Marja

Den långa resan.

VASAPLAN nr 5 och ”ingen bakterieväxt”.

Lagom till jul har nr 5 av tidskriften VASAPLAN, som utges till stöd för människor i utsatta situationer, kommit ut.

Nya medarbetare har tillkommit och detta nummer fortsätter med samma höga kvalitet som de föregående. Det finns många intressanta artiklar, bl.a. en fin hyllning till Cornelis Vreeswijk, skriven av Marcus de Zayo Hellqvist, apropå den bioaktuella filmen om Cornelis liv. Vi får också en inblick i psykisk ohälsa och ett personporträtt av skådespelaren Hans-Ola Stenlund, som är en del av Västerbottensteaterns berättarensamble.

Det som intresserade mig mest var en artikel om Ruth Mannelqvist, docent vid Juridiska institutionen, Umeå Universitet, som just nu forskar om arbetsförmåga och sjukförsäkringar. Artikeln handlar inte om det, utan om hennes tidigare forskning kring brottsoffer, där inaktuella lagar och regler ger utrymme för att skuldbelägga brottsoffret genom att säga att de har “utsatt sig för riskbeteende” och detta visar sig drabba de svagaste hårdast. Jag kom osökt att tänka på våldtäktsoffer som förhörs om sitt beteende, klädsel m.m. Det känns som att jag vill återkomma till det här ämnet senare.

Nu till något helt annat. “ Bakterieodlingen från såret visade ingen bakterieväxt”, stod det kort och gott i ett brev från min doktor. Vad betyder nu det? Jag tolkar det som att det inte har utvecklats till något farligare än det var från början… för det är ju en bakterieinfektion.

Var på vårdcentralen för omläggning i dag. Det ser lite bättre ut. Ny omläggning på måndag.

I dag var det snöstorm med blötsnö. Fönstret i korridoren till paviljongen på Mariehems vårdcentral var så här fint.

Ha en trevlig fredagskväll <3  

8 kommentarer

  1. Helena Nilsson Springare

    Jag köpte vasaplantidningen igår. Väldigt intressant och absolut prisvärd tidning. Jag gillade artikeln om psykisk ohälsa och om hur kroppen kan reagera på gamla otäcka händelser. Hoppas du får bukt med bacillerna till slut! Kram

  2. Babs

    Såg du uteliggaren som var hos Skavlan och som skriver i varje nummer av Situation Sthlm sedan många år tillbaka, jag blev så tagen över hur hans liv varit.
    Så roligt att tidningen håller måttet!
    Värker det så mycket att du haltar?
    Kram och hoppas att rosorna lämnar ditt ben snart!

  3. Marja Granqvist

    Svar till Babs (2010-12-17 20:36)
    Jag missade tyvärr det programmet med Skavlan.
    Vasaplan är verkligen en bra tidning. Många unga skribenter vill visa vad de kan. Många köper tidningen och nu bjuder Bakfickan (som stöds av tidningen) på julmat under alla juldagar.
    Jag tar värktabletter mot värken, men det stramade i vristleden när jag gick och gjorde ont i såren när foten stötte i marken. Fast nu känns det knappt något.
    Kram

  4. Maria Lundmark Hällsten

    Om du fortfarande har besvär, men det enligt din läkare, inte är något, så tycker jag att du ringer dit och säger att du sk-ter högakningsfullt i om deras provsvar är bra, du har än inte blivit bra, och därmed är det något som inte är som det ska. Ibland kan dom vara ganska så nonchalanta. Tänker på Nicco som hade konstant ont i magen, men det var enligt läkaren ingenting att bry sig om. Jag gav mig inte och se…hon är ju mjölkallergiker, medan han skyllde på ett för stort intag av kolhydrater, vilket dravel. Hoppas i alla fall att det nu går åt rätt håll. Ha det gott!

  5. Sus

    Heja Vasaplan! Och heja du som uppmärksammar den!

    Om ditt sår: Kanske testade de bara för de väldigt vanliga sårinfektionsbakterierna, som staffar, och konstaterade att du i varje fall inte har några sådana utan har lyckats hålla såret ”rent”. Bra, för det är ju lätt att få en infektion. Hade du fått en sådan (ny/annan/vanlig sårinfektion) hade de kanske varit tvugna att byta antibiotika.

    Gissningar 🙂

    Hoppas att det raskt blir bättre nu när det verkar ha börjat läka och gå åt rätt håll!
    Kram

  6. Marja Granqvist

    Svar till Sus (2010-12-18 00:49)
    Jag köper Vasaplan av samma kille som vet att jag bloggar, så han ber mig varje gång att skriva några rader. Det gör jag gärna, för jag tycker att det är en mycket bra tidning.
    Rosfebern har ju förorsakats av mina egna hudstreptokocker eller stafylokocker och såren är ju infekterade, men jag tror att provet visar om bakterierna förändrat sig till en farligare sort ex. ’mördarbakterier’. Ska prata med sköterskan på måndag. Jag känner att det går åt rätt håll.
    Kram

  7. Marja Granqvist

    Svar till Maria Lundmark Hällsten (2010-12-17 23:26)
    Jag tror att odlingen togs för att se om bakterierna jag har har förändrats till en farligare sort. Nu verkar ju det nya penicillinet verka bra, så det är bara att hålla tummarna.
    Stackars Nicco som fick lida onödigt mycket, men bra att det löste sig till slut. Det gäller att inte ge upp.
    Kram

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.