Marja

Den långa resan.

I dagens Vk x 2

I dagens Vk kan vi läsa om doktor Anders Svenningsson, som kämpar för sina MS-sjuka patienter mot en Försäkringskassa som nekar dem sjukskrivning. Jag hoppas fler och fler läkare protesterar mot detta korkade system som ger makten åt byråkrater att bedöma om någon är sjuk eller inte.
Anders Svenningsson efterlyser mer sammanbete med Försäkringskassan i stället för att läkarna ska lägga sin tid på att fylla i en massa papper åt någon som aldrig träffat patienten. “… vi har nolltolerans mot sådan dumhet”, säger han.

Sedan vill jag rekommendera Ola Nordebos Ledare i dagens Vk. Han utgår från det omskrivna uttalandet som ett kommunalråd i Uppsala gjorde på sin blogg i veckan: att överviktiga människor skulle bli tvingade att betala högre skatt eftersom de på grund av sin livsstil ligger det offentliga mer till last än de normalviktiga. 

Ola Nordebo menar att det är mer konstruktivt att se vilka mekanismer som ligger bakom ett sådant korkat uttalande, än att bara förfasa sig över det. Vi måste diskutera den “mallade, stereotypa syn på människor och samhälle” som ligger bakom förslaget. Det finns en övertro på “värdet av det tillrättalagda, normerade och mallade”. All form av teoretisk kollektivism och likriktning som vill frånta individen deras frihet att vara sig själva, med unika egenskaper, fri vilja och egna känslor, går hand i hand med skepsisen inför det som avviker, som inte riktigt går att ge en etikett.”

Rubriken på Ledaren är: Den fria, krångliga människan. Läs den i sin helhet på Ola Nordebos blogg :
http://blogg.vk.se/nordebo/2011/01/06/den-fria-krangliga-manniskan-204984 

Ha en mysig fredag <3

9 kommentarer

  1. Anne-Marie Mäkelä

    Ibland blir man ledsen när man ser hur ”byråkratiseringen” kan forma människors synsätt och möjlighet att agera. Vi måste komma ihåg att handläggarna på FK bara följer regler och det är de tvungna att göra. Men de som skriver dessa huvudlösa regler, de måste vi sätta åt. Kram!

  2. Maria Lundmark Hällsten

    Jag vet om flera stycken som blivit behandlad som sk-t, och jag har hela tiden sagt att det kan inte sitta en människa bakom alla dessa beslut, det måste vara en maskin, utan empati, känslor och sedan har den ett system som har havererat, och kan inte lägg ihop 1+1. FY fasen vad glad jag är som har egna ben att gå på, armar som jag kan röra och en hjärna som lyder mina order (åtminstone för det mesta). Detta är att sparka på dom sedan redan ligger, och sedan sparka lite till. Ha en fin fredag i alla fall!

  3. Babs

    Ja se byråkrati, ut på fältet med dem, tror dom att det fejkas sjukdomar.
    Du, jag gapade stort igår när jag läste att överviktiga skulle betala högre skatt, trodde det var ett skämt.

    Du får två hjälpbokstäver
    Står som spön i backen= – A – B –
    Kram
    Babs

  4. Marja Granqvist

    Svar till Anne-Marie Mäkelä (2011-01-07 15:52)
    De som skriver reglerna tänker inte på att varje sjuk människa måste behandlas individuellt och det värsta är att de tror att de kan sätta sig över expertisen, läkarna. Politikerna omyndigförklarar en hel yrkesgrupp.
    Sen tror jag att man som handläggare kan använda sitt sunda förnuft och tolka reglerna på olika sätt.
    Kram

  5. Marja Granqvist

    Svar till Maria Lundmark Hällsten (2011-01-07 16:02)
    Nån skrev i kommentarerna till den här artikeln att man får akta sig för att btyta nacken… för man kan ju fortfarande blinka…
    Jag skulle inte vilja vara läkare och bli överkörd av en byråkrat. Jag skulle inte heller klara av att jobba på Försäkringskassan. Vilken tur att jag är pensionär. Jag behöver inte arbeta och inte heller sjukskriva mig.:)
    Kram

  6. Marja Granqvist

    Svar till Babs (2011-01-07 16:05)
    Det skulle vara kul att se hur Skatteverket skulle organisera en sådan skatt.:)

    Jag går bet på ditt ord, eller så tänker jag i helt fel banor. Ska jag tänka konkret eller abstrakt?
    Kram

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.