag vet så får man inte ha synliga piercingar i ansiktet när man jobbar i vården. I en näs eller läppiercing tex kan det finnas massor av baciller som bäraren själv är immun mot, men som kan göra en patient jättesjuk. De kanske inte har hunnit säga till? Krya på dig i massor iaf *kram*

  4. Maria Lundmark Hällsten

    Du gör det bra, som härdar ut, fast å andra sidan, vad ska man annars göra? Att det nu kliar tror jag precis som du, att det beror på att något håller på att läkas, låter bra. Jag tror inte heller att dom får ha piercing på sig, inget som skulle störa mig heller, men om det är ur hälsosynpunkt, dom inte får ha det så är det ju fel. Krya på dig!

  5. Babs

    Jag hade aldrig klarat av att ta allt på engelska, jag tror också att det är ett gott tecken att det kliar.
    Absolut ingen piercing inom sjukvården för bakterierisken skull.
    Kram och hoppas nu att det blir bättre!
    Babs

  6. Marja Granqvist

    Svar till Elisabet (2010-12-12 20:49)
    Jag kunde ha sagt nej, men tyckte det var ganska kul. Om jag hade varit sjukare hade nog doktorn inte frågat. Den här doktorn är dessutom lite speciell – han har jobbat på min vårdcentral, så jag hade överseende med hans förfrågan. Kram

  7. Marja Granqvist

    Svar till Sus (2010-12-13 00:34)
    F.d. lärare i engelska.:)
    Japp, det vänder… var och la om benet hos distriktssköterskan i dag och hon sa att det brukar bli så ibland, men att det skulle bli bra.
    Kram

  8. Marja Granqvist

    Svar till Maria Lundmark Hällsten (2010-12-13 12:45)
    Härda ut är det enda man kan göra. Tur att jag är tålmodig och som min dotter påpekade, bra på att söka hjälp.
    Piercingarna störde inte mig, men jag blev förbluffad. Och på akuten av alla ställen.
    Kram

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.